Europas længste vandrerute er kommet på danske plader
Tekst: Thomas Kjær Pedersen
Foto: Museum Sydøstdanmark / Frame & Work – Kaninoen: Melissa Villumsen
”Der er ikke noget, der er så galt, at det ikke er godt for noget”. Det kendte ordsprog kan meget let kobles sammen med corona-pandemien og danskernes lyst til at komme ud og opleve naturen. Heldigvis er vores land rigt på muligheder, hvad det angår, men et forholdsvist nyt fænomen har også set dagens lys. Caminoen – bare på danske plader.
De fleste vandrere kender Møn for områdets unikke og smukke natur, men det er nok de færreste, der har associeret ordet ”camino” med deres besøg på den sydsjællandske ø. Ikke desto mindre var det hér, den første danske camino, Camønoen, så dagens lys. Camino er spansk og betyder egentlig bare sti, men er for mange blevet synonymt med den kendte spanske pilgrimsrute, som mange interesserede vandrere kigger imod, når de vil til udlandet og vandre.
… i magasinet er der QR-koder til samtlige syv danske caminoer, hvor du kan læse mere om dem alle sammen, hvis du har lyst til at udforske nogle smukke danske områder med vandrestøvlerne godt snørret på.
Du kan i øvrigt købe magasinet i alle Eventyrsports butikker og på deres webshop.
Er du medlem i Eventyrsports kundeklub, kan du hente magasinet gratis hos din nærmeste Eventyrsport butik.
Camønoens fødsel
Der findes ikke nogen opskrift på, hvordan man kommer på gode idéer. Der findes værktøjer, jovist, men idéer har det med at opstå ud af det blå. ”Camønoen” er i sig selv et fantastisk ordspil og på samme tid en utrolig kløgtig måde at brande en vandrerute på. Idéen kom dog ikke helt tilfældigt. Marianne Florman, tidligere OL-guldvinder i håndbold, hvis navn sikkert ringer en klokke, bor ved Møn og går dagligt ture i Møns store naturområde.
Området og alt, det har at byde på, skabte en strøtanke hos Marianne Florman: ”Det var egentlig bare en simpel idé om at samle alle de ildsjæle, vi har hernede.” Hun kontaktede en god veninde, der arbejdede på Museum Sydøstdanmark, og derfra tog Camønoen sine første spæde skridt. Det er også Marianne Florman, der står bag navnet, fortæller Sabina Trabjerg, der er teamkoordinater ved Camønoen.
Da den oprindelige strøtanke skulle omsættes fra idé til egentlig produkt, gik der mere projektarbejde i den, og Museum Sydøstdanmark tog over. ”Vi fik sat gang i de processer, som er nødvendige for at sådan et projekt kan realiseres – Realdaniafonden var eksempelvis med inde over. I dag står vi med en fantastisk vandrerute, hvor gæster kan få den fulde oplevelse af vores skønne natur og alle de mennesker, der bidrager til at gøre vores udeliv tilgængeligt på en fornøjelig måde,” fortæller Sabina Trabjerg. Camønoen er i dag med sin 175 kilometer lange vandrerute den længste camino i Danmark. Den er opdelt i flere etaper, så man som nybegynder ikke behøver at tage hele turen på én gang.
Fænomenet spredte sig til resten af Danmark
Efter Camønoen så dagens lys, blomstrede andre ruter frem i Danmark – og hvis man synes, at ordspillet på Camønoen var interessant, så fortsatte kreativiteten andre steder i landet. Øen Endelave, der ligger i det sydlige Kattegat, er kendt for sine mange vilde kaniner, og derfor var det helt naturligt, at øens egen lille camino kom til at hedde ”Kaninoen”.
Med en længde på på 21 kilometer er det Danmarks korteste camino. I alt har syv danske caminoer indtil videre set dagens lys, men vores bud er, at det langt fra er de sidste. Strækningerne går fra Kaninoens 21 kilometer til Camønoens 175 kilometer, hvilket betyder, at der er noget for vandrere med alle former for erfaring. Da caminoerne desuden ligger spredt ud over hele landet, vil du – uanset hvor du bor i landet – have én inden for en rimelig afstand.
Hvorfor vandre?
Listen over fordele ved at vandre er lang. De umiddelbare fordele er selvfølgelig de fysiske: At du kommer i bedre form, fordi du får brugt kroppen. Vandring stimulerer dit kredsløb og dine muskler, så både kolesteroltal og blodtryk falder, ligesom de ujævne overflader engagerer kernemusklerne og træner balancen. Men mange mennesker vandrer også på grund af det fællesskab, der er bygget op omkring vandringen. Særligt når man over flere dage er sammen med de samme mennesker, kan man næsten ikke undgå at føle sig som en del af et vandrefællesskab.
Selvom vandrere således kan befinde sig mange forskellige steder i deres private liv, samles de om deres passion for udeliv og vandring, og det betyder noget. For nogle giver det mangeårige venskaber og skaber et fællesskab, hvor man inspirerer hinanden til nye ture og naturoplevelser, som man ikke må gå glip af.