Rimer graviditet med outdoorliv? – Ja og det er en helt særlig rejse

Tekst: Zenia Maltha

For dig, der er gravid, handler det om at finde frem til, hvad der giver dig lige præcis den følelse af fornyet energi, succes og lykke som gravid? En daglig gåtur? En kop kaffe i skoven? En overnatning i telt? Det handler om at finde din “nye” plads til bevægelse.

Zenia-gravid-outdoor

En særlig rejse

En graviditet er en helt særlig rejse, som du har med dit ufødte barn. Ingen ved, hvad du kommer til at opleve på turen – kun den endelige destination. Dog vil jeg mene, at det er vigtigt at vi ikke glemmer os selv på rejsen. Hvad er vores behov og hvad er godt for os? Midt i denne store forandring?

Kroppen forandrer sig, og det kan for nogle besværliggøre det at drage ud på eventyr i naturen. Både tanken om at skulle afsted, og det fysiske aspekt. Når dette er sagt, er det vigtigt at vi som gravide holder os aktive igennem hele graviditeten. Jeg er gravid og er personligt vant til at tage på tur ud i skoven flere gange om ugen. Det giver mig energi, og det giver mig overskud i en travl hverdag, og især nu hvor overskuddet ikke altid er let at få øje på.

Naturen giver os mennesker en følelse af lykke, og der bliver automatisk frigivet endorfiner fra hjernen, som giver en følelse af fornyet energi, succes og lykke. Dette synes jeg er nogle vigtige kvaliteter at tage med sig, når man er gravid. En graviditet er utrolig individuelt, og alle vi kvinder oplever en graviditet forskelligt. Det er ikke kun det fysiske, der kan spille en rolle for os i en graviditet. Det psykiske fylder mindst en lige så stor del. Det gør det i hvert fald for mig. Tanken om at skulle pakke alle de ting jeg gerne vil have med på tur, tanken om at skulle tisse ca. hver. 20 min. og tanken om; burde jeg overhovedet tage afsted, burde jeg “passe” bedre på mig selv?

Personligt har jeg haft svært ved at indfinde mig i rollen som gravid. Kroppen forandrer sig, sindet forandrer sig, og det kan være svært at finde sig tilpas i den nye rolle. Derfor tror jeg også, at det er vigtigt, at vi finder frem til, hvad der hver især giver os lykke og overskud. Hvad der er endnu bedre i denne situation, gavner det vores ufødte barn, at vi er aktive og opholder os i naturen. Ifølge sundhedsstyrelsen kan fysiske aktiviteter som en tur i skoven, eller en daglig gåtur forberede os på vores fødsel, og potentielt give færre komplikationer under fødslen. Det er i princippet ikke vigtigt, hvor aktiv du har været før din graviditet – men det er vigtigt hvor aktiv du er under din graviditet. Det vil sige, at selvom du måske har været inaktiv før graviditeten, vil aktivitet altid gavne dig til det bedre. De 30 minutter anbefalet motion om dagen, kan med fordel være en gåtur i skoven.

Jeg har personligt skulle sætte forventningerne ned til mig selv, og mine ture under min graviditet. Jeg har været vant til at lave bål, sejle pack-raft og vandre langt og udfordrende. Det har taget sin tid og mine kampe mentalt at acceptere, at jeg ikke kan holde til den samme mængde og type aktiviteter helt til slut i graviditeten. Når det er sagt, har jeg fundet min plads og nyder nu naturen endnu mere, end jeg før har gjort. Netop fordi det er okay. Det er okay, jeg bare er derude og følger det mit sind og min krop kan holde til.

Mere inspiration

Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

Chok for kroppen giver ro i sindet

Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

1o tips til en efterårsferie i naturen

Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

Nyd naturen langsomt og genvind balancen

Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

Pak bilen til dit næste udendørs eventyr

Bilernes Hus giver dig her gode råd til, hvordan du pakker bilen med det rette udstyr til dit næste udendørs eventyr.

Haglöfs – Fit for the Outside

Design, funktionalitet og holdbarhed er vigtigt når du skal vælge udstyr til dine outdoor-aktiviteter. Hos Haglöfs laver de udendørsbukser, der indfrier alt dette.

Cykelpigerne – Det sidste vers for denne omgang

Cykelpigerne kommer her med deres seneste, og i denne omgang, sidste indlæg fra deres cykeleventyr.

Læs om deres rejse i Thailand og turen hjem til Europa igen, hvor pigerne triller gennem Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland og til sidst, Danmark.

Naturen kommunikerer både i og omkring dig

Birgitte Pliniussen fra Navigazion.dk fortæller i dette skriv om, hvordan mennesket er en kilde til energi og hvordan vi efterlader aftryk med denne, hvor end vi går.

Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle

16. august, 2023 | PressemeddelelseKontakt direktør, Isabel Benn Morgenstern, 21 28 77 54Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle Foto: PRMens Smukfest og Roskilde trækker gæster til musikscenerne, så er det inspirationen til at komme mere ud, der...

Sådan pakker du til dit eventyr

Nordisk giver her tips og forslag til, hvordan du pakker til dit næste udendørs eventyr.