Spotlight fra 3. udgave af Outdoor365 magasinet 

Naturen som terapi

Tekst: Thomas Kjær Pedersen
Foto: SkyVideo, Michael Krogh

På få år er antallet af fagprofessionelle, der prøver kræfter med naturterapi, tredoblet. En person, der dedikeret forsøger at sprede budskabet, er Simon Høegmark.

Simon Høegmark er udannet folkeskolelærer, friluftsvejleder og naturvejleder foruden at have en kandidat i idræt og sunhed og en masteruddannelse i naturvidenskab. Så det er en mand, med lidt på CV’et, der har taget naturens helende kræfter til sig – og med en klar mission om at dele ud af dens glæder.

Vi interviewede Simon til en artikel til 3. udgave af Outdoor365 magasinet. Du kan læse artiklen nedenfor.

Du kan i øvrigt købe magasinet i alle Eventyrsports butikker og på deres webshop.
Er du medlem i Eventyrsports kundeklub, kan du hente magasinet gratis hos din nærmeste Eventyrsport butik. 

Naturterapi er fremtiden

”Det er populært som aldrig før,” lyder det fra Simon Høegmark, der forsker i naturterapi ved Syddansk Universitet og udbyder kurser gennem sit firma, Vi-Natur. ”Naturterapi er fremtiden”, siger han.

Lige siden han var barn, har naturen været en del af Simon Høegmark. Her tog han på sine egne eventyr og flygtede fra hverdagens problemer. ”Jeg behøvede ingenting udover min dolk og min hund. Jeg havde en fornemmelse af, at jeg kunne tale med dyrene og med planterne, og at de forstod mig.” Lyset stråler ud af de blå øjne, og hans levende armbevægelser understreger, at der ikke er nogen tvivl om, at Simon Høegmark brænder for sit altoverskyggende livstema: Naturen.

Kærligheden til naturen deler han nu med sin kæreste, Jane Sørensen; de to har sammen med Høegmarks kompagnon fra ViNatur, Sigurd Hartvig, skrevet bogen ”Vi er natur”. De tager imod en eftermiddag med en varm gæstfrihed, der strømmer ud af alle sprækker af det ombyggede, stråtækte hus. Fra husets hjerterum, stuen, er der direkte forbindelse til naturen udenfor gennem gulv-til-loft-udsigtsvinduer.

Naturens magiske kræfter

For over ti år siden begyndte Simon Høegmark at udvikle naturterapeutiske kurser for børn og voksne med fokus på, hvordan vi kan komme dybere ind i naturen, genopdage glemt viden om vores forhold til naturen, og hvordan vi igen kan åbne for naturens magi.

”Vi er skabt af de helt samme grundstoffer som naturen, og ligesom de fleste dyr er vi afhængige af ilten, der produceres af træerne og planterne, og af energien, der kommer fra solens stråler. Vi får vores føde fra dyrene og planterne omkring os – fra jorden og fra havet. Og vi drikker alle af det samme vand fra kilder og undergrunden,” siger han.

Simon Høegmark er ude på en mission. Han ønsker at få os tættere på den natur, som vi er skabt til at leve i samspil med:

”Naturen er i menneskets DNA, men alligevel har vi bevæget os længere og længere væk. De første homo sapiens levede på Jorden for 200.000-320.000 år siden i tæt samspil med naturen, og det er kun siden industrialiseringen, at vi har levet indenfor. Gradvist er vi kommet længere og længere væk fra vores naturlige rum, som er ude i naturen. Og det har konsekvenser, at naturen er kommet på afstand af vores hverdagsliv.”

Det kan betyde, fortæller han, at vi kan opleve en ny form for tomhed og mangel på mening med livet – en mangel på sammenhæng:

”Vores forfædre oplevede og forstod det, fordi de havde et formål ved at navigere efter den omkringliggende natur og årstidernes skiften og følge naturens rytme ved at så, gå på jagt, samle forråd, så man kunne klare vinteren, regntiden og tørken. I dag bruger 85-90 procent af os vores liv indendørs, og i langt størstedelen af vores arbejdstid og fritid sidder vi foran en skærm. Det er vores krop ikke bygget til. Jeg kalder den en unaturlig verden i kunstigt lys, hvor vi er mere sammen med maskiner og digitale apparater, end vi opholder os i naturlige miljøer.”

Naturen kan bløde selv de hårdeste typer op

Et uddrag fra ”Vi er natur” understreger, hvad Simon Høegmark taler om: Luk øjnene og mærk barken på træet, lad dine hænder gå på opdagelse, og fornem alle detaljerne. Rør ved træer helt nede fra rødderne og op ad stammen, mærk ujævnhederne og sårene op til de øverste grene og blade.

”Gennem følesansen får vi kontakt til vores krop, hvilket bringer os væk fra hovedet og tankerne og ned i et kropsligt nærvær. Og man kan komme i tæt kontakt med naturen på mange måder. Du kan ordne din have, samle en kastanje op og røre ved den. Du kan gå med bare tæer og mærke jordbunden og græsset mod fodsålerne.

”Jorden er fyldt med negative ioner, som er med til at aktivere vores hvilesystem. Bare fem minutter om dagen kan være direkte afstressende for kroppen,” siger Simon Høegmark.

Sanseøvelser i naturen med åndedrætsteknikker, meditationsøvelser, fysisk træning, samtaler, fortællinger og sang omkring et bål er nogle af de teknikker, man ifølge forskeren kan bruge til at få kroppen og sindet i balance.
”Det gør, at vi kommer ned i kroppen og væk fra tankemylderet. Nogle gange siger folk, at det er første gang i tre eller fire år, hvor de bare har haft ro og været fuldstændig til stede i nuet.”

Simon Høegmark har tidligere afholdt vildmandskurser som et rehabiliteringsforløb for mænd med stress og livskriser.

”Der kommer den her hærdebrede bikertype, som er sendt på kurset i forbindelse med en livskrise, og der står han så med sin store skepsis i skoven, hvor vi tjekker ind den første dag. Hans modstand kunne mærkes. Vi går ud til et strandstykke, hvor jeg fortæller historien om den familie, der for 200.000 år siden har siddet her og renset fisk. Bålet er tændt op. Børnene har indsamlet muslinger. Og da jeg kigger over på ham, sidder han med tårer i øjnene. Han kan leve sig ind i historien, og som han siger ’Nu forstår jeg’.”

“Fra da af var alle hans parader lagt ned.”

Mere inspiration

Arctic Circle Trail….. på cykel!

Nicklas og Emil, alias Cykeldrengene, er netop vendt hjem fra Grønland, hvor de har cyklet Arctic Circle Trail som første forberedelse til deres store eventyr – 800 km på cykel over indlandsisen! Men hvordan kommer man overhovedet på den vanvittige ide at cykle over isen på Grønland? Vi har sat drengene stævne til en omgang kaffemik og snak om deres nye iskolde eventyr.

Danmarks Outdoor Festival sætter fokus på inklusion og tilgængelighed for personer med usynlige handicap

Personer med usynlige handicap, der tager på Danmarks Outdoor Festival, kan fra
den 2. – 4. september 2022 bære Solsikkesnoren, hvis de ønsker at signalere til medarbejdere og øvrige gæster, at de kan have behov for ekstra tid, tålmodighed eller hjælp.

Bjergtagende cykeltur i De Fynske Alper

I en blæst, der kunne slå de fleste omkuld og regn i urimelige mængder, tog vores redaktion på cykelrejse på smukke Fyn.

Styr på udstyr – 10 must-haves til skuldersæsonen

Står du også med dilemmaet vægt VS. valg af det rigtige udstyr. Her får du 10 bud som kan hjælpe med at få bedre oplevelser i skuldersæsonen.

Europas længste vandrerute er kommet på danske plader

Caminoen er kommet til Danmark. Der er syv forskellige godt fordelt rundt i Danmark, men hvordan opstod den første egentlig?

Interview: Anne og Anders

De har lavet TV sammen i 10 år, og kemien imellem dem kan mærkes helt hjem i stuerne. Kom ind under huden på TV-parret i vores interview med dem.

Nyt magasin ude – få et lille smugkig her!

Så er det her endelig. Vores magasin står nu klar til at inspirere og fortælle historier ude fra den smukke natur.

Få vitaminer til hovedet – Ud i kulturen

Søger du inspiration til at komme ud og nyde naturen med nogle spændende oplevelser i påsken, så kig med her!

At holde middag i det fri er faktisk ikke så svært

At holde middag i det fri er faktisk ikke så sværtDenne blog indeholder reklame fra Petramax, Adventure Food & Muurikka.Tekst: Thomas Kjær PedersenVi indtager mad morgen, middag og aften. De fleste af os bruger en del timer i køkkenet dagligt, og når vejret bliver...

Fremtiden kalder på bæredygtigt tøj

Denne blog indeholder reklame for SuperstainableFremtiden kalder på bæredygtigt tøj Tekst: Thomas Kjær Pedersen / Outdoor365Danskerne får mere og mere øjnene op for vores skønne natur, og selvom corona bærer en del af grunden til, at vi kom meget mere ud, så viser det...