Spotlight fra 3. udgave af Outdoor365 magasinet 

Naturen som terapi

Tekst: Thomas Kjær Pedersen
Foto: SkyVideo, Michael Krogh

På få år er antallet af fagprofessionelle, der prøver kræfter med naturterapi, tredoblet. En person, der dedikeret forsøger at sprede budskabet, er Simon Høegmark.

Simon Høegmark er udannet folkeskolelærer, friluftsvejleder og naturvejleder foruden at have en kandidat i idræt og sunhed og en masteruddannelse i naturvidenskab. Så det er en mand, med lidt på CV’et, der har taget naturens helende kræfter til sig – og med en klar mission om at dele ud af dens glæder.

Vi interviewede Simon til en artikel til 3. udgave af Outdoor365 magasinet. Du kan læse artiklen nedenfor.

Du kan i øvrigt købe magasinet i alle Eventyrsports butikker og på deres webshop.
Er du medlem i Eventyrsports kundeklub, kan du hente magasinet gratis hos din nærmeste Eventyrsport butik. 

Naturterapi er fremtiden

”Det er populært som aldrig før,” lyder det fra Simon Høegmark, der forsker i naturterapi ved Syddansk Universitet og udbyder kurser gennem sit firma, Vi-Natur. ”Naturterapi er fremtiden”, siger han.

Lige siden han var barn, har naturen været en del af Simon Høegmark. Her tog han på sine egne eventyr og flygtede fra hverdagens problemer. ”Jeg behøvede ingenting udover min dolk og min hund. Jeg havde en fornemmelse af, at jeg kunne tale med dyrene og med planterne, og at de forstod mig.” Lyset stråler ud af de blå øjne, og hans levende armbevægelser understreger, at der ikke er nogen tvivl om, at Simon Høegmark brænder for sit altoverskyggende livstema: Naturen.

Kærligheden til naturen deler han nu med sin kæreste, Jane Sørensen; de to har sammen med Høegmarks kompagnon fra ViNatur, Sigurd Hartvig, skrevet bogen ”Vi er natur”. De tager imod en eftermiddag med en varm gæstfrihed, der strømmer ud af alle sprækker af det ombyggede, stråtækte hus. Fra husets hjerterum, stuen, er der direkte forbindelse til naturen udenfor gennem gulv-til-loft-udsigtsvinduer.

Naturens magiske kræfter

For over ti år siden begyndte Simon Høegmark at udvikle naturterapeutiske kurser for børn og voksne med fokus på, hvordan vi kan komme dybere ind i naturen, genopdage glemt viden om vores forhold til naturen, og hvordan vi igen kan åbne for naturens magi.

”Vi er skabt af de helt samme grundstoffer som naturen, og ligesom de fleste dyr er vi afhængige af ilten, der produceres af træerne og planterne, og af energien, der kommer fra solens stråler. Vi får vores føde fra dyrene og planterne omkring os – fra jorden og fra havet. Og vi drikker alle af det samme vand fra kilder og undergrunden,” siger han.

Simon Høegmark er ude på en mission. Han ønsker at få os tættere på den natur, som vi er skabt til at leve i samspil med:

”Naturen er i menneskets DNA, men alligevel har vi bevæget os længere og længere væk. De første homo sapiens levede på Jorden for 200.000-320.000 år siden i tæt samspil med naturen, og det er kun siden industrialiseringen, at vi har levet indenfor. Gradvist er vi kommet længere og længere væk fra vores naturlige rum, som er ude i naturen. Og det har konsekvenser, at naturen er kommet på afstand af vores hverdagsliv.”

Det kan betyde, fortæller han, at vi kan opleve en ny form for tomhed og mangel på mening med livet – en mangel på sammenhæng:

”Vores forfædre oplevede og forstod det, fordi de havde et formål ved at navigere efter den omkringliggende natur og årstidernes skiften og følge naturens rytme ved at så, gå på jagt, samle forråd, så man kunne klare vinteren, regntiden og tørken. I dag bruger 85-90 procent af os vores liv indendørs, og i langt størstedelen af vores arbejdstid og fritid sidder vi foran en skærm. Det er vores krop ikke bygget til. Jeg kalder den en unaturlig verden i kunstigt lys, hvor vi er mere sammen med maskiner og digitale apparater, end vi opholder os i naturlige miljøer.”

Naturen kan bløde selv de hårdeste typer op

Et uddrag fra ”Vi er natur” understreger, hvad Simon Høegmark taler om: Luk øjnene og mærk barken på træet, lad dine hænder gå på opdagelse, og fornem alle detaljerne. Rør ved træer helt nede fra rødderne og op ad stammen, mærk ujævnhederne og sårene op til de øverste grene og blade.

”Gennem følesansen får vi kontakt til vores krop, hvilket bringer os væk fra hovedet og tankerne og ned i et kropsligt nærvær. Og man kan komme i tæt kontakt med naturen på mange måder. Du kan ordne din have, samle en kastanje op og røre ved den. Du kan gå med bare tæer og mærke jordbunden og græsset mod fodsålerne.

”Jorden er fyldt med negative ioner, som er med til at aktivere vores hvilesystem. Bare fem minutter om dagen kan være direkte afstressende for kroppen,” siger Simon Høegmark.

Sanseøvelser i naturen med åndedrætsteknikker, meditationsøvelser, fysisk træning, samtaler, fortællinger og sang omkring et bål er nogle af de teknikker, man ifølge forskeren kan bruge til at få kroppen og sindet i balance.
”Det gør, at vi kommer ned i kroppen og væk fra tankemylderet. Nogle gange siger folk, at det er første gang i tre eller fire år, hvor de bare har haft ro og været fuldstændig til stede i nuet.”

Simon Høegmark har tidligere afholdt vildmandskurser som et rehabiliteringsforløb for mænd med stress og livskriser.

”Der kommer den her hærdebrede bikertype, som er sendt på kurset i forbindelse med en livskrise, og der står han så med sin store skepsis i skoven, hvor vi tjekker ind den første dag. Hans modstand kunne mærkes. Vi går ud til et strandstykke, hvor jeg fortæller historien om den familie, der for 200.000 år siden har siddet her og renset fisk. Bålet er tændt op. Børnene har indsamlet muslinger. Og da jeg kigger over på ham, sidder han med tårer i øjnene. Han kan leve sig ind i historien, og som han siger ’Nu forstår jeg’.”

“Fra da af var alle hans parader lagt ned.”

Mere inspiration

Emma Østergaard skriver Danmarkshistorie – Yngste danske kvinde på toppen af verdens højeste bjerg

Hun er nemlig den yngste danske kvinde på toppen af verdens højeste bjerg: Mount Everest.

CYKELDRENGENE EVAKUERET FRA INDLANDSISEN

De manglede blot 150 af de 500 kilometer, da Cykeldrengene, Emil og Nicklas måtte evakueres med helikopter.

Heidi vandrer 2.000 kilometer for en god sag

I 2015 ændres Heidi Stephansens liv. Hun får en blodprop i hjernen, og det viser sig, at det er svært at finde hjælp. Det vil hun gøre (gå) noget ved.

Hvorfor en elcykel? Vi afliver myter

Vi afliver de mest almindelige myter. Flere har nemlig den opfattelse, at elcyklen er et mindre udbyttende transportmiddel.

BRIGHT BIRD – RO i SINDET FOR ALLE PÅ EVENTYR

Bright Bird er ny partner hos Outdoor365 og Danmarks Outdoor Festival. I samarbejdet er ønsket, at endnu flere kommer ud og får oplevelser, hvor de er trænet og klædt på med sikkerhed, hvis det går galt.

Hardtail eller Full Suspension? Sådan vælger du den rigtige eMTB

Det at køre på mountainbike er blevet en mere udbredt disciplin. I løbet af de seneste år har flere kommuner prioriteret at etablere dertil indrettede spor for at imødekommende den stigende interesse. Ikke nok med at flere og flere hopper i mountainbike-tøjet, kan flere i højere grad se idéen i en elektrisk model (alment kendt under betegnelsen eMTB).

All-Out – At vandre med eller uden stave

At vandre med stave øger generelt sikkerheden og aflaster dine led en hel del, men det er meget individuelt, hvad folk har af behov og hvordan de vandre bedst muligt.

All-Out – Fornuftigt udstyr på tur

Hvad skal du have med, når du skal ud på tur? Her kommer Mette Mortensen fra All-Out med tips og tricks til alt hvad du skal have med – alt fra kompas til proviant.

All-Out – Læ, ly og sikkerhed

Hvis du er på længere ture og skulle være så uheldig at blive fanget i et uvejr, skal du altid være forberedt på, hvordan du søger læ og ly for vejr og vind.

STORE PERSONLIGHEDER TIL DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

De inspirerer andre med deres personlige veje i udelivet. Flere af dem søger ud for at komme ind. Andre går ud, fordi de elsker livet – derude på kanten. Fællestrækket er, at de i vildskab inspirerer andre til at komme endnu mere ud.