Denne blog indeholder reklame fra Helly Hansen
Vandrebukser – Hvad skal du vælge?
Tekst: Britta Lindstrøm Trabolt / Connect communication
Foto: Helly Hansen
I takt med, at vi udforsker naturen mere end nogensinde, er udvalget af outdoorbeklædning vokset markant. Butikkerne tilbyder vandrebukser med et væld af smarte tekniske detaljer, og det kan være en ret kompliceret affære at vælge. Overvejer du at investere i nye outdoorbukser, så læs med her.
Temperatur. Komfort. Bevægelighed. Det er nok i al sin enkelthed, tre af de væsentligste krav til en god vandrebuks. Selvom benene er mindre følsomme overfor temperaturændringer end overkroppen, kan det nemt ødelægge en vandretur hvis du fryser. Kvinder fryser ofte mere end mænd, så her er det især vigtigt at vælge en buks med isolering, eller at tænke lag-på-lag, så der også er plads til et varmt baselayer.
Hvad skal jeg bruge bukserne til
Mange vandrebukser er fremstillet i et åndbart materiale og har ofte gode udluftningsmuligheder i form af fx lynlåse i siderene. Er du på længere ture, opdager du også hurtigt værdien af god komfort og bevægelighed. En del bukser har enten 4-vejs eller 2-vejs stretch, hvilket betyder at materialet er strækbart i flere retninger. Det giver stor bevægelsesfrihed, og gør det nemt hvis du fx skal springe over små vandløb, klatre op ad stejle stier eller bare skal op og ned med rygsæk og udstyr i løbet af dagen.
Hvad du skal vælge, afhænger selvsagt også af, hvad du skal bruge bukserne til, og på hvilken årstid. Det betyder ikke nødvendigvis, at du skal have 4-5 forskellige par vandrebukser, men skal du fx vandre en uge i bjergene, er kravene noget højere end til en weekendtur på Hærvejen. Tjek også hvor tætvævede bukserne er, især hvis du vandrer i perioder eller områder hvor der kan være mange myg.
1. Hard Shell bukser
Bjergvandring, ekspeditioner og højalpine ture kræver sine bukser. De skal være robuste, komfortable og fleksible. Da vejret kan skifte hurtigt og blive ekstremt, er det ekstra vigtigt at bukserne giver optimal beskyttelse mod vind og vand. Et par hard-shell bukser som Odin Skarstind er skabt til bjergvandring og aktivitet hvor dit udstyr kan blive udfordret maksimalt. Bukserne er 100% vindtætte og vandtætte og har tapede sømme. Der er desuden ekstra forstærkninger bagpå samt ved anklerne, forformede knæ, støvlekrog og lynlås ved benene. Med en vægt på 410 gram, hører bukserne også til i den lette kategori af hard-shell bukser. Vejl pris 2.000 DKK.
2. Soft Shell bukser
Super anvendelige bukser der ofte kan bruges til all-round friluftsliv. De er lette, åndbare og vandafvisende, ofte med enten 4-vejs eller 2-vejs stretch, og dermed også meget komfortable med god bevægelighed. Alt afhængig af model og brand, kan bukserne fås med et væld af ekstra detaljer; her er det nok et spørgsmål om hvad du foretrækker personligt. Vanir Hybrid bukserne er et godt eksempel på en funktionel soft-shell buks, og de fås både til mænd og kvinder. Med en vægt på kun 310 gram, er det ikke bukserne der tynger, når trætheden melder sig sidst på dagen. Vejl. pris 1.000 DKK
3. Klassiske vandrebukser
– er måske ikke en kategori i sig selv, men det er alligevel en god beskrivelse af super letvægtsbuksen Veir Tur Pants. Bukserne er fremstillet i Oeko-Tex certificeret bomuld og polyester, og de har en PFC-fri vandafvisende imprægnering. Bagpå samt på knæene er der ekstra forstærkning i form af shoftshell paneler. Med 4-vejs stretch er der lagt stor vægt på komfort og bevægelighed, og ventilations-lynlåse i siderne, giver mulighed for ekstra udluftning på varme dage. Buksebenene kan justeres i vidden, og snørebåndskrogen sikrer, at bukserne sidder stabilt. Ud over to håndlommer har bukserne også to lårlommer, hvoraf den ene indeholder en lynlåselomme til værdier. Fås til både mænd og kvinder. Vejl. pris 1.200 DKK.
Historien om Helly Hansen går helt tilbage til 1877, hvor kaptajn Helly Hansen udviklede den første vandtætte beklædning til søens folk. Det blev fundamentet for det norske brand, som siden har udviklet tøj og gear i professionel kvalitet, der hver dag beskytter tusinder og hjælper dem med at forfølge drømmen om store naturoplevelser.
Baseret på indsigt og input fra professionelle som bor og arbejder i verdens mest krævende miljøer, har Helly Hansen udviklet en lang række innovative produkter. Ud over det første vandtætte tekstil inkluderer det også de første fleecejakker, det første tekniske baselayer, baseret på Lifa® Stay Dry Technology, frem til det prisvindende og patenterede temperaturregulerende H2Flow™-system.
Den seneste banebrydende innovation er LIFA INFINITY PRO™ – et nyt bæredygtigt materiale med optimale vandafvisende og åndbare egenskaber, samtidig med at det er udviklet helt uden brug af kemikalier og derfor er langt mere miljøvenligt.
Helly Hansen er ledende inden for teknisk beklædning til sejl- og skisport. Over 55.000 professionelle bruger ski uniformer fra Helly Hansen, og brandet er sponsorere af både det Svenske, Finske og Canadiske Alpine Landshold.
Helly Hansens jakker, baselayer, fodtøj og andet outdoor udstyr sælges i flere end 40 lande og nyder tillid fra såvel professionelle som friluftsentutiaster over hele verden. Hvis du vil vide mere om Helly Hansens seneste kollektioner, kan du besøge www.hellyhansen.com