Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Naturens rum er uden kassetænkning

Tekst: Ellen Elsnab Foto: Private

Elsker du også at være i naturens rum? Savner du mere kontakt med naturkræfterne? Bliver du draget af stjernehimmelen, og drømmer du om at kigge på den, mens du ligger varmt og trygt foran brændeovnen? Savner du nogle gange at trække stikket?
Drømmer du om at komme ud af din ”kasse” og hamsterhjulet?

På trods af at mennesker ikke er vinkelformede, har vi i den vestlige verden organiseret os på en måde, hvor langt størstedelen af os bor og opholder os i ”kasser”. Men hvem siger egentlig, at vi skal være i firkantede bygninger? At vi kan fungere og trives i de kantede omgivelser?

Faktisk fortæller et hurtigt blik på arkitekturens historie, at mange oprindelige kulturer hav- de gode grunde til at vælge de cirkulære og dynamiske boliger. På det seneste har de runde rum oplevet en opblussen hos mennesker, der ønsker at maksimere livet ved at minimere materialisme og generelt naturelskere, der søger en tættere kontakt med den indre og ydre natur. Kontakt med andre levende væsener end mennesker og husdyr.

Back to basic – back to nature

Tendensen er tydelig; vi mennesker søger naturen, og efter corona er tendensen kun blevet mere markant. Men det er ikke nødvendigvis bare en bolig tættere på naturen, der trækker. Mange af os ønsker nemlig også en forenkling af tilværelsen – et mindre materialistisk liv. Et enkelt og lykkeligt liv.

Der er efterspørgsel på mere enkle og anderledes måder at bo på. TinyHouses, trætophyt- ter, cirkusvogne og ombyggede containere er efterspurgte rammer at udfolde det enkle liv i. Et liv, hvor det basale og det cirkulære er i fokus. Hvor vi genanvender – recirkulerer – og er opmærksomme på, vores egen rolle i det større forbundne hele. Et forbundet kredsløb, hvor alt levende er involveret.

Men hvad nu hvis de alternative boformer med fordel kunne få slebet kanterne? Hvis vi gik fra firkantede containere i hårdt metal til runde bygninger i bløde materialer? Hvad nu, hvis vi kunne få flere af de positive effekter af det cirkulære end ”bare” bæredygtighed i miljømæssig forstand? Kan vi bo ”rundt”?

Det runde rum er et sted, hvor livet kan udfolde sig, uanset om jurten anvendes som fritidsbolig, børnehave, en billig tilbygning, mødelokale, behandlerrum, ekstra opholdsrum eller et kontor i haven. Omdrejningspunktet er naturen og de gavnlige effekter, som vi kan opleve dér, hvor inde møder ude og omvendt.

Længslen efter naturens rytme

Johanne Eagle Road, som i mange år har været kendt som Danmarks ”tipi-mamma”, kan bekræfte tendensen med efterspørgslen på alternative boformer. ”Der er et træk mod alternative boformer, som jeg mener handler om, at vi dybest set længes efter naturen og at følge dens rytmer”, fortæller hun, og kigger drømmende ud ad vinduet i den smukke mongolske jurt, som hun har opført ved Skanderborg.

Johanne forhandler et bredt sortiment af historiske telte gennem sin virksomhed ’Eagleroad Kursuscenter’. Heriblandt har hun et særligt ”rundt telt”, som med sine oprindelige fordele inspireret af naturen, kan møde mange af de behov, som den moderne verden kalder på idag. Behovene for bæredygtige boformer, nærhed til naturen og kontakten til os selv. Hvilket ”kinderæg” kan opfylde det? Det kan den mongolske jurt! Måske kan du selv mærke en trang til at komme mere ud i naturen? Naturen giver ro, energi og giver dig en fornemmelse af at være mere hel.

I virkeligheden er jurten slet ikke et telt. Det er en rund bygning med ovenlys og højt til lof- tet. Den er lavet af et træ-skelet i lærketræ, med en høj tag-rejsning og overdækket med en canvas-dug. Over hele verden er der folk, der bor i jurter, og i de senere år har Johanne oplevet en stigende efterspørgsel på de runde rum. Hun købte sin første jurt i 1994, og har siden opsat jurter overalt i Danmark og hele Skandinavien. Både til private, virksomheder og offentlige kunder.

Johanne fortsætter: “Der er mange fordele ved den smukke mongolske jurt. Man kan være tæt på naturen og stadig nyde komfortable rammer. Naturens rum er uden kassetænkning, og dét sætter os fri til at være dem, vi er”. Hun drikker af sit krus med varm te, og kigger ind i ilden, som knitrer i brændeovnen. Vi sidder i jurten, og kan pludselig høre de islandske heste galopere forbi udenfor. Vi kigger på hinanden og smiler. Den store jurt på Eagleroad er placeret lige ved hestefolden, hvor udsigten er unik med vilde græsmarker, bakket landskab og halvnøgne træer. Meget idyllisk og smukt.

Kan man bo rundt?

I naturen findes der ingen rette vinkler eller lige kanter, og det er tankevækkende, at vi hos flere naturfolk ser de runde bygninger; f.eks. arktiske igloer, tipier og jurter. Én af forklaringerne kan være, at cirkulære huse i sagens natur kræver færre materialer end deres kvadra- tiske modstykker. Det var en attraktiv mulighed, når ressourcerne og arbejdskraft var knappe. Ved de runde bygninger, kan man ved opsætning spare på dyrebar fysisk energi. I dag er det ofte andre typer energi, der kan være knaphed på. I en tid med høje energipriser, er det attraktivt for flere at finde kreative løsninger på at bringe energiforbruget ned, og her kan jurten være én mulighed, da opvarmning er nemt.

Når det begynder at blive koldt udenfor, tænder man bare op i brændeovnen, og det gør det nemt at holde en god varme i jurten, og gør det muligt at opholde sig i den hele året rundt. Jurtens afrundede vægge giver både et behageligt indeklima, fordi varmen cirkuleres bedre, og med 20% mindre udvendig vægplads reduceres varmeudgifterne automatisk. Jurten kan også opvarmes med varmepumpe og el fra solceller, jordvarme eller vindmølle.

De runde former styrker den menneskelige energi

En anden form for energi, som de runde rum giver, er den menneskelige energi – vores fællesskab. ”I et rundt rum er der ingen, der kan blive skubbet over i hjørnet”, siger Johanne Eagle Road med et smil. Hun rammer dermed lige ned i omdrejningspunktet ved jurten – rummet åbner for nærværet med sig selv og hinanden. Hun fortsætter: “Man kommer hinanden ved på en anden måde i et rundt rum med afrundende linjer. Man får en tættere forbindelse og ser hinanden”.

“At bo cirkulært kan give en balance imellem at se indad og udad. Når vi ser ud på et naturligt miljø i omgivelserne, kan vi lettere centrere os selv. Og når man ser opad i en jurt, er det gennem et ”sky light” – en cirkelformet åbning i loftet. Her er højt til himlen, og plads til tanker om det universelle. Det, vi er sammensat af: stjernestøv, energi, liv, universel-energi og Moder Jord” siger Johanne, medens hun drømmende kigger ud af jurtens skylight. Johanne underviser i shamanisme, og afholder mange af sine kurser i jurt eller tipi.

Mere inspiration

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Kom til Mini Outdoor Festival i Bilernes Hus

Der er masser foredrag og aktiviteter for hele familien, når Bilernes Hus i samarbejde med Outdoor 365 inviterer til Mini Outdoor Festival lørdag 25. maj kl. 11-17.

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL RUMMER FRIVILLIGHED FOR SÆRLIGT SÅRBARE

Siden Danmarks Outdoor Festivals allerførste spæde skridt blev taget, for ni år siden i et tomt butikslokale i Ry, har hjertet i festivalen været de frivillige, og særligt de særlige frivillige.

Eventyr med Autocamperen: To Uger på Farten

Eventyret begyndelse… To uger er fløjet afsted, siden vi begav os ud på vores nordiske eventyr. Det er svært at tro, at tiden er gået så hurtigt, når man er midt i en rejse fyldt med oplevelser. Vi startede vores eventyr med en smuk færgetur fra Helsingør til Helsinfors og stod pludselig på svensk grund.

Foråret er tid til vilde spiselige urter og planter

Carsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som han glæder sig til at dele med vores læsere. Lyt til Carstens stemme på Dansk Spirituspodcast og følg med på vores blog, hvor han vil dele sine eventyr, tips og tricks til urtesamling og meget mere!

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43 år lidt endnu. I 2019 tog jeg en stor beslutning om at ændre mit liv, jeg sagde farvel til mit hus, solgte mine ejendele og startede selvstændig som grafiker.

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere.

Anja Robanke – livet i en autocamper

Anja solgte alt og flyttede i autocamper: ”Aldrig har jeg været så glad som nu,” fortæller hun smilende, da vi møder hende til Autocampershowet i Fredericia.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!