Spar 25% på alle partoutarmbånd til
Danmarks Outdoor Festival 2024

Spotlight fra 3. udgave af Outdoor365 magasinet 

Naturen som terapi

Tekst: Thomas Kjær Pedersen
Foto: SkyVideo, Michael Krogh

På få år er antallet af fagprofessionelle, der prøver kræfter med naturterapi, tredoblet. En person, der dedikeret forsøger at sprede budskabet, er Simon Høegmark.

Simon Høegmark er udannet folkeskolelærer, friluftsvejleder og naturvejleder foruden at have en kandidat i idræt og sunhed og en masteruddannelse i naturvidenskab. Så det er en mand, med lidt på CV’et, der har taget naturens helende kræfter til sig – og med en klar mission om at dele ud af dens glæder.

Vi interviewede Simon til en artikel til 3. udgave af Outdoor365 magasinet. Du kan læse artiklen nedenfor.

Du kan i øvrigt købe magasinet i alle Eventyrsports butikker og på deres webshop.
Er du medlem i Eventyrsports kundeklub, kan du hente magasinet gratis hos din nærmeste Eventyrsport butik. 

Naturterapi er fremtiden

”Det er populært som aldrig før,” lyder det fra Simon Høegmark, der forsker i naturterapi ved Syddansk Universitet og udbyder kurser gennem sit firma, Vi-Natur. ”Naturterapi er fremtiden”, siger han.

Lige siden han var barn, har naturen været en del af Simon Høegmark. Her tog han på sine egne eventyr og flygtede fra hverdagens problemer. ”Jeg behøvede ingenting udover min dolk og min hund. Jeg havde en fornemmelse af, at jeg kunne tale med dyrene og med planterne, og at de forstod mig.” Lyset stråler ud af de blå øjne, og hans levende armbevægelser understreger, at der ikke er nogen tvivl om, at Simon Høegmark brænder for sit altoverskyggende livstema: Naturen.

Kærligheden til naturen deler han nu med sin kæreste, Jane Sørensen; de to har sammen med Høegmarks kompagnon fra ViNatur, Sigurd Hartvig, skrevet bogen ”Vi er natur”. De tager imod en eftermiddag med en varm gæstfrihed, der strømmer ud af alle sprækker af det ombyggede, stråtækte hus. Fra husets hjerterum, stuen, er der direkte forbindelse til naturen udenfor gennem gulv-til-loft-udsigtsvinduer.

Naturens magiske kræfter

For over ti år siden begyndte Simon Høegmark at udvikle naturterapeutiske kurser for børn og voksne med fokus på, hvordan vi kan komme dybere ind i naturen, genopdage glemt viden om vores forhold til naturen, og hvordan vi igen kan åbne for naturens magi.

”Vi er skabt af de helt samme grundstoffer som naturen, og ligesom de fleste dyr er vi afhængige af ilten, der produceres af træerne og planterne, og af energien, der kommer fra solens stråler. Vi får vores føde fra dyrene og planterne omkring os – fra jorden og fra havet. Og vi drikker alle af det samme vand fra kilder og undergrunden,” siger han.

Simon Høegmark er ude på en mission. Han ønsker at få os tættere på den natur, som vi er skabt til at leve i samspil med:

”Naturen er i menneskets DNA, men alligevel har vi bevæget os længere og længere væk. De første homo sapiens levede på Jorden for 200.000-320.000 år siden i tæt samspil med naturen, og det er kun siden industrialiseringen, at vi har levet indenfor. Gradvist er vi kommet længere og længere væk fra vores naturlige rum, som er ude i naturen. Og det har konsekvenser, at naturen er kommet på afstand af vores hverdagsliv.”

Det kan betyde, fortæller han, at vi kan opleve en ny form for tomhed og mangel på mening med livet – en mangel på sammenhæng:

”Vores forfædre oplevede og forstod det, fordi de havde et formål ved at navigere efter den omkringliggende natur og årstidernes skiften og følge naturens rytme ved at så, gå på jagt, samle forråd, så man kunne klare vinteren, regntiden og tørken. I dag bruger 85-90 procent af os vores liv indendørs, og i langt størstedelen af vores arbejdstid og fritid sidder vi foran en skærm. Det er vores krop ikke bygget til. Jeg kalder den en unaturlig verden i kunstigt lys, hvor vi er mere sammen med maskiner og digitale apparater, end vi opholder os i naturlige miljøer.”

Naturen kan bløde selv de hårdeste typer op

Et uddrag fra ”Vi er natur” understreger, hvad Simon Høegmark taler om: Luk øjnene og mærk barken på træet, lad dine hænder gå på opdagelse, og fornem alle detaljerne. Rør ved træer helt nede fra rødderne og op ad stammen, mærk ujævnhederne og sårene op til de øverste grene og blade.

”Gennem følesansen får vi kontakt til vores krop, hvilket bringer os væk fra hovedet og tankerne og ned i et kropsligt nærvær. Og man kan komme i tæt kontakt med naturen på mange måder. Du kan ordne din have, samle en kastanje op og røre ved den. Du kan gå med bare tæer og mærke jordbunden og græsset mod fodsålerne.

”Jorden er fyldt med negative ioner, som er med til at aktivere vores hvilesystem. Bare fem minutter om dagen kan være direkte afstressende for kroppen,” siger Simon Høegmark.

Sanseøvelser i naturen med åndedrætsteknikker, meditationsøvelser, fysisk træning, samtaler, fortællinger og sang omkring et bål er nogle af de teknikker, man ifølge forskeren kan bruge til at få kroppen og sindet i balance.
”Det gør, at vi kommer ned i kroppen og væk fra tankemylderet. Nogle gange siger folk, at det er første gang i tre eller fire år, hvor de bare har haft ro og været fuldstændig til stede i nuet.”

Simon Høegmark har tidligere afholdt vildmandskurser som et rehabiliteringsforløb for mænd med stress og livskriser.

”Der kommer den her hærdebrede bikertype, som er sendt på kurset i forbindelse med en livskrise, og der står han så med sin store skepsis i skoven, hvor vi tjekker ind den første dag. Hans modstand kunne mærkes. Vi går ud til et strandstykke, hvor jeg fortæller historien om den familie, der for 200.000 år siden har siddet her og renset fisk. Bålet er tændt op. Børnene har indsamlet muslinger. Og da jeg kigger over på ham, sidder han med tårer i øjnene. Han kan leve sig ind i historien, og som han siger ’Nu forstår jeg’.”

“Fra da af var alle hans parader lagt ned.”

Mere inspiration

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

På eventyr med autocamperen i naturen inden længeJeg vil begynde med at sige tusind tak for den varme velkomst både her på bloggen og på sociale medier. Jeg ser virkelig frem til at dele mine kommende eventyr med jer.Lidt bagom mig Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43...

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

En outdoor hovedstad i bevægelse  Lokale partnere står sammen om at skabe Danmarks Outdoor Festival Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere. 36.000...

Anja Robanke – livet i en autocamper

VELKOMMEN TIL NY BLOGGER HOS OUTDOOR365, Anja Robanke.Du kan møde Anja til Danmarks Outdoor Festival, den sidste weekend i august i Silkeborg. Frem mod festivalen blogger Anja fra hendes rejse i autocamper igennem Norge, Finland og Sverige.  Anja solgte alt og...

Kom ud i naturen – det er ren magi for både krop og sjæl

Vandreture om vinteren kan være en fortryllende oplevelse, hvor det sneklædte landskab og den friske luft skaber en unik atmosfære.

Fordele ved at sanke spiselige urter og planter

Fordele ved at sanke vilde spiselige urter og planter Tekst og foto: Carsten LambekCarsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som...

Skiferie og arbejdsrejse til Canazei

Skiferie og arbejdsrejse til Canazei

Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

Chok for kroppen giver ro i sindet

Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

1o tips til en efterårsferie i naturen

Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

Nyd naturen langsomt og genvind balancen

Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!