Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Unikke overnatninger – at sove i shelter

Tekst: Sofie Kildahl Møller

Har du prøvet at sove i shelter? Shelters er en prisvenlig og helt særlig måde at overnatte i naturen. Der er sket en markant i stigning i antallet af personer, der bruger shelters, viser en rapport udarbejdet af SDU. At flere har fået øjnene op for brugen shelter er ikke så mærkeligt, da det er en oplevelse, man ikke bør snyde sig selv for.

 

En overnatning med ro og fællesskab i naturen

Overnatning i shelters foregår gerne i forbindelse med vandreture, men du kan sagtens køre direkte til et område med en shelter for at få en hyggelig aften, lave mad over bål og tage en overnatning. Du kan enten være alene eller sammen med venner og familie. Her kan I sammen dyrke fællesskabet udenfor hjemmets vanlige rammer og væk fra tv, computer og andre forstyrrelser.

Når du sover i shelter, er du hævet over jorden og derved beskyttet fra jordens kulde og fugt. Shelters giver tryghed, ly for regn og vind og giver dig samtidig mulighed for at se og lytte til naturen omkring dig.

”Det er dejligt simpelt at sove i shelter. Du laver én ting ad gangen. Det er ikke muligt at ordne 117 ting samtidig med madlavningen. Der er tid til at være til stede og bare kigge på gryden, der syder, snitte en ske eller øve sig i at lave ingenting.” – Line Kudahl, indehaver og tovholder hos ShelterKlubben.

Line Kudahl elsker at være på shelterture og brænder for at tage andre med på ture og dyrke fællesskabet, der opstår udenfor, hvor der er plads til alle. Line Kudahl brænder for at vise naturen er for alle, og at alle kan finde deres eget gode friluftsliv.

”I naturen betyder det ikke noget, at jeg har autisme, at bukserne skal være størrelse ekstra stor, og at jeg ikke er en af dem i Danmark, der betaler topskat. I naturen kan jeg give noget til andre, jeg kan lære fra mig, jeg kan skabe fællesskab og gode minder.” fortæller Line Kudahl.

Oplev unikke shelters i Danmark

Der findes de traditionelle shelters, som du kender dem, og i takt med shelters stigende popularitet er der kommet nye kreative og helt unikke shelters til. Både moderne kystnære shelters, shelters i nye rekreative former og endda shelters ude på vandet. Du kan bl.a. prøve den arkitekttegnede “kogle” i True skov ved Aarhus. Den har indgang i siden og glas i taget, så du kan kigge på nattehimlen, mens du falder i søvn.

Hos VisitDenmark finder du en liste med smukke og vilde shelters, som helt klart er et besøg værd.

 

Kogle shelter i True skov
Unikt shelter i True skov formet som en kogle. Dette skønne og stemningsfulde billede er taget af Betina N. Madsen og delt under vores Outdoor-challenge.

Nær kysten lidt syd for Lønstrup i Nordjylland finder du et andet helt særligt shelter. Det er kun muligt at komme til dette shelter på gåben via stranden.

 

Regler for brug af shelter

Nogle shelters skal bookes og andre skal ikke. Derfor kan du med fordel undersøge specifikke regler for den enkelte shelter. Primitive lejrpladser på Naturstyrelsens arealer kan ikke bookes på forhånd. Shelters på større lejrpladser skal bookes på forhånd, hvis der ønskes fortrinsret. Shelters i private skove eller på private områder kræver tilladelse før brug.

Indehaver Line Kudahl fortæller om ShelterKlubben:

Jeg vil gerne starte med at fortælle en historie fra dengang ShelterKlubben begyndte. Det var vores første juletur til Kirstinelyst.

Nogle dage før turen faldt jeg i snak med Trine i en friluftsgruppe, som efter en skilsmisse ikke rigtig havde mod på at tage af sted ”alene” med børnene. Det havde altid været hendes eksmand, der stod for det, og hun var ikke sikker på, om hun kunne selv. Nå ja, og så kunne hun ikke passe det friluftstøj, der mest er udbudt.

Vi snakkede frem og tilbage. Jeg lovede at være klar på telefonen, når hun skulle pakke og køre alene gennem den mørke skov. Jeg fortalte hende om mine skovbukser, som er special syet i M84 camouflage stof, fordi det er mange år siden, jeg kunne passe en standard størrelse.

Det førte til at Trine fik syet et par bukser i uld, fandt gennem skoven og blev en af dem, der oftest er med på vores ture. Nu har hun ingen problemer med at tage på tur sammen med hendes 3 børn. Hun fandt sit og børnenes helt eget friluftsliv. At hun endte med at finde en sød kæreste blandt vores andre deltagere, er en helt anden historie.

Heldigvis er Trine ikke den eneste der, I ShelterKlubbens trygge rammer, har fundet modet til at komme ud og nyde naturen og sove i shelter. Vi har flere gange oplevet deltagere, der siger, at de ikke ville være kommet afsted uden os, og så kan vi slet ikke få armene ned. For det er jo lige nøjagtig derfor ShelterKlubben findes. Så vi sammen kan skabe et trygt fællesskab, hvor man kan finde sit helt eget friluftsliv.

Et stærkt fællesskab

Alle hjælper, og vi fordeler opgaverne efter alder og evne. Hvis du har brug for at sidde ned, så finder vi opgaver, hvor du kan sidde ned, og hvis du har krudt i røven, så finder vi opgaver, der passer til det. Tovholderne er altid klar til en snak om det praktiske, og vi deler gerne vores egne erfaringer. Det er også os der påtaler, hvis øksen bruges forkert, kniven fægter rundt i luften eller man kommer for tæt på bålet.

I Shelterklubben er der plads til alle. Vi går ind for simple regler, sund fornuft, klar kommunikation og forventningsafklaring. Ved bålet er alle lige, vi snakker ikke job, politik, religion eller andre emner der kan skabe ufred. Vi tror på, at hvis vi er åbne og ærlige omkring vores psykiske og fysiske udfordringer, så kan vi sammen finde en løsning. Alle os bag Shelterklubben kender til udfordringer i livet, og vi tror på at vi gennem åbenhed kan nedbryde de fordomme og tabuer, der desværre er i verden. For ShelterKlubben er for alle, uanset størrelsen på dine bukser, farven på din hud, om du er fra Thy eller indre København, om du har ADHD, Autisme, mangler en hånd, er 3 måneder eller 90 år gammel osv.

Naturen er for alle, og vi sætter en ære i at hjælpe dig med at finde dit gode friluftsliv.

Selv om vi hedder ShelterKlubben må man bo, som man vil på vores ture. Nogle sover i telt, andre i hængekøje andre bare i skovbunden, dog flest i shelters.

Mere inspiration

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Kom til Mini Outdoor Festival i Bilernes Hus

Der er masser foredrag og aktiviteter for hele familien, når Bilernes Hus i samarbejde med Outdoor 365 inviterer til Mini Outdoor Festival lørdag 25. maj kl. 11-17.

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL RUMMER FRIVILLIGHED FOR SÆRLIGT SÅRBARE

Siden Danmarks Outdoor Festivals allerførste spæde skridt blev taget, for ni år siden i et tomt butikslokale i Ry, har hjertet i festivalen været de frivillige, og særligt de særlige frivillige.

Eventyr med Autocamperen: To Uger på Farten

Eventyret begyndelse… To uger er fløjet afsted, siden vi begav os ud på vores nordiske eventyr. Det er svært at tro, at tiden er gået så hurtigt, når man er midt i en rejse fyldt med oplevelser. Vi startede vores eventyr med en smuk færgetur fra Helsingør til Helsinfors og stod pludselig på svensk grund.

Foråret er tid til vilde spiselige urter og planter

Carsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som han glæder sig til at dele med vores læsere. Lyt til Carstens stemme på Dansk Spirituspodcast og følg med på vores blog, hvor han vil dele sine eventyr, tips og tricks til urtesamling og meget mere!

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43 år lidt endnu. I 2019 tog jeg en stor beslutning om at ændre mit liv, jeg sagde farvel til mit hus, solgte mine ejendele og startede selvstændig som grafiker.

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere.

Anja Robanke – livet i en autocamper

Anja solgte alt og flyttede i autocamper: ”Aldrig har jeg været så glad som nu,” fortæller hun smilende, da vi møder hende til Autocampershowet i Fredericia.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!