Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Svampejagt: Sådan kommer du i gang med at sanke svampe

Tekst: Outdoor365

Efterår er svampetid, det er nu, at der er mange gode spiselige skatte at finde i vores natur. Såsom svampe, bær, frugter og urter. I dette indlæg vil vi give nogle tips, tricks og gode links til, hvordan man kommer i gang med at sanke svampe i naturen, som man kan smage og nyde uden en forgiftning eller maveonde – god svampejagt.

Som nybegynder er det bedst at holde sig til rørhatte, som er dem med et indre som et net af små rør, eller kantareller som også kendes som skovens guld, da de har en gylden gul-orange farve.

Det er en rigtig god ide at starte med at på en guidet svampetur, hvor en naturvejleder eller lignende, anviser de gode voksesteder, samt kendetegnene på de forskellige spisesvampe og giftige svampe.

Der findes også et hav af små svampebøger, i lommestørrelse som er til at tage med på turen. Der kan du også læse, hvilken type kniv der er bedst at bruge så svampen kan leve videre, efter man har sanket dem. Husk at medbringe en rummelig kurv, da svampe let får stødskader.

En anden regel som gælder alle naturens gaver er, at man kun samler til eget forbrug. Både af respekt for naturens plante- og dyreliv og andre brugere. Er man i tvivl skal man selvfølgelig aldrig spise svampen. Det er vigtigt, at man sætter sig ind i både farve, størrelse, facon, lugt, årstid og voksested, før man selv begiver sig ud på sin egen svampetur. Mange svampe har dobbeltgængere, som ikke nødvendigvis er giftige, men som kan have en meget grim smag.
Læs svampesamlerens ti bud udformet af naturvejler Sabine Jensen.

 

Hvor finder man svampene

Svampene findes ofte et lunt sted, efter en regnperiode. Det varierer efter typen hvilken årstid de topper, men mange gode spisesvampe er almindelige i nåletræsskove, men findes også i løvskove. Et regnfuldt efterår giver en god svampesæson. Nogle svampe kommer ofte, hvor skovens dyr har trampet en sti og ofte samme sted år efter år.  Det er derfor sjældent, at folk vil ud med deres eget specielle svampe paradis, hvis de har fundet det. Næste gang du kører en tur igennem skoven, så prøv at lægge mærke til, om der holder biler tilfældigt smidt i vejkanten. Det kan være et tegn på, at der er noget at komme efter derinde et sted.

Svampeatlas

På hjemmesiden www.svampeatlas.dk kan du både søge på forskellige arter, og selv indsætte hvor du har fundet hvilke typer svampe. Resultatet afhænger selvfølgelig af,  hvor flittige de andre brugere har været til at indtaste deres fund. Endnu bedre findes dette også som app, så du kan følge med på mobilen, hvilke svampe der er i nærheden af dig. Du kan også tage et billede af den svamp du har fundet og app’en vil komme med et forslag til navnet.

Læs meget mere på www.naturguide.dk

Mere inspiration

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Kom til Mini Outdoor Festival i Bilernes Hus

Der er masser foredrag og aktiviteter for hele familien, når Bilernes Hus i samarbejde med Outdoor 365 inviterer til Mini Outdoor Festival lørdag 25. maj kl. 11-17.

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL RUMMER FRIVILLIGHED FOR SÆRLIGT SÅRBARE

Siden Danmarks Outdoor Festivals allerførste spæde skridt blev taget, for ni år siden i et tomt butikslokale i Ry, har hjertet i festivalen været de frivillige, og særligt de særlige frivillige.

Eventyr med Autocamperen: To Uger på Farten

Eventyret begyndelse… To uger er fløjet afsted, siden vi begav os ud på vores nordiske eventyr. Det er svært at tro, at tiden er gået så hurtigt, når man er midt i en rejse fyldt med oplevelser. Vi startede vores eventyr med en smuk færgetur fra Helsingør til Helsinfors og stod pludselig på svensk grund.

Foråret er tid til vilde spiselige urter og planter

Carsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som han glæder sig til at dele med vores læsere. Lyt til Carstens stemme på Dansk Spirituspodcast og følg med på vores blog, hvor han vil dele sine eventyr, tips og tricks til urtesamling og meget mere!

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43 år lidt endnu. I 2019 tog jeg en stor beslutning om at ændre mit liv, jeg sagde farvel til mit hus, solgte mine ejendele og startede selvstændig som grafiker.

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere.

Anja Robanke – livet i en autocamper

Anja solgte alt og flyttede i autocamper: ”Aldrig har jeg været så glad som nu,” fortæller hun smilende, da vi møder hende til Autocampershowet i Fredericia.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!