Emma’s Everest – Interview

På toppen af Mt. Everest – et livsværk og en økonomisk hovedpine på én og samme tid

Tekst: Anne Smedegaard Thomsen Foto: Emma Østergaard og Jakob Urth

25-årige Emma Østergaard fra Aarhus drømmer om at blive yngste danske kvinde på toppen af Mt. Everest næste år. Lykkes drømmen, er hun med til at skrive Danmarkshistorie. Men hvordan finansierer man et så omfattende og kosteligt projekt her i slutspurtsfasen, hvor det hele spidser til? Og hvor langt er hun villig til at gå for at realisere den store drøm?

Tre år. Syv ekspeditioner. En drøm om at bestige verdens højeste bjerg. Det er visionen Emma Østergaard fra Aarhus, der nu befinder sig i slutspurten af det store Everest-projekt, hvor hun næste år i maj som 26-årig kan blive yngste danske kvinde til at sætte sine fodaftryk på det ikoniske bjerg. Kalenderen skriver slut november, og om blot fire måneder drager Emma i samarbejde med hendes erfarne bjergbestigningspartner Jakob Urth afsted mod Nepals sneklædte bjergtinder og påbegynder en 2,5 måneder krævende akklimatiseringstur. Derefter venter toppen af verden – Mt. Everest, der tordner hele 8848 meter op i luften.

Kreativitet og kampgejst

Før drømmen for alvor bliver en realitet, mangler Emma og hendes ekspeditionshold fortsat at indsamle 300.000 danske kroner. ”Nu er der blot en ekspedition tilbage. Den endelige ekspedition og hele målet for projektet. Vi mangler stadig 300.000, og det er helt vildt mange penge på ret kort tid. Så hvad kan vi finde på?”, siger Emma spørgende, mens det lyser ud af hende, at hun tror fuldt og fast på, at det hele nok skal falde på plads lige på målstregen.
For flere kan et beløb på 300.000 lyde af meget for at bestige Mt. Everest, men som Emma lægger vægt på, går en stor del af beløbet til diverse bjerggebyrer, tilladelsen til at være i Base Camp, løn og betaling til nepalesiske samarbejdspartnere og bærere i ekspeditionsteamet, kost og logi, flybilletter og transport af bagage, visum og andet uforudsigeligt, der altid er en del af det at drage ud i verden på eventyr. ”Jeg elsker at tænke kreativt og ud af boksen. Og det er man virkelig nødt til her i den afsluttende fase af projektet. Jeg knokler alt, hvad jeg kan, for pengene skal i hus, og nu gælder det fandeme bare om at få samlet de resterende penge sammen”, siger hun. Emma er en kvinde, der øjner mulighederne frem for blot at se begrænsninger. Hun fortæller om de klassiske samarbejdsaftaler, hun indgår med virksomheder, hvor de køber sig ind i projektet med præmissen om en given type modydelse, hvor Emma både afholder foredrag, workshops, faciliteter forskellige events og træningspas. Der er adskillige muligheder for at blive en del af projektet, selvom bjergbestigning måske ikke er det, der kendetegner den givne virksomhed.
”Jeg ser mange muligheder i dette samarbejde. Folk køber sig ikke nødvendigvis ind på bjergbestigningen men hele visionen om en ung kvinde med drømme og visioner. Derfor kan jeg agere rollemodel, og mange kan spejle sig i min historie og i mine kerneværdier. Selve bjergbestigningen kan sagtens tages ud af ligningen”, forklarer Emma. Går du selv med en stor drøm i maven? Og sætter du dig særlige mål i livet? For Emma er det netop hele motivationsfaktoren i, at alle drømmer sine egne drømme og bestiger sine egne bjerge i livet, hun har visioner om at tappe ind i gennem hendes bredt facetterede samarbejder.

Penge og proces

Der er ingen tvivl om, at Emma har gennemgået en bragende udvikling de seneste år, når det kommer til at forhandle med virksomheder, indgå i sponsordynamikker og øjne samarbejdsaftaler, der ikke nødvendigvis lige ligger til højrebenet i umiddelbar forstand.

”Nu har jeg langt mere erfaring og står stærkt i formidlingen af projektets værdisæt. Nu har jeg også mange flere høje bjerge på mit CV. Jeg har guidet og deltaget i flere ekspeditioner. Det er altid svært at pitche projekter i startfasen, fordi jeg ikke var helt klar på, hvad jeg havde at tilbyde. Det ved jeg nu. Det har været en stor personlig rejse for mig”, fortæller Emma ydmygt om de seneste tre år, hvor hun er gået helhjertet ind i projektet og nu står meget tæt ved den endelig målstreg.

”Det er meget vigtigt, at man kan mærke min passion i de samarbejder, jeg indgår i. Det betyder alt for mig. For projektet er unikt. Og det ønsker jeg at formidle. Jeg har rent personligt fundet en grounded følelse i forhandlingerne. Så jeg har lært utroligt meget siden dag 1”, siger hun. Som Emma selv formulerer det, var det i begyndelsen svært for ”jyden i hende” at stille sig op og bede fremmede mennesker om hjælp og om penge. Det var en overvældende periode i hendes liv, som hun husker tilbage på som en tid, der gav hende enormt vigtige erfaringer med på vejen. ”For hvordan får man sagt sådan noget ydmygt? Det er den ene faktor, der virkelig har overrasket og overvældet mig i dette projekt. Det andet aspekt er at jeg hurtigt fandt ud af, hvor tidskrævende proces det er at forhandle aftaler og samarbejder på plads. Den havde jeg nok ikke helt set komme,” fortæller Emma. Hun har erfaret, hvordan de fleste virksomheder og mulige samarbejdspartnere ofte finder projektet yderst interessant og meningsfuldt, men når snakken falder på det økonomiske aspekt, slynges der oftere nej’er end ja’er over disken. ”Man skal virkelig være på dupperne for at følge med og for at komme op på hesten igen, når det ikke lige går som forventet. Men i hele sponsorarbejdet har Jakob også været en ufatteligt stor støtte og bidraget med sin mangeårige erfaring. For jeg er virkelig nødt til at være positiv og proaktiv – og tro på at det kan lade sig gøre. For ellers gør det ikke,” siger Emma stålfast og med en iboende optimisme i stemmen, der om noget kendetegner den unikke powerkvinde, hun er.

Råd med på vejen

Emma kan sagtens forstå, at det kan lyde som en økonomisk hovedpine at kaste sig hovedkulds ud over kanten på et projekt, der er så kostelig en affære. Hvis andre derude går og drømmer om at gå ind i et lignende projekt, har hun et par gode råd med på vejen:

”Det hjalp mig utroligt meget i starten, at jeg fik klart defineret for mig selv, hvad det konkret er, at jeg kan tilbyde en virksomhed. Det er en god idé at sætte sig i modpartens sko og reflektere over, hvordan et projekt netop kan have værdi for en given virksomhed, og hvordan I kan stå stærkere sammen. Jeg udarbejdede også fysisk materiale, hvilket gjorde hele projektet mere håndgribeligt,” fortæller Emma.

Hun lægger også vægt på, at det hele netop har været en stor udviklingsrejse, og at hun hele tiden må ændre taktik og forsøge at se muligheder, når døre lukker sig i. Vigtigst af alt fortæller hun, at det er helt essentielt, at man formår at slå koldt vand i blodet. At være tålmodig og ihærdig.
”Jeg får så god respons tilbage på mit projekt, og mange bakker op. Så selvom det ikke er alle, der vil bidrage økonomisk, er det vigtigt at høre efter og lære. Det er ikke et nederlag at få et nej”, siger Emma.

En anden måde, man som privatperson kan indsamle penge til projekter, er på siden ”Go Fund Me”, som er en god anbefaling at skrive sig bag øret. Her har Emma oprettet: GoFundMe: Girlpower: Youngest Danish girl to climb Everest

“Mange tror, at man skal betale et gebyr for at betale, men det koster intet og er nemt og ligetil. Jeg plejer at sige, at selv et coinoffer-beløb vil hjælpe. Som privatperson kan man nemlig blive en del af rejsen og hjælpe der. Det vil betyde utroligt meget for mig,” siger Emma ydmygt.

Hvor langt er du villig til at gå for din drøm?

Emma har netop opsagt sin lejlighed og flyttet hjem til sin mor her i slutfasen af projektet. Det er en af mange økonomiske prioriteter, som hun konstant er nødsaget til at jonglere med. Det gør, at hun nu kan skalere ned på sit deltidsjob til kun at arbejde en dag om ugen og derfor kan dedikere endnu mere tid til det vigtige – ekspeditionen til Mt. Everest.

”Jeg føler, at jeg lægger hånden på kogepladen nu. Jeg går virkelig all in og har dedikeret alt til projektet,” fortæller hun.

I spørgsmålet om hvor langt Emma er villig til at gå for at realisere sin store drøm, er hun ikke i tvivl om, hvor hendes grænse går.

”Jeg vil gå rigtig, rigtig langt. Men jeg vil ikke krydse en grænse, hvor jeg ikke kan være mig selv eller kende mig selv. Jeg vil derfor ikke indgå i samarbejder, hvor jeg går på kompromis med mig selv eller hele kernen i projektet. Jeg er villig til at gå langt for kreative ideer, men jeg vil nødigt risikere at ødelægge mit brand på det. Det er virkelig vigtigt for mig,” siger Emma slutteligt.

Det er muligt at følge Emmas rejse mod toppen af verden på www.emmaseverest.dk og på instagram, hvor hun inviterer med på første parket og delagtiggør os i op- og nedture, træningsrammer, drømme og visioner.

På vegne af hele Outdoor365-teamet ønsker jeg dig og hele ekspeditionsholdet god vind i sidste bjergetape!

Mere inspiration

Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

Chok for kroppen giver ro i sindet

Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

1o tips til en efterårsferie i naturen

Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

Nyd naturen langsomt og genvind balancen

Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

Pak bilen til dit næste udendørs eventyr

Bilernes Hus giver dig her gode råd til, hvordan du pakker bilen med det rette udstyr til dit næste udendørs eventyr.

Haglöfs – Fit for the Outside

Design, funktionalitet og holdbarhed er vigtigt når du skal vælge udstyr til dine outdoor-aktiviteter. Hos Haglöfs laver de udendørsbukser, der indfrier alt dette.

Cykelpigerne – Det sidste vers for denne omgang

Cykelpigerne kommer her med deres seneste, og i denne omgang, sidste indlæg fra deres cykeleventyr.

Læs om deres rejse i Thailand og turen hjem til Europa igen, hvor pigerne triller gennem Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland og til sidst, Danmark.

Naturen kommunikerer både i og omkring dig

Birgitte Pliniussen fra Navigazion.dk fortæller i dette skriv om, hvordan mennesket er en kilde til energi og hvordan vi efterlader aftryk med denne, hvor end vi går.

Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle

16. august, 2023 | PressemeddelelseKontakt direktør, Isabel Benn Morgenstern, 21 28 77 54Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle Foto: PRMens Smukfest og Roskilde trækker gæster til musikscenerne, så er det inspirationen til at komme mere ud, der...

Sådan pakker du til dit eventyr

Nordisk giver her tips og forslag til, hvordan du pakker til dit næste udendørs eventyr.