Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Emma’s Everest – del 8

Uret tikker, Mount Everest venter

Tekst: Emma Østergaard
Foto: Emma Østergaard og Jakob Urth

Én tankestrøm. Mange magiske oplevelser. Utallige følelser. Dét er, hvad jeg tager dig med igennem. Du får ærlige refleksioner af mit girlpowerprojekt Emma’s Everest, og små udpluk af den udvikling, projektet har gennemgået. For hvor står jeg i dag? Så kort tid inden jeg i et væld af følelser, eufori og tynget af arbejdet drager til verdens højeste bjerg?

Snart hopper vi ind i det nye år. Snart skal vi skrive 2023. Og meget snart går jeg min ultimative drøm i møde: at bestige verdens højeste bjerg, Mount Everest på 8.848 meter.

2023 har en hel speciel betydning for mig. 2023 er året, hvor jeg vil lave Danmarkshistorie.
Da jeg startede mit samarbejde med Jakob Urth / Urth-Adventures og gik all-in på Emma’s Everest tilbage i 2020, gav projektets tre år lange udsigter til det endelige mål.

Tre år er en lang periode, når man som helt grøn bjergbestiger, selvstændig og passioneret kvinde ikke ved, hvad de tre år egentlig kommer til at byde på, før det endelige mål kan realiseres. Klart havde jeg håb, mål og en idé for perioden, og jeg vidste at de ville blive enormt omfattende, lærerige og fantastiske.

Men er du vimmer, hvor har det været tre fænomenale år. Aldrig havde jeg turde håbe eller drømme om, hvad disse tre år egentlig har budt på. Dét at tilgå et treårige projekt, der fra start af er enormt omfattende, via en step-by-step proces, har været uovertruffen. Og på trods af det ufattelige tyngende arbejde, som projektet har budt på, har jeg ikke et eneste sekund tvivlet på, at det var den rigtige beslutning at gå all-in på Emma’s Everest.

Om lidt skriver vi 2023, og det betyder, at mit vanvittige treårige projekt kulminerer. Efter tre års benhårdt arbejde, søvnløse nætter, røde tal på bundlinjen, utallige træningstimer, vidunderlige eventyr, lærerige udfordringer, enorm passion, ren lykke og udvikling står jeg endelig foran mit livs hidtil største eventyr. Og slut marts drager Jakob og jeg igen til de majestætiske giganter i Himalaya; denne gang for at stå på toppen af verdens tag i maj måned.

300.000 kr. afgør min drøm.

Har du fulgt med i løbet af projektet, så ved du nok, at projektet har budt på en enorm stor finansiel byrde, fantastiske eventyr, fællestræninger, girlpower og kvindelige udfordringer i bjergene, foredrag, sponsorsøgning, bestigninger af smukke og skræmmende bjerge og så meget mere. Og meget af det kan du læse om her på bloggen hos Outdoor365 under kategorien Emma’s Everest.

Projektets step-by-step proces har givet mig små som store mål, delprojekter, overskueliggjort det ekstreme, og optimeret mig til at stå fuldstændig klar og stærkt til selveste Mount Everest. Hvor er det vildt, og jeg kunne tage af sted i morgen.

Jeg kæmper dog stadig med den finansielle byrde, der tillader mig at realisere min drøm. Og for at være helt transparant her, så mangler jeg endnu 300.000 kr. Pyh, det er mange penge på utrolig kort tid. Naturligvis tror jeg fuldt og fast på, at det lader sig gøre at samle de sidste penge sammen, men jeg har brug for al den hjælp, jeg kan få.

Har du lyst til at støtte med et coinoffer-beløb, en halvtræller eller mere, så kan du nemt gøre det via min GoFundMe; Girlpower: Youngest Danish girl to climb Everest. Din hjælp betyder alverdens for mig, og du skal have en million tak. PS. Husk at du blot kan sætte gebyret til GoFundMe på 0 kr., når du giver din støtte.

Tankestrømmen.

Jeg tæller ned. Fire måneder fra nu og så er der afgang til Nepal. Wow, så er de tre omfattende år snart gået. Men indtil da, er der fuld drøn på med træning, planlægning, logistik og finansiering.
Desuden har jeg et fantastisk hold af 16 deltagere, der skal med på Emma’s Everest Base Camp Supporttrek, hvor de trekker den vidunderlige Everest Base Camp rute hele vejen ind til Mount Everest Base Camp for at sende Jakob og jeg op ad bjerget, når vi går efter verdens tag. Top seje og støttende deltagere, og har du lyst, kan du læse lidt om Supporttrekket her.

Jeg kan ikke beskrive, hvor meget jeg glæder mig til bestigningen af Everest. I skrivende moment mærker jeg, hvordan det trækker opad i smilebåndene. Jeg mærker et lille kick af adrenalin, det kriller, og jeg mærker et sug i maven. Mentalt er jeg så klar til Mount Everest, og Emma’s Everest skal have fuld smadder den sidste tid, inden jeg med garanti boarder flyet i et væld af ekstatiske, nervepirrende og lykke følelser.
Så lad mig afslutte denne tankestrøm om Emma’s Everest med en eventyrlig beretning fra min seneste ekspedition til Manaslu, verdens 8. højeste bjerg. Ekspeditionen, der var min generalprøve inden Everest. En ekspedition, hvor vi lyttede til den stemmeløse, og alligevel så talende, gigant. Og en ekspedition, der ikke helt gik, som nogen havde forventet.

”Det her er ikke godt. Emma, for faen, tænker jeg. Jeg klatrer en lodret sektion på omkring 10-15 meter. Og lige nu står jeg total skod; klemt fast i sektionens snævreste og sværeste stykke med min store, 19 kg. tunge rygsæk. Med højre hånd trækker jeg min jumar højere op på fixrebet. Med venstre hånd hakker jeg isøksen ind i sneen og kan ikke få den højere op end øjenhøjde. Det lille udhæng af is, som jeg rækker over med mine arme, resulterer i, at jeg får låst mig selv fast. Jeg har højre arm for strakt og venstre for lavt til at kunne trække mig op. Mit hjerte banker hårdt. Kom nu, Emma. Jeg træder hårdt fra på venstre fod, mens jeg hiver i min jumar. Jeg gisper. Pis. Sneen under min fod brækker grundet det hårde pres, og min krop falder fladt ind på væggen. Godt jeg har så fast et greb i jumar og økse. Lynhurtigt finder jeg fodfæste; nu endnu værre end før. Dertil med en puls i maks og en overfladisk vejrtrækning.

Endnu med fast greb i jumar og økse, bøjer jeg i højre knæ, fører foden bagud og opad og presse den ud i væggen. Det lille buk i knæet giver mig en ny mulighed for at presse min krop opad, mens jeg hiver med armene. Det virker. Hurtigt placerer jeg isøksen lidt højere, og jeg kan nu hakke frontpikkene på min venstre fod ind i væggen. Det lille løft er nok, da ’skakten’ bliver en smule bredere, og giver mig mere albue- og benplads til at klatre. Jeg får et sikkert fodfæste. Pyh. Den var hård. Det var eventyr. Og jeg er høj på adrenalin.”

Er du klar til at lukke verden uden for et øjeblik? Kom med på min Manaslu ekspedition: Du er med på den 60 graders stejle bjergside; du med i det kolde telt, mens tårerne triller; og du er med til at mærke, hvordan det bobler euforisk i et rus, når sejrsråbene lyder.
Læs hele blogindlægget om min Manaslu ekspedition på min hjemmeside Emma’s Everest.

Følg med i Emma’s Everest.

Vil du være med til at lave Danmarkshistorie? Dansk, kvindelig bjergbestigerhistorie?
Nu kan du støtte min Everest bestigning på GoFundMe og være med, når jeg bestiger Mount Everest, og som den yngste danske kvinde står på verdens tag. En million tak herfra!

Husk fortsat at følge med her på bloggen hos Outdoor365, hvor jeg hver 3. uge deler ud af Emma’s Everest. Følg også med på min Instagram, emma_oestergaard, hvor jeg deler ud af hverdagens gøren, træning, oplevelser, og ikke mindst tager dig med i de helt specielle, ærlige og mindeværdige øjeblikke, når jeg er på tur og ekspedition.

Du kan også læse mere på www.emmaseverest.dk.

Mere inspiration

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Kom til Mini Outdoor Festival i Bilernes Hus

Der er masser foredrag og aktiviteter for hele familien, når Bilernes Hus i samarbejde med Outdoor 365 inviterer til Mini Outdoor Festival lørdag 25. maj kl. 11-17.

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL RUMMER FRIVILLIGHED FOR SÆRLIGT SÅRBARE

Siden Danmarks Outdoor Festivals allerførste spæde skridt blev taget, for ni år siden i et tomt butikslokale i Ry, har hjertet i festivalen været de frivillige, og særligt de særlige frivillige.

Eventyr med Autocamperen: To Uger på Farten

Eventyret begyndelse… To uger er fløjet afsted, siden vi begav os ud på vores nordiske eventyr. Det er svært at tro, at tiden er gået så hurtigt, når man er midt i en rejse fyldt med oplevelser. Vi startede vores eventyr med en smuk færgetur fra Helsingør til Helsinfors og stod pludselig på svensk grund.

Foråret er tid til vilde spiselige urter og planter

Carsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som han glæder sig til at dele med vores læsere. Lyt til Carstens stemme på Dansk Spirituspodcast og følg med på vores blog, hvor han vil dele sine eventyr, tips og tricks til urtesamling og meget mere!

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43 år lidt endnu. I 2019 tog jeg en stor beslutning om at ændre mit liv, jeg sagde farvel til mit hus, solgte mine ejendele og startede selvstændig som grafiker.

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere.

Anja Robanke – livet i en autocamper

Anja solgte alt og flyttede i autocamper: ”Aldrig har jeg været så glad som nu,” fortæller hun smilende, da vi møder hende til Autocampershowet i Fredericia.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!