Undervandsjagt: Blandt vandmænd og gopler

Tekst: Henrik Kastenskov
Foto: Søren Wiesauer

I Danmark har vi omtrent 7.000 kilometer kystlinje, og de oplevelser der ligger og venter bare få meter ude i det vand, der omgiver os, er en stadig kilde til fascination – og mad, hvis du er heldig og dygtig.

Tejt Clausen begyndte, som så mange andre drenge, at fiske fra en jolle, da han var en stor dreng. De var en flok drenge der, med en bambuspind fra en kammerats have, gav sig i kast med prøve at fange noget: “Vi spiddede en fisk, og tog den med hjem. Det var ligesom den helt nøgne form for havjagt, og med det som udgangspunkt, så kan du jo bare putte mere sport på”.

stand-up-paddle

Dykkerinstruktør og havjagt

Som sagt, så gjort. I dag arbejder Tejt Clausen i Dykkerbutikken i Åbyhøj lidt udenfor Aarhus som dykkerinstruktør. Her sender han året rundt gæster ud på dykkeroplevelser i hele Danmark, og lige nu er undervandsjagt med harpun og snorkel der, hvor han oplever en eksplosiv vækst.

“Rigtigt mange forældre ønsker at dyrke denne her aktivitet sammen med deres børn, og der er også kærestepar, der ønsker den fælles oplevelse. Jeg tror det er enormt vigtigt, at vi her møder publikum, der hvor de er. Hvor man ikke skal kunne dykke ti meter, og du ikke skal være ekspert i harpunering. Du skal blot kunne dykke med snorkel, og så er du i gang”, siger Tejt Clausen.

Erfaring og held

I det hele taget er det vigtigt for Tejt Clausen at afmystificere undervandsjagt: “Det handler om at tage udgangspunkt i den enkelte.

Alle kan dyrke undervandsjagt, og du kan starte på alle niveau’er. Det, som det drejer sig om mere end noget andet, er ro og tålmodighed. Og så det dér udefinerbare fiskeheld. Som eksempelvis den dag for snart fem år siden, hvor Tejt Clausens største fangst hidtil, en otte kilos havørred, nærmest hoppede på harpunen af sig selv.

Udstyr

Den legendariske franske oceanograf og dykker, Jaques Cousteau, talte om ‘det livslange greb’, havet har over dig, når først du lader dig besnære. I første omgang gælder det dog i danske farvande om at holde varmen, og her bliver oplevelsen af en undervandsjagt med snorkel og harpun kraftigt forbedret, når først du ifører dig en Open Cell dragt.

Dragten suger sig fast på kroppen, så der ikke kommer vand ind, og afhængigt af typen, får du 7 eller 14 millimeter ekstra ‘fedt’ på kroppen, der kan holde dig varm og dermed forlænge din naturoplevelse i ur-elementet. Du kan sagtens købe dig fattig i gear, men det er ikke det, der betyder forskellen på om din oplevelse af jagten bliver god eller dårlig. Det handler om dig, og den ro du finder i vandet.

Men det handler også om erfaring. Tejt Clausen har prøvet det mange gange før, og ved, hvor fisken står afhængigt af vind og vejr og generelle forhold. Hvordan er bunden? Åben eller bevokset? På moler og rev finder du torsken, i tangskov finder du ørred, bras og multe. Havmiljøet er afgørende for hvad du finder. Og heldet (kombineret med dygtighed og erfaring) afgørende for, hvad du får på tallerkenen.

stand-up-paddle

Mere inspiration

Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

Chok for kroppen giver ro i sindet

Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

1o tips til en efterårsferie i naturen

Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

Nyd naturen langsomt og genvind balancen

Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

Pak bilen til dit næste udendørs eventyr

Bilernes Hus giver dig her gode råd til, hvordan du pakker bilen med det rette udstyr til dit næste udendørs eventyr.

Haglöfs – Fit for the Outside

Design, funktionalitet og holdbarhed er vigtigt når du skal vælge udstyr til dine outdoor-aktiviteter. Hos Haglöfs laver de udendørsbukser, der indfrier alt dette.

Cykelpigerne – Det sidste vers for denne omgang

Cykelpigerne kommer her med deres seneste, og i denne omgang, sidste indlæg fra deres cykeleventyr.

Læs om deres rejse i Thailand og turen hjem til Europa igen, hvor pigerne triller gennem Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland og til sidst, Danmark.

Naturen kommunikerer både i og omkring dig

Birgitte Pliniussen fra Navigazion.dk fortæller i dette skriv om, hvordan mennesket er en kilde til energi og hvordan vi efterlader aftryk med denne, hvor end vi går.

Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle

16. august, 2023 | PressemeddelelseKontakt direktør, Isabel Benn Morgenstern, 21 28 77 54Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle Foto: PRMens Smukfest og Roskilde trækker gæster til musikscenerne, så er det inspirationen til at komme mere ud, der...

Sådan pakker du til dit eventyr

Nordisk giver her tips og forslag til, hvordan du pakker til dit næste udendørs eventyr.