Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Undervandsjagt: Blandt vandmænd og gopler

Tekst: Henrik Kastenskov
Foto: Søren Wiesauer

I Danmark har vi omtrent 7.000 kilometer kystlinje, og de oplevelser der ligger og venter bare få meter ude i det vand, der omgiver os, er en stadig kilde til fascination – og mad, hvis du er heldig og dygtig.

Tejt Clausen begyndte, som så mange andre drenge, at fiske fra en jolle, da han var en stor dreng. De var en flok drenge der, med en bambuspind fra en kammerats have, gav sig i kast med prøve at fange noget: “Vi spiddede en fisk, og tog den med hjem. Det var ligesom den helt nøgne form for havjagt, og med det som udgangspunkt, så kan du jo bare putte mere sport på”.

stand-up-paddle

Dykkerinstruktør og havjagt

Som sagt, så gjort. I dag arbejder Tejt Clausen i Dykkerbutikken i Åbyhøj lidt udenfor Aarhus som dykkerinstruktør. Her sender han året rundt gæster ud på dykkeroplevelser i hele Danmark, og lige nu er undervandsjagt med harpun og snorkel der, hvor han oplever en eksplosiv vækst.

“Rigtigt mange forældre ønsker at dyrke denne her aktivitet sammen med deres børn, og der er også kærestepar, der ønsker den fælles oplevelse. Jeg tror det er enormt vigtigt, at vi her møder publikum, der hvor de er. Hvor man ikke skal kunne dykke ti meter, og du ikke skal være ekspert i harpunering. Du skal blot kunne dykke med snorkel, og så er du i gang”, siger Tejt Clausen.

Erfaring og held

I det hele taget er det vigtigt for Tejt Clausen at afmystificere undervandsjagt: “Det handler om at tage udgangspunkt i den enkelte.

Alle kan dyrke undervandsjagt, og du kan starte på alle niveau’er. Det, som det drejer sig om mere end noget andet, er ro og tålmodighed. Og så det dér udefinerbare fiskeheld. Som eksempelvis den dag for snart fem år siden, hvor Tejt Clausens største fangst hidtil, en otte kilos havørred, nærmest hoppede på harpunen af sig selv.

Udstyr

Den legendariske franske oceanograf og dykker, Jaques Cousteau, talte om ‘det livslange greb’, havet har over dig, når først du lader dig besnære. I første omgang gælder det dog i danske farvande om at holde varmen, og her bliver oplevelsen af en undervandsjagt med snorkel og harpun kraftigt forbedret, når først du ifører dig en Open Cell dragt.

Dragten suger sig fast på kroppen, så der ikke kommer vand ind, og afhængigt af typen, får du 7 eller 14 millimeter ekstra ‘fedt’ på kroppen, der kan holde dig varm og dermed forlænge din naturoplevelse i ur-elementet. Du kan sagtens købe dig fattig i gear, men det er ikke det, der betyder forskellen på om din oplevelse af jagten bliver god eller dårlig. Det handler om dig, og den ro du finder i vandet.

Men det handler også om erfaring. Tejt Clausen har prøvet det mange gange før, og ved, hvor fisken står afhængigt af vind og vejr og generelle forhold. Hvordan er bunden? Åben eller bevokset? På moler og rev finder du torsken, i tangskov finder du ørred, bras og multe. Havmiljøet er afgørende for hvad du finder. Og heldet (kombineret med dygtighed og erfaring) afgørende for, hvad du får på tallerkenen.

stand-up-paddle

Mere inspiration

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Kom til Mini Outdoor Festival i Bilernes Hus

Der er masser foredrag og aktiviteter for hele familien, når Bilernes Hus i samarbejde med Outdoor 365 inviterer til Mini Outdoor Festival lørdag 25. maj kl. 11-17.

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL RUMMER FRIVILLIGHED FOR SÆRLIGT SÅRBARE

Siden Danmarks Outdoor Festivals allerførste spæde skridt blev taget, for ni år siden i et tomt butikslokale i Ry, har hjertet i festivalen været de frivillige, og særligt de særlige frivillige.

Eventyr med Autocamperen: To Uger på Farten

Eventyret begyndelse… To uger er fløjet afsted, siden vi begav os ud på vores nordiske eventyr. Det er svært at tro, at tiden er gået så hurtigt, når man er midt i en rejse fyldt med oplevelser. Vi startede vores eventyr med en smuk færgetur fra Helsingør til Helsinfors og stod pludselig på svensk grund.

Foråret er tid til vilde spiselige urter og planter

Carsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som han glæder sig til at dele med vores læsere. Lyt til Carstens stemme på Dansk Spirituspodcast og følg med på vores blog, hvor han vil dele sine eventyr, tips og tricks til urtesamling og meget mere!

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43 år lidt endnu. I 2019 tog jeg en stor beslutning om at ændre mit liv, jeg sagde farvel til mit hus, solgte mine ejendele og startede selvstændig som grafiker.

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere.

Anja Robanke – livet i en autocamper

Anja solgte alt og flyttede i autocamper: ”Aldrig har jeg været så glad som nu,” fortæller hun smilende, da vi møder hende til Autocampershowet i Fredericia.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!