Spotlight fra 2. udgave af Outdoor365 magasinet
Vandreferie og fjeldkursus i Norge
Tekst: Isabel Morgenstern
Foto: Deltagere på turen




Deltagernes fem bedste tips





Spotlight fra 2. udgave af Outdoor365 magasinet
Tekst: Isabel Morgenstern
Foto: Deltagere på turen
Fjeldkurset tager deltagerne gennem det udfordrende bjergområde omkring Lifjell i Telemarken i Norge. Inden turen har deltagerne trænet i kort- og kompasnavigation i Danmark, så de er beredte, når de prøver at lede en gruppe gennem den, til tider, barske og ubønhørlige natur.
Blot fem timer fra havnen i Hirtshals, er der ankomst til de norske fjelde, hvor dagligdagens luksus er væk. De næste dage er en intens træning i det simple liv, en smuk naturoplevelse og en kropslig kraftanstrengelse. På kurset i Danmark har deltagerne fået en gennemgang af pakning af rygsækken, som de selv skal bære med alt mad, telt, sovepose, udekøkken og skiftetøj. Hvert et gram tæller, når de selv skal bære vægten syv til otte timer om dagen.
Vi følger de ni deltagere, som både tæller nybegyndere og garvede vandrere i alderen 40-57 år. Mænd og kvinder der, før kurset var fremmede, i fællesskab vandrer afsted med rygsækken som hjem, hvor kogegrej, sovegrej og toiletgrej er pakket, fordi alt – som i alt – foregår udenfor.
De oplever de næste dage elg på fjeld, nattetemperaturer lige over frysepunktet og enkelte dage op til 15 grader. Der er rusk og regn, vindstød mellem 15-20 m/s og en grundvind på 12 m/s. Det højeste fjeld de bestiger er Jøronnatten på 1275 meter. De forcerer i alt fem fjeldtoppe i sol og regn.
De vandrer syv til otte timer dagligt på grundfjeldet – som består af små klippestykker, der trædes på i bratte op- og nedstigninger, på smalle passager og i så spektakulær natur at det tager den sidste luft ud af lungerne.
Vi følger deltagerne gennem deres anstrengelser og læring. Ved ankomsten til Lifjell en tidlig aften er den første udfordring i gang. De skal vandre på store glatte sten i mørke kun med lyset fra deres pandelamper.
”Det var en ny og vild oplevelse at slå telt op i strid vind, regn og mørke, kun i skæret fra pandelampen mellem fjeldstykker og kokasser,” fortæller Søren Aagaard, 55 år. ”Jeg har ellers vandret mere eller mindre solo, så det har været rart at være flere sammen. Jeg har altid været nysgerrig efter at vide, hvad der er bag den næste bakketop, og jeg begyndte at vandre for 10 år siden med dagsture i bl.a. Harzen, ved Muritz See nord for Berlin og Dachstein i Østrig,” fortæller han.
Conny Wagner, 57 år, har før Norgesturen tilbagelagt 10 dage i Lapland, hvor hun var udfordret på flere fronter. ”Det er vildt at opleve, hvor meget jeg mentalt har flyttet mig fra Laplandsturen til Norgesturen. Hvor mængden af ubehag jeg kunne favne bare voksede og voksede. Helt basalt fordi ubehaget ved at undvære sin gode madras og dyne ikke længere var til stede. Jeg sover nu fantastisk godt i teltet, på en luftmadras der knager, med en alt for lille hovedpude og hvor jeg ikke kan bevæge benene frit. Disse afsavn bliver ligegyldige. Jeg mærker ikke længere vægten af de 15 kg, der bliver en del af min krop og balance,” siger Conny Wagner. Hun har også lært at bruge kompas og kort tredimensionelt. ”Det er faktisk ret godt gået af én, der kan fare vild i en telefonboks. Jeg kommer nok til at tage en læringstur mere på fjeldet for rigtigt at kunne blive skarp på kendingstegn i terrænet aflæst ud fra kortet.”
Mads Lykkegaard Halse, 40 år, var på sin første tur med oppakning. ”Jeg var helt vild med at opleve naturen i fjeldene. Jeg så alt fra nøgne bjergtinder, vandfald, elve, skov- og bjergsøer, dale og åbne vidder. Der er opstigninger og nedstigninger, vandring i skov og på fjeld. Det var en tur, som kom rundt om mange oplevelser, og med 23 kilo på ryggen var det en lidt hårdere begyndertur.”
Kristine Stub Ekberg-Hegner, 40 år, kom til fjeldet med stress i kroppen. ”Det vildeste for mig var at stå tilbage på parkeringspladsen, kigge op og indse at naturen havde helet og nulstillet mig. Det er naturmedicin for stressramte, når det er bedst. Og jeg havde ikke fået en eneste vabel,” siger hun med et smil. ”I starten havde jeg ingen lyst til at tale med alle de nye mennesker, jeg kunne bare slet ikke overskue det, men det endte med at være et par gode dage, hvor jeg kunne mærke alt det positive i samspillet med andre. Jeg har lært at krydspejle, og at jeg kan mere, end jeg tror,” siger Kristina Stub Ekberg-Hegner.
Vibeke Mørch Hansen, 48 år, har kæmpe respekt for vejret. ”Højderne på bjergtoppene og de vilde skrænter kan stadig kræve en del af mig, da jeg lider af højdeskræk, men jeg kontrollerer det bedre og bedre. Nøglen er fokus og tanker. Og det er nok det vigtigste. Fjeldture giver mig generelt læring. For mig giver Mette Mortensen fra All-Out den optimale tryghed og støtte. Hun udviser en utrolig ro og omsorg lige til grænsen, hvor man tager sig sammen og ikke bliver tynget ned af: “hvor har jeg det hårdt-agtigt,” slutter Vibeke.
VANDREERFARING
Min vandreerfaring må betegnes som nybegynder.
5 TIPS
VANDREERFARING
Jeg har vandret i Harzen og ved Muritz See nord for Berlin i Tyskland og Dachstein i Østrig. Kyst til kyst-stien fra Blåvand Fyr til Vejle Havn. Hærvejen fra Jelling til Viborg, Julsø og Borresø, Ry-Silkeborg-Ry.
5 TIPS
VANDREERFARING
Lapland med Mette Mortensen i 10 dage. Camino Portugues (Porto- Santiago) 14 dage, 241 km’s pilgrimsvandring. The Rockies i fem dage og hytte overnatning.
5 TIPS
VANDREERFARING
USA – både vestkyst og det nordøstlige hjørne. Toscana i Italien. Lake District National Park i England. Fjeldet i Norge. I Danmark: Gendarmstien, Grejsdalstien, Svanninge Bakker/Bjerge, Randbøl hede og Marskstien.
5 TIPS
VANDREERFARING
Jeg har været med Mette Mortensen på trekket “Laugavegur” i Island, som er med på listen over verdens 10 smukkeste vandreruter. Herudover har jeg vandret i Sverige og Norge. En enkelt lang weekendtur i Harzen, Tyskland.
5 TIPS
Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning
Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.
Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil
Bilernes Hus giver dig her gode råd til, hvordan du pakker bilen med det rette udstyr til dit næste udendørs eventyr.
Design, funktionalitet og holdbarhed er vigtigt når du skal vælge udstyr til dine outdoor-aktiviteter. Hos Haglöfs laver de udendørsbukser, der indfrier alt dette.
Cykelpigerne kommer her med deres seneste, og i denne omgang, sidste indlæg fra deres cykeleventyr.
Læs om deres rejse i Thailand og turen hjem til Europa igen, hvor pigerne triller gennem Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland og til sidst, Danmark.
Birgitte Pliniussen fra Navigazion.dk fortæller i dette skriv om, hvordan mennesket er en kilde til energi og hvordan vi efterlader aftryk med denne, hvor end vi går.
Nordisk giver her tips og forslag til, hvordan du pakker til dit næste udendørs eventyr.
Få adgang til dine favoritter og dit program på alle dine enheder.
Login herunder for at vælge dine favoritter og lave dit eget program.
Få mere ud af dit besøg på Danmarks Outdoor Festival 2023. Du kan se dine favoritter og dit program på alle dine enheder og nemt dele dem.
Og det er selvfølgelig gratis og sikkert!