Spotlight fra 2. udgave af Outdoor365 magasinet
MTB året rundt
Tekst: MTB4Beginners
Foto: Henrik Kastenskov
Noget af det fantastiske ved mountainbike er, at det kan køres året rundt. Det handler bare om at forberede sig på udstyrssiden.
Når sommeren forsvinder, så forsvinder sollyset også. Det bliver koldere, og chill faktor bliver for alvor en ting, som du skal tænke ind i dine forberedelser. På den måde er du fri til at fokusere på den helt nødvendige teknik, det kræver at køre et vådt og glat spor.
Tøj til den gode tur
Påklædningen kan gøre hele forskellen for, om det bliver en god mountainbiketur. Om sommeren skal du bare have den kortærmede på og noget solcreme. Så kører det. Om vinteren kan oplevelsen af temperaturen gå fra plus 12 grader til minus 3 grader blot med en chillfaktor på minus 10 grader. Og det kræver altså noget af din beklædning
Lad os starte indefra. Inderst på kroppen kan et lag tøj, der er isolerende og svedabsorberende med fordel bruges til de kolde dage. På benene kan du bruge almindelige cykelbukser som det inderste lag. Kombinér med varmere overtræksbukser med en vandafvisende overflade. Til skoene kan et skoovertræk anbefales, og ligesom når du vandrer, så vil du altid ønske at holde dine fødder varme og tørre.
Investér også i en god jakke, der er vandafvisende eller vandtæt og åndbar. Et godt fif er at have et par halsedisser med. Både til at have om halsen og op på hagen, samt til at bruge som lag imellem dit hoved og hjelm. Fordelen er, at stoffet er tyndt og derfor sidder hjelmen stadig tæt til hovedet, som den skal. Tag et par ekstra halsedisser med til at skifte, hvis det er nødvendigt.
Teknik er meget vigtigt!
Når det bliver koldere, og underlaget i skoven ændrer sig, så stiller det større krav til din teknik. Så tænker du nok: ”Jeg kan da godt cykle”. Ja, og heldigvis for det. Men udfordringen er, at mountainbikesporerne i Danmark ændrer sig hele tiden og bliver udbygget med flere forskellige elementer. De nyere mountainbikes har bremser og en geometri, der er anderledes, end den cykel du lærte at cykle på. Få derfor styr på teknikken og lær det grundlæggende indenfor mountainbiketeknik, inden du begiver dig ud på vinterhalvårets mørke stier. Så får du en god og sikker tur, og kan fortsætte dine mountainbiketure hele året rundt.
Husk lys på hjelm og styr
I skoven er der ingen gadelamper, og det bliver hurtig mørkt sidst på dagen. Derfor vil det være en god idé at få noget lys på din mountainbike. MTB4Beginners foreslår, at du har en god lygte på styret og en baglygte bagpå, og at du sætter en ordentlig cykellygte på hjelmen. Fordelen ved at have en forlygte på styret og en på hjelmen er, at du altid har lys. Lygten på hjelmen lyser derhen, hvor du kigger. Sporene kan være svære at se i efterårets og vinterens mørke, så kør derfor aldrig alene ud, og specielt ikke når det er mørkt.
Mere inspiration
Pressemeddelelse om: Danmarks Outdoor Festival
Polaris skaber både eventyr og effektivitet på Danmarks Outdoor Festival
Petromax på Danmarks Outdoor Festival
Petromax spillede en vigtig rolle på Danmarks Outdoor Festival, hvor deres båludstyr løftede madoplevelserne for både gæster og professionelle kokke. Under festivalen demonstrerede Gordon Henriksen i samarbejde med Her Går Det Godt, hvordan man nemt laver kaffe og tilbereder mad med Petromax-udstyr.
Petromax’ bod viste deres udvalg af båludstyr frem, og Gourmensch anvendte det til at skabe unikke smagsoplevelser med slowcooking. Petromax er også en central del af OUT365-medlemsklubbens bålaftener, hvor deres udstyr vil spille en stor rolle i fremtidens outdoor-madlavning.
Tagteltstur i sverige
I april drog et team fra Outdoor365 til Blekinge, Sverige, for at teste et nyt tagtelt og deltage i forskellige outdoor-aktiviteter. Efter en kølig nat i teltet startede de med klippeklatring, hvor de udfordrede sig selv og nåede toppen. Dagen sluttede af med et afslappende vildmarksbad. På dag to stod den på mountainbiking gennem smukke svenske landskaber, og turen afsluttedes med river rafting, der gav en unik oplevelse af naturen fra vandsiden. Trods udfordringerne var turen en succes, og tagteltet viste sig at være både nemt at sætte op og komfortabelt til camping.
Nordisk Outdoor Masterclass: Den Perfekte Lejr
Drømmer du om at skabe den perfekte lejr i naturen? Med vores guide til lejrplanlægning lærer du, hvordan du vælger den ideelle plads, opdeler lejren i funktionelle zoner, og håndterer udfordringer som regnvejr og affald. Få tips til alt fra teltopsætning til at bygge en tripod – og gør dit næste udendørseventyr både hyggeligt og sikkert. Læs artiklen og bliv klar til at indtage naturen som en ægte outdoor-ekspert!
Nordisk Outdoor Masterclass: Check og Pak Dit Grej som en Prof
Lær at pakke dit udstyr som en professionel og vær altid klar til dit næste eventyr. Med denne guide bliver forberedelsen enkel, så du kan nyde naturen uden bekymringer.
Nordisk outdoor masterclass: 10 tips & tricks til at få det bedste ud af din sovepose
Artiklen giver 10 praktiske tips til at optimere brugen af din sovepose, så du opnår bedre varme og komfort under udendørs overnatninger. Fra at lade soveposen ånde før brug til korrekt opbevaring og vedligeholdelse, tilbyder Nordisk værdifulde råd til friluftsentusiaster.