Spotlight fra 2. udgave af Outdoor365 magasinet
Vandreferie og fjeldkursus i Norge
Tekst: Isabel Morgenstern
Foto: Deltagere på turen
Fjeldkurset tager deltagerne gennem det udfordrende bjergområde omkring Lifjell i Telemarken i Norge. Inden turen har deltagerne trænet i kort- og kompasnavigation i Danmark, så de er beredte, når de prøver at lede en gruppe gennem den, til tider, barske og ubønhørlige natur.
Blot fem timer fra havnen i Hirtshals, er der ankomst til de norske fjelde, hvor dagligdagens luksus er væk. De næste dage er en intens træning i det simple liv, en smuk naturoplevelse og en kropslig kraftanstrengelse. På kurset i Danmark har deltagerne fået en gennemgang af pakning af rygsækken, som de selv skal bære med alt mad, telt, sovepose, udekøkken og skiftetøj. Hvert et gram tæller, når de selv skal bære vægten syv til otte timer om dagen.
Vi følger de ni deltagere, som både tæller nybegyndere og garvede vandrere i alderen 40-57 år. Mænd og kvinder der, før kurset var fremmede, i fællesskab vandrer afsted med rygsækken som hjem, hvor kogegrej, sovegrej og toiletgrej er pakket, fordi alt – som i alt – foregår udenfor.
De oplever de næste dage elg på fjeld, nattetemperaturer lige over frysepunktet og enkelte dage op til 15 grader. Der er rusk og regn, vindstød mellem 15-20 m/s og en grundvind på 12 m/s. Det højeste fjeld de bestiger er Jøronnatten på 1275 meter. De forcerer i alt fem fjeldtoppe i sol og regn.
De vandrer syv til otte timer dagligt på grundfjeldet – som består af små klippestykker, der trædes på i bratte op- og nedstigninger, på smalle passager og i så spektakulær natur at det tager den sidste luft ud af lungerne.
Vi følger deltagerne gennem deres anstrengelser og læring. Ved ankomsten til Lifjell en tidlig aften er den første udfordring i gang. De skal vandre på store glatte sten i mørke kun med lyset fra deres pandelamper.
Hvad er der bag den næste bakketop?
”Det var en ny og vild oplevelse at slå telt op i strid vind, regn og mørke, kun i skæret fra pandelampen mellem fjeldstykker og kokasser,” fortæller Søren Aagaard, 55 år. ”Jeg har ellers vandret mere eller mindre solo, så det har været rart at være flere sammen. Jeg har altid været nysgerrig efter at vide, hvad der er bag den næste bakketop, og jeg begyndte at vandre for 10 år siden med dagsture i bl.a. Harzen, ved Muritz See nord for Berlin og Dachstein i Østrig,” fortæller han.
Sover fantastisk i teltet
Conny Wagner, 57 år, har før Norgesturen tilbagelagt 10 dage i Lapland, hvor hun var udfordret på flere fronter. ”Det er vildt at opleve, hvor meget jeg mentalt har flyttet mig fra Laplandsturen til Norgesturen. Hvor mængden af ubehag jeg kunne favne bare voksede og voksede. Helt basalt fordi ubehaget ved at undvære sin gode madras og dyne ikke længere var til stede. Jeg sover nu fantastisk godt i teltet, på en luftmadras der knager, med en alt for lille hovedpude og hvor jeg ikke kan bevæge benene frit. Disse afsavn bliver ligegyldige. Jeg mærker ikke længere vægten af de 15 kg, der bliver en del af min krop og balance,” siger Conny Wagner. Hun har også lært at bruge kompas og kort tredimensionelt. ”Det er faktisk ret godt gået af én, der kan fare vild i en telefonboks. Jeg kommer nok til at tage en læringstur mere på fjeldet for rigtigt at kunne blive skarp på kendingstegn i terrænet aflæst ud fra kortet.”
Vild med naturen
Mads Lykkegaard Halse, 40 år, var på sin første tur med oppakning. ”Jeg var helt vild med at opleve naturen i fjeldene. Jeg så alt fra nøgne bjergtinder, vandfald, elve, skov- og bjergsøer, dale og åbne vidder. Der er opstigninger og nedstigninger, vandring i skov og på fjeld. Det var en tur, som kom rundt om mange oplevelser, og med 23 kilo på ryggen var det en lidt hårdere begyndertur.”
Naturmedicin for en stressramt
Kristine Stub Ekberg-Hegner, 40 år, kom til fjeldet med stress i kroppen. ”Det vildeste for mig var at stå tilbage på parkeringspladsen, kigge op og indse at naturen havde helet og nulstillet mig. Det er naturmedicin for stressramte, når det er bedst. Og jeg havde ikke fået en eneste vabel,” siger hun med et smil. ”I starten havde jeg ingen lyst til at tale med alle de nye mennesker, jeg kunne bare slet ikke overskue det, men det endte med at være et par gode dage, hvor jeg kunne mærke alt det positive i samspillet med andre. Jeg har lært at krydspejle, og at jeg kan mere, end jeg tror,” siger Kristina Stub Ekberg-Hegner.
Fjeldture giver læring
Vibeke Mørch Hansen, 48 år, har kæmpe respekt for vejret. ”Højderne på bjergtoppene og de vilde skrænter kan stadig kræve en del af mig, da jeg lider af højdeskræk, men jeg kontrollerer det bedre og bedre. Nøglen er fokus og tanker. Og det er nok det vigtigste. Fjeldture giver mig generelt læring. For mig giver Mette Mortensen fra All-Out den optimale tryghed og støtte. Hun udviser en utrolig ro og omsorg lige til grænsen, hvor man tager sig sammen og ikke bliver tynget ned af: “hvor har jeg det hårdt-agtigt,” slutter Vibeke.
Skal du med på den næste fjeldtur?
Læs mere her: Fjeldkursus i Norge med All Out
Deltagernes fem bedste tips
Mads Lykkegaard Hasle, 40 år
VANDREERFARING
Min vandreerfaring må betegnes som nybegynder.
5 TIPS
- Havde købt et billigt telt til ca. 500 kr. Det fungerede fint.
- Havde købt billige pastaretter (10 kr.), som skulle koges i 10 minutter i stedet for de dyrere typer af frysetørret mad (60-75 kr.). Dette viste sig at være et dårligt valg. Det tager meget gas at skulle koge noget i 10 min, især når det blæser meget. Så jeg vil helt sikket anbefale at minimum ét af ens måltider er frysetørret mad.
- Jeg følte en stor tryghed i at tage med på en tur, som havde en guide med. Det var også superhyggeligt at møde andre vandrere og have turen som fælles oplevelse.
- Havde ikke taget noget underholdning med. Det var en fejl, når man ligger i soveposen kl. 20. Her havde det været godt med en bog eller en blok til at skrive på eller andet. Nogle havde downloadet en lydbog til deres telefon.
- Køb en drikkeflaske som kan holde til kogende vand. Det manglede jeg som varmedunk i sengen.
Søren Aagaard, 55 år
VANDREERFARING
Jeg har vandret i Harzen og ved Muritz See nord for Berlin i Tyskland og Dachstein i Østrig. Kyst til kyst-stien fra Blåvand Fyr til Vejle Havn. Hærvejen fra Jelling til Viborg, Julsø og Borresø, Ry-Silkeborg-Ry.
5 TIPS
- At så mange grej-stumper som muligt skal have to funktioner for at spare vægt, når rygsækken skal pakkes
- Vandrestøvler i en god kvalitet er bedre end sko, da ankelstøtte virkelig er en høj prioritet.
- Vandrestaven tager en god del af belastningen fra benene.
- Jetboil er noget af det, som skal med på tur.
- Jeg har fået ”nedjusteret” mit gå-tempo, fordi jeg tit kommer til at gå for hurtigt. Gå 50 minutter og pause i 10 minutter.
Conny Wagner, 57 år
VANDREERFARING
Lapland med Mette Mortensen i 10 dage. Camino Portugues (Porto- Santiago) 14 dage, 241 km’s pilgrimsvandring. The Rockies i fem dage og hytte overnatning.
5 TIPS
- Lav et excel-ark og vej alt dit udstyr. Så bliver det langt lettere at vælge ”Nice to have” og ”need to have”. Og beslut hvad der er din maksimale vægt, du vil gå med, før du pakker.
- Brug en klippevæg som rygstøtte ved de store bio-besøg, hvis lårbasserne ikke er skabt til at sidde på hug. Og brug støvlehælen til at grave hullet frem for at slæbe på en spade. Og på fjeldet er det tildækning med sten, men vær på vagt ift. de gode flade sten til at dække bio-massen og toiletpapiret. Måske er der en person før dig, der også har fundet den perfekte sten til formålet.
- Medbring gas nok. Det er dejligt at kunne få noget varmt, når der er regn og rusk, uanset om det er kaffe, kakao eller nudelsuppe.
- Medbring den rigtige sovepose til årstiden, så du holder dig varm om natten. En halskrave i soveposen, der kan lukkes sammen om halsen, holder varmen inde.
- Liggeunderlag med form som en æggebakke er alle 340 gram værd. Den er multifunktionel, kan tåle at blive våd, punkterer ikke, og er god som pause-underlag.
Susan Persson, 49 år
VANDREERFARING
USA – både vestkyst og det nordøstlige hjørne. Toscana i Italien. Lake District National Park i England. Fjeldet i Norge. I Danmark: Gendarmstien, Grejsdalstien, Svanninge Bakker/Bjerge, Randbøl hede og Marskstien.
5 TIPS
- Altid to par strømper i støvlerne.
- Gode vandrestøvler med ankelstøtte.
- Rigeligt med mad, drikkevarer og snacks.
- Undertøj af uld.
- Godt regntøj.
Vibeke Mørch Hansen, 48 år
VANDREERFARING
Jeg har været med Mette Mortensen på trekket “Laugavegur” i Island, som er med på listen over verdens 10 smukkeste vandreruter. Herudover har jeg vandret i Sverige og Norge. En enkelt lang weekendtur i Harzen, Tyskland.
5 TIPS
- Tag altid ekstra pløkker med til teltet. Der er åbenbart ingen fabrikant, der vedlægger nok pløkker.
- Tag dine såler op af støvlerne hver aften, så de kan tørre. På ture i de køligere måneder – put dem ned i bunden af soveposen – så er der lune såler til næste morgen.
- Prioritér dit skaltøj! Det er ikke rart at blive våd udefra eller indefra. Hvad passer til dit behov/dine ture?
- Brug gaiters om dine underben, så du ikke slæber skidt og møg med ind i teltet fra dine bukser fra dagens vandring. Tages af samtidig med støvlerne.
- Organiser din pakning af rygsækken. Brug vandtætte poser. Ha’ en organiseret “pakkeplan” du følger på hele turen, så du ved, hvor det forskellige er i rygsækken, og du ikke skal tømme hele sækken for at finde f.eks. førstehjælpsgrejet.
Mere inspiration
Polaris skaber både eventyr og effektivitet på Danmarks Outdoor Festival
OUT365 – Din nye medlemsklub for outdoor-oplevelser!
Petromax på Danmarks Outdoor Festival
Petromax spillede en vigtig rolle på Danmarks Outdoor Festival, hvor deres båludstyr løftede madoplevelserne for både gæster og professionelle kokke. Under festivalen demonstrerede Gordon Henriksen i samarbejde med Her Går Det Godt, hvordan man nemt laver kaffe og tilbereder mad med Petromax-udstyr.
Petromax’ bod viste deres udvalg af båludstyr frem, og Gourmensch anvendte det til at skabe unikke smagsoplevelser med slowcooking. Petromax er også en central del af OUT365-medlemsklubbens bålaftener, hvor deres udstyr vil spille en stor rolle i fremtidens outdoor-madlavning.
Tagteltstur i sverige
I april drog et team fra Outdoor365 til Blekinge, Sverige, for at teste et nyt tagtelt og deltage i forskellige outdoor-aktiviteter. Efter en kølig nat i teltet startede de med klippeklatring, hvor de udfordrede sig selv og nåede toppen. Dagen sluttede af med et afslappende vildmarksbad. På dag to stod den på mountainbiking gennem smukke svenske landskaber, og turen afsluttedes med river rafting, der gav en unik oplevelse af naturen fra vandsiden. Trods udfordringerne var turen en succes, og tagteltet viste sig at være både nemt at sætte op og komfortabelt til camping.
Nordisk Outdoor Masterclass: Den Perfekte Lejr
Drømmer du om at skabe den perfekte lejr i naturen? Med vores guide til lejrplanlægning lærer du, hvordan du vælger den ideelle plads, opdeler lejren i funktionelle zoner, og håndterer udfordringer som regnvejr og affald. Få tips til alt fra teltopsætning til at bygge en tripod – og gør dit næste udendørseventyr både hyggeligt og sikkert. Læs artiklen og bliv klar til at indtage naturen som en ægte outdoor-ekspert!
Nordisk Outdoor Masterclass: Check og Pak Dit Grej som en Prof
Lær at pakke dit udstyr som en professionel og vær altid klar til dit næste eventyr. Med denne guide bliver forberedelsen enkel, så du kan nyde naturen uden bekymringer.
Nordisk outdoor masterclass: 10 tips & tricks til at få det bedste ud af din sovepose
Artiklen giver 10 praktiske tips til at optimere brugen af din sovepose, så du opnår bedre varme og komfort under udendørs overnatninger. Fra at lade soveposen ånde før brug til korrekt opbevaring og vedligeholdelse, tilbyder Nordisk værdifulde råd til friluftsentusiaster.