Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Rimer graviditet med outdoorliv? – Ja og det er en helt særlig rejse

Tekst: Zenia Maltha

For dig, der er gravid, handler det om at finde frem til, hvad der giver dig lige præcis den følelse af fornyet energi, succes og lykke som gravid? En daglig gåtur? En kop kaffe i skoven? En overnatning i telt? Det handler om at finde din “nye” plads til bevægelse.

Zenia-gravid-outdoor

En særlig rejse

En graviditet er en helt særlig rejse, som du har med dit ufødte barn. Ingen ved, hvad du kommer til at opleve på turen – kun den endelige destination. Dog vil jeg mene, at det er vigtigt at vi ikke glemmer os selv på rejsen. Hvad er vores behov og hvad er godt for os? Midt i denne store forandring?

Kroppen forandrer sig, og det kan for nogle besværliggøre det at drage ud på eventyr i naturen. Både tanken om at skulle afsted, og det fysiske aspekt. Når dette er sagt, er det vigtigt at vi som gravide holder os aktive igennem hele graviditeten. Jeg er gravid og er personligt vant til at tage på tur ud i skoven flere gange om ugen. Det giver mig energi, og det giver mig overskud i en travl hverdag, og især nu hvor overskuddet ikke altid er let at få øje på.

Naturen giver os mennesker en følelse af lykke, og der bliver automatisk frigivet endorfiner fra hjernen, som giver en følelse af fornyet energi, succes og lykke. Dette synes jeg er nogle vigtige kvaliteter at tage med sig, når man er gravid. En graviditet er utrolig individuelt, og alle vi kvinder oplever en graviditet forskelligt. Det er ikke kun det fysiske, der kan spille en rolle for os i en graviditet. Det psykiske fylder mindst en lige så stor del. Det gør det i hvert fald for mig. Tanken om at skulle pakke alle de ting jeg gerne vil have med på tur, tanken om at skulle tisse ca. hver. 20 min. og tanken om; burde jeg overhovedet tage afsted, burde jeg “passe” bedre på mig selv?

Personligt har jeg haft svært ved at indfinde mig i rollen som gravid. Kroppen forandrer sig, sindet forandrer sig, og det kan være svært at finde sig tilpas i den nye rolle. Derfor tror jeg også, at det er vigtigt, at vi finder frem til, hvad der hver især giver os lykke og overskud. Hvad der er endnu bedre i denne situation, gavner det vores ufødte barn, at vi er aktive og opholder os i naturen. Ifølge sundhedsstyrelsen kan fysiske aktiviteter som en tur i skoven, eller en daglig gåtur forberede os på vores fødsel, og potentielt give færre komplikationer under fødslen. Det er i princippet ikke vigtigt, hvor aktiv du har været før din graviditet – men det er vigtigt hvor aktiv du er under din graviditet. Det vil sige, at selvom du måske har været inaktiv før graviditeten, vil aktivitet altid gavne dig til det bedre. De 30 minutter anbefalet motion om dagen, kan med fordel være en gåtur i skoven.

Jeg har personligt skulle sætte forventningerne ned til mig selv, og mine ture under min graviditet. Jeg har været vant til at lave bål, sejle pack-raft og vandre langt og udfordrende. Det har taget sin tid og mine kampe mentalt at acceptere, at jeg ikke kan holde til den samme mængde og type aktiviteter helt til slut i graviditeten. Når det er sagt, har jeg fundet min plads og nyder nu naturen endnu mere, end jeg før har gjort. Netop fordi det er okay. Det er okay, jeg bare er derude og følger det mit sind og min krop kan holde til.

Mere inspiration

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Kom til Mini Outdoor Festival i Bilernes Hus

Der er masser foredrag og aktiviteter for hele familien, når Bilernes Hus i samarbejde med Outdoor 365 inviterer til Mini Outdoor Festival lørdag 25. maj kl. 11-17.

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL RUMMER FRIVILLIGHED FOR SÆRLIGT SÅRBARE

Siden Danmarks Outdoor Festivals allerførste spæde skridt blev taget, for ni år siden i et tomt butikslokale i Ry, har hjertet i festivalen været de frivillige, og særligt de særlige frivillige.

Eventyr med Autocamperen: To Uger på Farten

Eventyret begyndelse… To uger er fløjet afsted, siden vi begav os ud på vores nordiske eventyr. Det er svært at tro, at tiden er gået så hurtigt, når man er midt i en rejse fyldt med oplevelser. Vi startede vores eventyr med en smuk færgetur fra Helsingør til Helsinfors og stod pludselig på svensk grund.

Foråret er tid til vilde spiselige urter og planter

Carsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som han glæder sig til at dele med vores læsere. Lyt til Carstens stemme på Dansk Spirituspodcast og følg med på vores blog, hvor han vil dele sine eventyr, tips og tricks til urtesamling og meget mere!

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43 år lidt endnu. I 2019 tog jeg en stor beslutning om at ændre mit liv, jeg sagde farvel til mit hus, solgte mine ejendele og startede selvstændig som grafiker.

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere.

Anja Robanke – livet i en autocamper

Anja solgte alt og flyttede i autocamper: ”Aldrig har jeg været så glad som nu,” fortæller hun smilende, da vi møder hende til Autocampershowet i Fredericia.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!