Svampejagt: Sådan kommer du i gang med at sanke svampe

Tekst: Outdoor365

Efterår er svampetid, det er nu, at der er mange gode spiselige skatte at finde i vores natur. Såsom svampe, bær, frugter og urter. I dette indlæg vil vi give nogle tips, tricks og gode links til, hvordan man kommer i gang med at sanke svampe i naturen, som man kan smage og nyde uden en forgiftning eller maveonde – god svampejagt.

Som nybegynder er det bedst at holde sig til rørhatte, som er dem med et indre som et net af små rør, eller kantareller som også kendes som skovens guld, da de har en gylden gul-orange farve.

Det er en rigtig god ide at starte med at på en guidet svampetur, hvor en naturvejleder eller lignende, anviser de gode voksesteder, samt kendetegnene på de forskellige spisesvampe og giftige svampe.

Der findes også et hav af små svampebøger, i lommestørrelse som er til at tage med på turen. Der kan du også læse, hvilken type kniv der er bedst at bruge så svampen kan leve videre, efter man har sanket dem. Husk at medbringe en rummelig kurv, da svampe let får stødskader.

En anden regel som gælder alle naturens gaver er, at man kun samler til eget forbrug. Både af respekt for naturens plante- og dyreliv og andre brugere. Er man i tvivl skal man selvfølgelig aldrig spise svampen. Det er vigtigt, at man sætter sig ind i både farve, størrelse, facon, lugt, årstid og voksested, før man selv begiver sig ud på sin egen svampetur. Mange svampe har dobbeltgængere, som ikke nødvendigvis er giftige, men som kan have en meget grim smag.
Læs svampesamlerens ti bud udformet af naturvejler Sabine Jensen.

 

Hvor finder man svampene

Svampene findes ofte et lunt sted, efter en regnperiode. Det varierer efter typen hvilken årstid de topper, men mange gode spisesvampe er almindelige i nåletræsskove, men findes også i løvskove. Et regnfuldt efterår giver en god svampesæson. Nogle svampe kommer ofte, hvor skovens dyr har trampet en sti og ofte samme sted år efter år.  Det er derfor sjældent, at folk vil ud med deres eget specielle svampe paradis, hvis de har fundet det. Næste gang du kører en tur igennem skoven, så prøv at lægge mærke til, om der holder biler tilfældigt smidt i vejkanten. Det kan være et tegn på, at der er noget at komme efter derinde et sted.

Svampeatlas

På hjemmesiden www.svampeatlas.dk kan du både søge på forskellige arter, og selv indsætte hvor du har fundet hvilke typer svampe. Resultatet afhænger selvfølgelig af,  hvor flittige de andre brugere har været til at indtaste deres fund. Endnu bedre findes dette også som app, så du kan følge med på mobilen, hvilke svampe der er i nærheden af dig. Du kan også tage et billede af den svamp du har fundet og app’en vil komme med et forslag til navnet.

Læs meget mere på www.naturguide.dk

Mere inspiration

Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

Chok for kroppen giver ro i sindet

Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

1o tips til en efterårsferie i naturen

Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

Nyd naturen langsomt og genvind balancen

Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

Pak bilen til dit næste udendørs eventyr

Bilernes Hus giver dig her gode råd til, hvordan du pakker bilen med det rette udstyr til dit næste udendørs eventyr.

Haglöfs – Fit for the Outside

Design, funktionalitet og holdbarhed er vigtigt når du skal vælge udstyr til dine outdoor-aktiviteter. Hos Haglöfs laver de udendørsbukser, der indfrier alt dette.

Cykelpigerne – Det sidste vers for denne omgang

Cykelpigerne kommer her med deres seneste, og i denne omgang, sidste indlæg fra deres cykeleventyr.

Læs om deres rejse i Thailand og turen hjem til Europa igen, hvor pigerne triller gennem Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland og til sidst, Danmark.

Naturen kommunikerer både i og omkring dig

Birgitte Pliniussen fra Navigazion.dk fortæller i dette skriv om, hvordan mennesket er en kilde til energi og hvordan vi efterlader aftryk med denne, hvor end vi går.

Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle

16. august, 2023 | PressemeddelelseKontakt direktør, Isabel Benn Morgenstern, 21 28 77 54Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle Foto: PRMens Smukfest og Roskilde trækker gæster til musikscenerne, så er det inspirationen til at komme mere ud, der...

Sådan pakker du til dit eventyr

Nordisk giver her tips og forslag til, hvordan du pakker til dit næste udendørs eventyr.