Emma’s Everest – Interview
På toppen af Mt. Everest – et livsværk og en økonomisk hovedpine på én og samme tid
25-årige Emma Østergaard fra Aarhus drømmer om at blive yngste danske kvinde på toppen af Mt. Everest næste år. Lykkes drømmen, er hun med til at skrive Danmarkshistorie. Men hvordan finansierer man et så omfattende og kosteligt projekt her i slutspurtsfasen, hvor det hele spidser til? Og hvor langt er hun villig til at gå for at realisere den store drøm?
Kreativitet og kampgejst
Før drømmen for alvor bliver en realitet, mangler Emma og hendes ekspeditionshold fortsat at indsamle 300.000 danske kroner. ”Nu er der blot en ekspedition tilbage. Den endelige ekspedition og hele målet for projektet. Vi mangler stadig 300.000, og det er helt vildt mange penge på ret kort tid. Så hvad kan vi finde på?”, siger Emma spørgende, mens det lyser ud af hende, at hun tror fuldt og fast på, at det hele nok skal falde på plads lige på målstregen.Penge og proces
Der er ingen tvivl om, at Emma har gennemgået en bragende udvikling de seneste år, når det kommer til at forhandle med virksomheder, indgå i sponsordynamikker og øjne samarbejdsaftaler, der ikke nødvendigvis lige ligger til højrebenet i umiddelbar forstand.
”Nu har jeg langt mere erfaring og står stærkt i formidlingen af projektets værdisæt. Nu har jeg også mange flere høje bjerge på mit CV. Jeg har guidet og deltaget i flere ekspeditioner. Det er altid svært at pitche projekter i startfasen, fordi jeg ikke var helt klar på, hvad jeg havde at tilbyde. Det ved jeg nu. Det har været en stor personlig rejse for mig”, fortæller Emma ydmygt om de seneste tre år, hvor hun er gået helhjertet ind i projektet og nu står meget tæt ved den endelig målstreg.
Råd med på vejen
Emma kan sagtens forstå, at det kan lyde som en økonomisk hovedpine at kaste sig hovedkulds ud over kanten på et projekt, der er så kostelig en affære. Hvis andre derude går og drømmer om at gå ind i et lignende projekt, har hun et par gode råd med på vejen:
”Det hjalp mig utroligt meget i starten, at jeg fik klart defineret for mig selv, hvad det konkret er, at jeg kan tilbyde en virksomhed. Det er en god idé at sætte sig i modpartens sko og reflektere over, hvordan et projekt netop kan have værdi for en given virksomhed, og hvordan I kan stå stærkere sammen. Jeg udarbejdede også fysisk materiale, hvilket gjorde hele projektet mere håndgribeligt,” fortæller Emma.
Hun lægger også vægt på, at det hele netop har været en stor udviklingsrejse, og at hun hele tiden må ændre taktik og forsøge at se muligheder, når døre lukker sig i. Vigtigst af alt fortæller hun, at det er helt essentielt, at man formår at slå koldt vand i blodet. At være tålmodig og ihærdig.
”Jeg får så god respons tilbage på mit projekt, og mange bakker op. Så selvom det ikke er alle, der vil bidrage økonomisk, er det vigtigt at høre efter og lære. Det er ikke et nederlag at få et nej”, siger Emma.
En anden måde, man som privatperson kan indsamle penge til projekter, er på siden ”Go Fund Me”, som er en god anbefaling at skrive sig bag øret. Her har Emma oprettet: GoFundMe: Girlpower: Youngest Danish girl to climb Everest
“Mange tror, at man skal betale et gebyr for at betale, men det koster intet og er nemt og ligetil. Jeg plejer at sige, at selv et coinoffer-beløb vil hjælpe. Som privatperson kan man nemlig blive en del af rejsen og hjælpe der. Det vil betyde utroligt meget for mig,” siger Emma ydmygt.
Hvor langt er du villig til at gå for din drøm?
Emma har netop opsagt sin lejlighed og flyttet hjem til sin mor her i slutfasen af projektet. Det er en af mange økonomiske prioriteter, som hun konstant er nødsaget til at jonglere med. Det gør, at hun nu kan skalere ned på sit deltidsjob til kun at arbejde en dag om ugen og derfor kan dedikere endnu mere tid til det vigtige – ekspeditionen til Mt. Everest.
”Jeg føler, at jeg lægger hånden på kogepladen nu. Jeg går virkelig all in og har dedikeret alt til projektet,” fortæller hun.
I spørgsmålet om hvor langt Emma er villig til at gå for at realisere sin store drøm, er hun ikke i tvivl om, hvor hendes grænse går.
”Jeg vil gå rigtig, rigtig langt. Men jeg vil ikke krydse en grænse, hvor jeg ikke kan være mig selv eller kende mig selv. Jeg vil derfor ikke indgå i samarbejder, hvor jeg går på kompromis med mig selv eller hele kernen i projektet. Jeg er villig til at gå langt for kreative ideer, men jeg vil nødigt risikere at ødelægge mit brand på det. Det er virkelig vigtigt for mig,” siger Emma slutteligt.
Det er muligt at følge Emmas rejse mod toppen af verden på www.emmaseverest.dk og på instagram, hvor hun inviterer med på første parket og delagtiggør os i op- og nedture, træningsrammer, drømme og visioner.
På vegne af hele Outdoor365-teamet ønsker jeg dig og hele ekspeditionsholdet god vind i sidste bjergetape!