Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Svampejagt: Sådan kommer du i gang med at sanke svampe

Tekst: Outdoor365

Efterår er svampetid, det er nu, at der er mange gode spiselige skatte at finde i vores natur. Såsom svampe, bær, frugter og urter. I dette indlæg vil vi give nogle tips, tricks og gode links til, hvordan man kommer i gang med at sanke svampe i naturen, som man kan smage og nyde uden en forgiftning eller maveonde – god svampejagt.

Som nybegynder er det bedst at holde sig til rørhatte, som er dem med et indre som et net af små rør, eller kantareller som også kendes som skovens guld, da de har en gylden gul-orange farve.

Det er en rigtig god ide at starte med at på en guidet svampetur, hvor en naturvejleder eller lignende, anviser de gode voksesteder, samt kendetegnene på de forskellige spisesvampe og giftige svampe.

Der findes også et hav af små svampebøger, i lommestørrelse som er til at tage med på turen. Der kan du også læse, hvilken type kniv der er bedst at bruge så svampen kan leve videre, efter man har sanket dem. Husk at medbringe en rummelig kurv, da svampe let får stødskader.

En anden regel som gælder alle naturens gaver er, at man kun samler til eget forbrug. Både af respekt for naturens plante- og dyreliv og andre brugere. Er man i tvivl skal man selvfølgelig aldrig spise svampen. Det er vigtigt, at man sætter sig ind i både farve, størrelse, facon, lugt, årstid og voksested, før man selv begiver sig ud på sin egen svampetur. Mange svampe har dobbeltgængere, som ikke nødvendigvis er giftige, men som kan have en meget grim smag.
Læs svampesamlerens ti bud udformet af naturvejler Sabine Jensen.

 

Hvor finder man svampene

Svampene findes ofte et lunt sted, efter en regnperiode. Det varierer efter typen hvilken årstid de topper, men mange gode spisesvampe er almindelige i nåletræsskove, men findes også i løvskove. Et regnfuldt efterår giver en god svampesæson. Nogle svampe kommer ofte, hvor skovens dyr har trampet en sti og ofte samme sted år efter år.  Det er derfor sjældent, at folk vil ud med deres eget specielle svampe paradis, hvis de har fundet det. Næste gang du kører en tur igennem skoven, så prøv at lægge mærke til, om der holder biler tilfældigt smidt i vejkanten. Det kan være et tegn på, at der er noget at komme efter derinde et sted.

Svampeatlas

På hjemmesiden www.svampeatlas.dk kan du både søge på forskellige arter, og selv indsætte hvor du har fundet hvilke typer svampe. Resultatet afhænger selvfølgelig af,  hvor flittige de andre brugere har været til at indtaste deres fund. Endnu bedre findes dette også som app, så du kan følge med på mobilen, hvilke svampe der er i nærheden af dig. Du kan også tage et billede af den svamp du har fundet og app’en vil komme med et forslag til navnet.

Læs meget mere på www.naturguide.dk

Mere inspiration

DANMARKS STØRSTE OUTDOOR FESTIVAL ER KLAR TIL UDELIV FOR ALLE

16. juli, 2024 | PressemeddelelseKontakt direktør, Isabel Benn Morgenstern, 21 28 77 54Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle Foto: PRDET ER INSPIRATIONEN TIL AT KOMME MERE UD, DER OVER TRE DAGE TRÆKKER 40.000 GENNEM DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL I...

Følelsen af frihed

En søndag uden plan drog jeg på tur på Djursland i en Nissan Qashqai med Groenberg-tagtelt. Jeg nød morgenmad ved Kalø Slotsruin, fandt ro i naturen ved Aarhusbugten og spiste aftensmad med udsigt til Ebeltoft. Turen sluttede med overnatning ved Naturhotellet, hvor solnedgangen fra tagteltet var en perfekt afslutning. Outdoorbilen gav frihed til at udforske Djurslands smukke landskaber og finde ro i naturen.

Abisko vandretur og Icehotel – God start i Sverige

Abisko vandretur og Icehotel – God start i SverigeEfter en smuk køretur over bjørnefjellet og ind i Sverige, tilbragte Núna og jeg en nat lige over grænsen, kort før Abisko. Vi stod tidligt op næste dag for at få mest muligt ud af dagen.Hej, jeg er Anja Robanke og jeg...

Cykelpigerne indtager Afrika 

Vi er to 22-årige veninder fra Give ved navn Julie Hölck og Ida Engstad, der efter at have afsluttet gymnasiet var fyldt med den vildeste eventyrlyst.

Magiske Runde og livet på vejen mod Narvik

Oplev magien på den charmerende ø Runde, Norges fugleparadis, og følg med på vores rejse op ad E6 med alle dens små eventyr, vejafgifter og vejrmæssige udfordringer

Tag grillen med på farten

Tag grillen med på farten

Rejsedagbog fra en teamtur til østrig

Rejsedagbog fra en teamtur til østrig

Ferien var fantastisk og derefter den våde tid

Jeg tror temaet for denne blog må være regn. Det har regnet ufattelig meget, og når det ikke regner meget, så drypper det konstant.

Sommeren kom bragende her i Norge

Sikke en ændring i vejret! Varmen kom pludselig og slog både mig og Núna ud af kurs.

Gitte holtze – vandring er en gave

Gitte holtze – vandring er en gave

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!

KØB BILLET

Kom til adrenaline rush på Fort Østerlund!

Fort Østerlund tilbyder i år et hav af oplevelser som ekstern arrangør. Køb en billet og kom ud til Fort Ø for at få opfyldt dit adrenalinbehov! Der vil være kæmpegynge, totorvsbro og vippe.
Så du er garanteret et smil på læben og en masse gode oplevelser - ved Fort Østerlund.

OBS. Gælder kun ved gyldigt festivalarmbånd.

Sikkerhed

Alle aktiviteter med højde eller risiko er sikkerhedsgodkendte af Force og Politiet. ​ Ved alle vores aktiviteter skal man have lukkede sko på. Fx kondisko. Det er ikke tilladt at deltage med sandaler, træsko og klipklappere. Denne regel gælder også ved de udfordringer, hvor man kan falde i vandet. ​ Husk at det altid er muligt at få et bad, når I har været ude og prøve kræfter med vores aktiviteter. Medbring selv håndklæde, sæbe og evt. poser til våde sko og vådt tøj. Der følger en af vores instruktører med jeres gruppe rundt til de forskellige øvelser og udfordringer. Instruktøren vejleder, holder styr på sikkerheden og noterer i pointscorelisten. ​ Det er ikke tilladt for berusede personer at benytte aktiviteterne. Narkotika af en hver form er forbudt. ​ Du deltager på eget ansvar og bør tjekke dine personlige forsikringer.

Minimumsalder

Vi har en generel minimumsalder på vores aktiviteter på 18 år. Dog kan 14-årige også prøve, hvis man er sammen med værge og der underskrives en ansvarserklæring.
KØB

Ly campingvogn 1050 kr

Kom og stil din campingvogn hos Ly Outdoor Camp.
Fælles for alle pladser er følelsen af at ligge i ly af skoven. Campen er omkranset af træer og ligger desuden kun en spytklat – nærmere bestemt et par hundrede meter – fra Remstrup Å, som er en del af Gudenåen.

Info:

  • Der kan parkeres én bil på hver plads.
  • Pladsen er din fra torsdag d. 29. august kl. 10 til søndag d. 1. september kl. 16
  • Prisen er inklusiv strøm
KØB

Ly X Nordisk Glamping 4 personer 3600 kr

Til naturelskere, der sætter pris på en glamourøs indpakning, tilbyder vi overnatning i “Ly x Nordisk Glamp Camp”. De flotte bomuldstelte fra Nordisk er forsynet med fast bund, privat terrasse med udendørs møblement, bålfad, køleskab, elkedel, service, senge, lyskæder, diverse møbler med mere. Glamping-området er placeret i campens sydøstlige hjørne med skoven som bagtæppe.

Info:

  • Glamping for 2 personer - indrettet med en dobbeltseng
  • For den luksuriøse campingoplevelse
  • Inklusive indretning med møbler etc.
  • Mulighed for opladning af mobiltelefoner
  • Glampingteltet er dit fra torsdag d. 29 kl. 10 til søndag d. 1. september kl. 16