Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

10 tips og tricks – Sådan får du mest muligt ud af din sovepose

Tekst: Nordisk

Foto: Nordisk

Uanset om din sovepose er isoleret med dun eller syntetiske fibre, er der en række ting, du kan gøre for at forbedre dens ydeevne og livscyklus – hvilket i bund og grund giver dig flere og bedre nætters søvn i den.

Følg denne enkle guide til at få gode nætter i soveposen og få din sovepose til at holde længere.

Det grundlæggende formål med en sovepose er at holde dig varm, når din krop begynder at blive afkølet af faldende temperaturer, mindre tøj og mindre blodcirkulation.

At vælge den rigtige sovepose er en helt anden historie. Denne blog handler kun om at få mest muligt ud af den, du har valgt til en bestemt tur.

1. Giv soveposen tid til at udvide sig

En almindelig misforståelse er, at det er selve isoleringsmaterialet (typisk dun eller fiber), der holder dig varm. Men det er faktisk luftlommerne mellem fyldet, der bruger din krops egen varme til at holde dig varm. Derfor skal luftlommerne være så store og stærke som muligt.

Når din sovepose er komprimeret, er fyldet det også, hvilket betyder, at der stort set ikke er nogen luftlommer, som din krop kan opvarme.
Ved at ryste soveposen og give den tid til at “ånde” mindst 30 minutter før sengetid, øger du drastisk soveposens evne til at holde dig varm om natten.

2. Kickstart din blodcirkulation lige før sengetid

Når din krop begynder at slappe af, begynder din kropstemperatur og blodcirkulation at falde. Det sker hver nat, uanset om du sover inde eller ude. Men fordi temperaturen uden for posen falder samtidig, er det en god idé at få så meget varme som muligt ind i posen til at begynde med for at sikre, at du kommer godt fra start.

En god måde at booste starten på natten på er at få blodet til at pumpe lidt, inden du putter dig. Det er vigtigt, at du ikke kommer til at svede, da kondensvandet vil fugte indersiden af posen og i stedet forårsage en nedkølende effekt.
Så lav et par armbøjninger, sprællemænd eller 20 hurtige knæløft, og kravl så ind i soveposen med en let forhøjet puls. Det vil kickstarte din sovepose uden at have en varig effekt, der vil ødelægge din søvn.

3. Kun ét lag tøj

For meget tøj vil forhindre din krop og din sovepose i at udveksle varme – hvilket er hele pointen med at have en sovepose i første omgang. Så vi anbefaler, at du kun har ét lag tøj på, helst lavet af uld. Brug resten af dit tøj til at udfylde det tomme rum omkring dine fødder. På den måde eliminerer du noget død plads indeni, og dit tøj vil være tørt og varmt næste morgen. Alternativt kan du rulle det sammen og bruge det som hovedpude om natten.

Dit tøj skal være meget åndbart og let at opvarme. Til det formål er et lag uld langt hen ad vejen den bedste løsning.

4. Luk posen helt for at holde varmen inde i soveposen

Som natten går, vil den varme luft, du tog ind i posen til at begynde med, forsøge at slippe ud. Varm luft søger altid opad, og den åbne himmel er en fristende destination for den varme, du har så hårdt brug for.
Så for at holde det meste af varmen inde, er du nødt til at lukke alle de huller, hvor den varme luft kan sive ud. Det gør du ved at lukke lynlåsen helt og stramme hætten omkring ansigtet. Alternativt kan du lukke den om halsen og regulere din temperatur med en hue og en buff. Der fordamper nemlig rigtig meget varme fra dit hoved om natten.

Hvis du får det for varmt, kan du altid lukke luft ud – det er meget sværere at genopvarme posen, når du først er blevet kold.

5. Undgå for meget tom luft indeni

Dette trick er især praktisk for børn og små voksne, men princippet gælder for alle.
Se på det på denne måde: Hvis du kun fylder halvdelen af din sovepose, er der en masse ekstra luft, der skal opvarmes, før varmen når frem til isoleringen, hvor den faktisk tjener et formål – fanget mellem de to lag stof. Den uindfangede luft slipper lettere ud i løbet af natten, så du får det koldere end i en perfekt formet pose.
Så køb en sovepose, der passer til dig. De findes i mange former og størrelser. Hvis din sovepose alligevel er for lang, kan du binde en snor eller et stykke bardun rundt om fodenden for at gøre den kortere. På den måde kan du også tilpasse en normal størrelse sovepose til børn. Som nævnt herover, så kan du også vælge at udfylde noget af den tomme plads i posen med dit tøj.

6. Pak med fodenden først  – og drej og klem den så ned i posen

Nogle soveposer kommer i ret små pakposer. Det er selvfølgelig, fordi den skal fylde så lidt i rygsækken som muligt. Men det kan være svært at få den ned i posen, hvis man ikke har den rigtige teknik.

Det, vi ønsker at opnå her, er selvfølgelig det stik modsatte af tip nr. 1 (udvidelse) – vi ønsker at fjerne alle de små luftlommer, fordi vi ikke har brug for dem – de vil bare optage plads.
Tricket er at starte med fodenden (for at lade luften slippe ud af åbningen.) Hold posen under armen for at forhindre, at den rører jorden under processen. Når du har fodenden i rygsækken, tager du simpelthen fat i posen ca. 30-40 cm uden for rygsækken ad gangen og klemmer den ind, mens du roterer hånden. På den måde komprimerer du posen og optimerer pladsen i pakposen på samme tid. Gentag, indtil soveposen er helt nede i pakposen. Hvis den er virkelig stram, kan man til sidst lade pakposen hænge nedad med et godt greb i åbningen med pege-, lange-, ringe- og lillefinger og presse resten ned med tomlerne.

7. Forbered dig hjemmefra

Det er ikke ideelt at øve sig på noget, når man har brug for, at det virker. Så vi anbefaler, at du bruger et par minutter på at øve dig i at pakke din sovepose, inden du tager hjemmefra. Det samme gælder for alt det andet, du medbringer. Det er altid en god idé at være fortrolig med det udstyr, du medbringer på dit eventyr.
 Samtidig bør du inspicere det og sikre dig, at det er i god stand og klar til at beskytte dig mod elementerne.

8. Opbevar soveposen ukomprimeret

Når du kommer hjem, skal du tage din sovepose ud af kompressionsposen og opbevare den ukomprimeret. Det giver isoleringsmaterialet mulighed for at ånde og genvinde sin oprindelige styrke. Dette er især vigtigt for dunisolerede soveposer, da dun vil falde sammen, hvis de komprimeres over tid, og dermed mister deres evne til at danne luftlommer omkring dig og holde dig varm.
Det giver også soveposen mulighed for at tørre helt.

9. Beskyt din sovepose mod fugt

Fugt er aldrig en god ven for tekstiler. Over tid vil tekstiler, der opbevares vådt, mugne og forringes, og i sidste ende vil du ikke have andet valg end at købe en ny sovepose. Men du kan forlænge din soveposes levetid betydeligt ved at opbevare den tørt og ukomprimeret.

Når du er ude på eventyr, skal du selvfølgelig forsøge at holde din sovepose tør. Enhver chance for at hænge den til tørre i vinden bør udnyttes. Det er som et renseri for soveposer, og du vil kunne lægge dig til at sove i en frisk, tør pose hver gang.

Men nogle gange er det simpelthen ikke en luksus, man har. Nogle gange udfolder Moder Natur sine elementer på måder, der efterlader alting vådt. Det er en stor del af grunden til, at det er så tilfredsstillende at sove udenfor. Men i så fald skal du gøre alt for at holde det tørt. Det er især vigtigt for dunsoveposer, men selv syntetiske fibre fungerer bedre tørre. Så det er altid en god idé at medbringe en vandtæt drybag eller kompressionspose til din sovepose (og andre vigtige tørre stykker bagage som uldundertøj, tændstikker og smartphones). Og måske er din eneste mulighed for at tørre den inde i teltet. I så fald skal du sørge for masser af ventilation.

10. Pas godt på din sovepose – og den vil holde hele livet

Du kommer langt med at tørre og opbevare din sovepose korrekt. Men hvis du ved et uheld river hul eller på anden måde beskadiger din sovepose, så kan Nordisk hjælpe dig. Den danske soveposeproducent har sit eget Care & Repair-center i Tyskland, hvor de har fremstillet soveposer i hånden i årtier, og de dygtige syersker er klar til at hjælpe med alt – fra udskiftning af et kammer eller en lynlås til genopfyldning af din pose med nyt bæredygtigt dunfyld. De har endda en dedikeret vaskeservice, hvis du vil være helt sikker på, at din sovepose bliver vasket og tørret korrekt.
 Der er ingen grund til at kassere en god sovepose på grund af en mindre skade. Kontakt os for at høre, hvordan vi kan hjælpe. At holde din sovepose i live sparer miljøet for en masse nødvendige ressourcer.

Mere inspiration

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Kom til Mini Outdoor Festival i Bilernes Hus

Der er masser foredrag og aktiviteter for hele familien, når Bilernes Hus i samarbejde med Outdoor 365 inviterer til Mini Outdoor Festival lørdag 25. maj kl. 11-17.

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL RUMMER FRIVILLIGHED FOR SÆRLIGT SÅRBARE

Siden Danmarks Outdoor Festivals allerførste spæde skridt blev taget, for ni år siden i et tomt butikslokale i Ry, har hjertet i festivalen været de frivillige, og særligt de særlige frivillige.

Eventyr med Autocamperen: To Uger på Farten

Eventyret begyndelse… To uger er fløjet afsted, siden vi begav os ud på vores nordiske eventyr. Det er svært at tro, at tiden er gået så hurtigt, når man er midt i en rejse fyldt med oplevelser. Vi startede vores eventyr med en smuk færgetur fra Helsingør til Helsinfors og stod pludselig på svensk grund.

Foråret er tid til vilde spiselige urter og planter

Carsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som han glæder sig til at dele med vores læsere. Lyt til Carstens stemme på Dansk Spirituspodcast og følg med på vores blog, hvor han vil dele sine eventyr, tips og tricks til urtesamling og meget mere!

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43 år lidt endnu. I 2019 tog jeg en stor beslutning om at ændre mit liv, jeg sagde farvel til mit hus, solgte mine ejendele og startede selvstændig som grafiker.

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere.

Anja Robanke – livet i en autocamper

Anja solgte alt og flyttede i autocamper: ”Aldrig har jeg været så glad som nu,” fortæller hun smilende, da vi møder hende til Autocampershowet i Fredericia.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!