Denne blog indeholder reklame fra Ulvang

Uld er godt – og ikke til at undvære i vinterkulden

Tekst: Bjørk Arnadottir Foto: Ulvang

Måske lægger vintertemperaturer med minusgrader en dæmper på motivationen, når du vil løbe en tur, vandre eller bare gå en tur i skoven? Et gammelt mundheld siger, at der ikke findes dårligt vejr, kun dårlig påklædning. I den sammenhæng er uld din allerbedste ven i nøden.

Hos Outdoor365 er vi vilde med uld – og med får. Disse pjuskede væsner, hvis uld er velegnet til al beklædning – lige fra tykke trøjer til undertøj og strømper.

 

Naturens eget produkt

Uld er meget populær blandt outdoorfolket – og med god grund. Mange sværger til uld fra inderst til yderst, fordi det er fantastisk at være aktiv i naturen i tøj, der er lavet af naturens egne råmaterialer.

For norske Ulvang, hvis produkter vores samarbejdspartner, Eventyrsport, forhandler, ​er det en selvfølge at kombinere faktorer som dyrevelfærd og naturglæde med uldprodukter i høj kvalitet. Ulvang laver også træningstøj, der er produceret med en blanding af merinould og elastan. Denne blanding er yderst behagelig og perfekt til træningsaktiviteter, der foregår udendørs. Uld har mange fordele, som gør materialet nyttigt hele året.

Får

Merinould fra glade får

Mange har en forkærlighed for uld fra merinofår, hvis uld er så blød, at kun de færreste oplever, at den kradser.

Dog er der nogle overvejelser, du bør gøre dig, hvis dyrevelfærd står højt på din liste. I så fald skal du sikre, at du ikke køber uld fra farme, der af hensyn til produktionen udsætter fårene for den smertefulde behandling “mulesing”.

Ulvang samarbejder udelukkende med landmænd, der tager dyrevelfærd alvorlig. På disse farme, lever fårene udendørs en stor del af året, og de får lov at strejfe frit over store områder. Hos Ulvang arbejder man både for at beskytte dyr mod misbrug, men også for at sikre deres velfærd og naturlige levevis.

3 gode grunde til at elske uld

Der er mange grunde til, at uld er så velegnet som outdoor-beklædning, og herunder er tre eksempler:

1. Uld holder dig varm og tør om vinteren
En af uldens mest kendte egenskaber er dens evne til at holde dig varm – også selvom du bare har en helt tynd uldtrøje på. Derudover har uld en magisk evne til at holde dig tør – også selvom du sveder eller bliver fanget i en let byge. Hvordan kan det gå til? Det skyldes uldens evne til at absorbere fugt. Dyrker du aktiviteter med skiftende intensitet, som f.eks. cykel- eller vandreture, vil du opleve, at uld absorberer fugt og sved fra din krop. Normalt afkøler sveden din krop, men har du uldtøj på, optager ulden fugten og holder dig tør.

Uld kan absorbere 30 – 35 % af sin egen vægt, uden at tøjet føles vådt og klamt.

Ulvang sweater

2. Uld er kølende om sommeren
Noget, du måske ikke ved, er, at uld er temperaturregulerende, hvilket betyder, at ulden er med til at holde din kropstemperatur nogenlunde konstant. En tynd uldbluse kan derfor være mere behagelig at have på en sommerdag end en T-shirt i bomuld eller polyester.

3. Svedlugt? Nej tak
Vi kender nok alle følelsen af, at det kun kan gå for langsomt at få smidt motionstøjet til vask – fordi det lugter grimt af sved. Anderledes forholder det sig med uld. Idet uld absorberer sved og fugt, når sveden ikke at komme i kontakt med de bakterier i huden, som forårsager lugtgenerne. Faktisk kan du gå i ugevis i samme uldtrøje, uden at den lugter, også selvom du indimellem er gennemblødt af sved. Du kan nøjes med at lægge den til luftning og tørring. Og bliver den beskidt, er det ofte nok at tage en klud og tørre skidtet af.

Skulle der alligevel blive brug for at vaske uldtøjet en sjælden gang imellem, så er det vigtigt, at det gøres på den rigtige måde, så tøjet beholder sine gode egenskaber. Du kan få mere information om vask af uld i denne guide fra Ulvang.

 

Hold dig varm i vinterkulden

Tilbage til Danmark, februar og vinterkulde. Hvis du savner du en varm uldsweater, anbefaler vi at se nærmere på Ulvangs ​Rav Sweater med lynlås. Rav sweateren blev et nationalt klenodie i Norge, og der bliver solgt 400.000 styk på årsbasis. Selvom sweateren ikke er lavet af merinould, så er det en særlig fin uld fra får i Australien og New Zealand. Det varme klima skaber mulighed for at avle denne uldtype, hvis fibre er tyndere end end de fleste andre typer fåreuld. Den fås i flere flotte farvekombinationer, og du skal ikke være bekymret for, at lynlåsen generer din hud, da den er udstyret med en beskyttende krave ved halsen.

Vil du vide mere om Ulvangs produkter? Så se mere hos Eventyrsport.

Mere inspiration

Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

Chok for kroppen giver ro i sindet

Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

1o tips til en efterårsferie i naturen

Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

Nyd naturen langsomt og genvind balancen

Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

Pak bilen til dit næste udendørs eventyr

Bilernes Hus giver dig her gode råd til, hvordan du pakker bilen med det rette udstyr til dit næste udendørs eventyr.

Haglöfs – Fit for the Outside

Design, funktionalitet og holdbarhed er vigtigt når du skal vælge udstyr til dine outdoor-aktiviteter. Hos Haglöfs laver de udendørsbukser, der indfrier alt dette.

Cykelpigerne – Det sidste vers for denne omgang

Cykelpigerne kommer her med deres seneste, og i denne omgang, sidste indlæg fra deres cykeleventyr.

Læs om deres rejse i Thailand og turen hjem til Europa igen, hvor pigerne triller gennem Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland og til sidst, Danmark.

Naturen kommunikerer både i og omkring dig

Birgitte Pliniussen fra Navigazion.dk fortæller i dette skriv om, hvordan mennesket er en kilde til energi og hvordan vi efterlader aftryk med denne, hvor end vi går.

Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle

16. august, 2023 | PressemeddelelseKontakt direktør, Isabel Benn Morgenstern, 21 28 77 54Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle Foto: PRMens Smukfest og Roskilde trækker gæster til musikscenerne, så er det inspirationen til at komme mere ud, der...

Sådan pakker du til dit eventyr

Nordisk giver her tips og forslag til, hvordan du pakker til dit næste udendørs eventyr.