Denne blog indeholder reklame for LifeStraw
Turtest af Lifestraw
Med Isfuglen på tur – Et outdoor vanlife
Testere: Michael Krogh og Isabel Benn Morgenstern
Tekst: Isabel Benn Morgenstern
Samarbejdspartnere: LifeStraw
Vi er på en svedig vandring i Pyrenæerne i Frankrig. Vi er gået ud fra Les Contes, hvor Lars Muhl skrev sin ikoniske bog om Seeren. Her står vores campervan, Isfuglen, parkeret. Vi er vej mod toppen af Montsegur. Åndedrættet høres tungt for hvert skridt, der tages. De femten grader kan mærkes, for sveden pibler frem på panden og under uldundertøjet. Vi skal teste Lifestraw-filteret, og vi har sat os selv i en selvskabt nødsituation ved at drage ud med en tom vanddunk på turen.
VANDRING I VILDT TERRÆN
Efter et par timers vandring kommer vi til et lille vandløb. Vi er et ret øde sted i højderne, og der er gode muligheder for rent drikkevand, men vi kan ikke være sikre, da overfladen af vandet ser grumset ud, og der flyder døde fluer rundt.
Vi ser på hinanden og beslutter os: “Det er vist ok at teste produktet her.” I princippet fungerer Lifestraw som et sugerør. Det er lidt besværligt at få sig lagt ned ved vandløbet og få vores Lifestraw til at pege rigtigt ned, så der kan suges vand op. Efter et par forsøg lykkes det, og da vi suger vand op, lander det på tungen med en frisk smag af rent vand.
Vi drikker begge, hvad der svarer til en halv liter vand. Dagen igennem mærker vi naturligvis efter, om der er symptomer, der er forbundet til det naturlige vandløb. Men hverken effekt af skidt eller døde fluer sætter sig som mavepine eller kvalme, og vi må konstatere, at vi kommer til toppen og ned fra Montsegur med væskebalancen intakt.
Vi vurderer Lifestraw:
· Er brugbart
· Teknikken skal trænes
· Det kræver lidt tålmodighed
· Slukker tørsten
· Renser vandet
Lifestraw – Et sikkert hit på enhver tur
Det legendariske Lifestraw-vandfilter blev oprindeligt udviklet til brug af lokalbefolkninger i lande, hvor rent drikkevand er en mangelvare. Filteret fungerer derfor som en måde, hvorpå folk kan filtrere bakterier, snavs og øvrige vandbårne parasitter væk og undlade at bekymre sig om ringe vandkvalitet. Lifestraw er udviklet af den danske familievirksomhed Vestergaard Frandsen, der har vundet utallige priser for at hjælpe millioner af mennesker verden over med blot et sugerør – alt fra mennesker i flygtningelejre og andre katastrofeområder.
I dag anvendes filteret også verden over som en ideel løsning til friluftsture, så man slipper for at slæbe på unødige mængder vand i turrygsækken. Udviklingen bag Lifestraw-vandfilteret skal forstås som en helt særlig membranteknologi. Man kan visualisere vandfilterets inderside med tynde spaghetti-pinde, der har evnen til at filtrere bakterier fra, så det derved blot er det rene drikkevand, der finder vej til den tørstige vandreres mund, når man anvender filteret direkte i en flod, bæk eller øvrige vandløb på friluftsturen. Med et enkelt vandfilter kan man filtrere hele 1000 liter vand, så der er lang holdbarhed, før filteret skal skiftes ud. Den lette vægt på blot 56 gram og længde på 25 cm gør, at det bestemt ikke er Lifestraw-vandfilteret, du nogensinde vil prioritere ikke at medbringe på din kommende tur, når du har krise over en for tung turrygsæk. Vandfilteret er praktisk og simpelt at anvende, og det er en del af essensen bag udviklingen – det skal kunne bruges af alle!
Når der sælges 500 Lifestraw-produkter, bliver der doneret et vandfilter til en skole i et udviklingsland, som vil kunne sikre rent drikkevand til 100 skolebørn i en periode på hele fem år. Det er en del af flere hjælpeinitiativer i programmet ”Give back”, hvor rent drikkevand til så mange børn verden over som overhovedet muligt er i højsædet. Ved årsskiftet havde programmet nået ud til hele 7.681.286 børn på 2.687 skoler, og antallet af vandfilter-donationer var på hele 14.860. Dét er et meningsgivende program, der blot er en del af mange vigtige drikkevandsinitiativer bag Lifestraw.
Fakta om Montsegur
Området ved Montsegur i Pyrenæerne i Frankrig rummer en dyb, spirituel mystik. Det var blandt andet i dette område, at katharerne (de gnostisk kristne) levede og forsvarede sig til det sidste. Med dette spektakulære område som vidne kan du vandre på katharernes pilgrimsstier gennem skove, i bjergterræn og med udsigt til vidder og historien, der giver adgang til dybere lag i hjertet.
Les Contes er den sidste ejendom, når du klatrer dig vej gennem den tårnhøje kløft mod landsbyen og slottet Montsegur, kendt som den sidste kathariske højborg og beliggende i Pyrenæerne i bjergene “Occitan” i Frankrig. To floder løber sammen for foden af ejendommen. I baghaven er der en hellig kilde, og der føles en stærk resonans med en energi, der stråler ud. Maria Magdalena opdagede stedet, og det er dybt forankret i hendes overleveringer.