Vandring – din vej til naturen

Tekst: Cecilie Kofoed, Kaare Meldgaard og Rasmus S. Gade
Foto: Outsiders

Vil du gerne være mere aktiv i naturen? Så er vandring et godt sted at starte. Med et par behagelige sko er du faktisk klar til din første tur. Vandring behøver hverken at være flere dage eller lange strækninger. Det kan det selvfølgelig også være, men vandring handler i bund og grund om at sætte den ene fod foran den anden.

 

Gå dig sundere

Når du vandrer i naturen, bruger du din krop på en sund og rolig måde. Dit humør får et løft, og du kan komme i bedre form. Hvis du deltager i vandreture med andre, kan du dele din oplevelse undervejs og nyde selskabet.

Naturen aktiverer sanserne, og vandring kan træne din evne til at være til stede i nuet. Indtrykkene i naturen rammer dig på en anden måde, end de gør i byen. Når du går i byen, får din hjerne en stor mængde af indtryk, som den forholder sig til – både bevidst og ubevidst. Du påvirkes af lyde, lys, genstande og mennesker gennem trafik, lyskryds, butikker, reklamesøjler, cyklister og fodgængere. Når du går i naturen, møder du færre indtryk, og det hjælper din hjerne med at slappe af, og en vandretur i naturen kan derfor give plads til nye tanker.

En undersøgelse fra Idrættens Analyseinstitut viser, at vandring er blevet danskernes klart mest foretrukne motionsform. Før Corona gik 25 % af danskerne, mens hele 72 % af voksne danskere nu regelmæssigt går en tur. Har du brug for inspiration til at komme i gang eller finde nye områder til vandreture? Så er der inspiration at hente lige her på Outdoor365, hvor mange dygtige instruktører er klar til at tage dig med ud i naturen, og der kommer hele tiden nye vandreture. Er der ikke aktiviteter i dit område endnu, kan du finde inspiration på Friluftsrådets hjemmeside, hvor du finder gode stier og områder til vandring.

stand-up-paddle

Kaare fra Outsiders fortæller om sin vej til vandring

Jeg tror egentlig altid, jeg har vandret. Jeg er vokset op på landet, med en far og bror hvor vi tit var på tur i naturen. Fra 6-årsalderen bar jeg selv på mit udstyr, og siden da er min interesse og kærlighed for vandring og udeliv vokset. Gennem teenageårene blev det til mange ture til Norge og Sverige med min far og den lokale ungdomsskole. I mit voksenliv har jeg i mange år arbejdet med vandring som højskolelærer og turleder.

 

Der har været ture til Norge, hvor jeg har kæmpet med en rygsæk på op til 25 kg. Ganske vist forsvinder smerterne i skuldre og hofter, og minderne om natur og samvær består, men alligevel tænkte jeg, at der måtte være en bedre måde. Derfor har jeg i mange år brugt mindre og lettere grej og brugt sko i stedet for støvler. Des mindre rygsækken og vægten er når du er på tur, jo mere naturligt, frit og behageligt kan du bevæge dig. Det er den tanke, jeg har dyrket de sidste mange år, både på de lange ture i udlandet men også i hverdagen.

I dag er jeg ofte afsted på forskellige ture, enten med min kæreste og etårige datter på telttur, som turleder på dags-, weekend- og ugeture eller på soloture. Jeg nyder og elsker det hele. Vandring lader mig udforske nærmiljøet, og jeg kan presse min krop og psyke på soloture. Det giver mig noget helt særligt og udvider min kærlighed og forbundenhed til naturen og verden omkring mig. – Kaare Meldgaard, Turmager hos Outsiders.

Rasmus fra Outsiders fortæller sin vej til vandring

Før jeg begyndte at vandre, var jeg ikke et naturmenneske. Jeg aftjente min værnepligt som 20-årig og blev på den måde introduceret for den danske natur. Derefter fulgte jeg med i udsendelserne med den engelske overlevelsesekspert Bear Grylls på Discovery. Det fik mig til at købe en kniv og tændstål, hvorefter jeg tog ud i skoven for at lave bål. Det endte dog i en stor skuffelse, da jeg åbenbart ikke var Bear Grylls, men eg researchede og prøvede igen og igen, indtil det lykkedes mig.

Jeg begyndte langsomt at finde noget i naturen som jeg ikke fandt andre steder. En ro, en pause, og en anden verden, end den jeg kendte, men mere ægte for mig. I midten af mine 20’ere købte jeg udstyr, og besluttede mig for at tage til Norge i 14 dage, uden den mindste erfaring eller den store research. Det resulterede i en kæmpe rygsæk på ryggen fyldt med en masse ubrugeligt udstyr, samt en mindre rygsæk på maven med alt for meget mad, men i mine øjne på daværende tidspunkt var turen EN KÆMPE SUCCESS! I årene efter gik jeg både ruten ved Landmannalaugar på Island og i alperne omkring Mont Blanc. Herefter blev jeg turleder, og vandring, der startede som en hobby er blevet mere en livsstil og karriere.

I dag kalder jeg mig selv for letvægtsvandrer og har en baseweight på 3-5kg. Jeg har startet eget firma og YouTubekanal, hvor min mission er at hjælpe andre danskere med at finde den glæde ved naturen, som jeg selv har og stadig oplever. Jeg håber at min historie kan inspirere andre til at hoppe ud i det. Det handler ikke om at vide en masse på forhånd, men at have lysten og turde springe ud i det. -Rasmus Schmidt Gade, Turmager hos Outsiders.

Mere inspiration

Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

Chok for kroppen giver ro i sindet

Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

1o tips til en efterårsferie i naturen

Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

Nyd naturen langsomt og genvind balancen

Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

Pak bilen til dit næste udendørs eventyr

Bilernes Hus giver dig her gode råd til, hvordan du pakker bilen med det rette udstyr til dit næste udendørs eventyr.

Haglöfs – Fit for the Outside

Design, funktionalitet og holdbarhed er vigtigt når du skal vælge udstyr til dine outdoor-aktiviteter. Hos Haglöfs laver de udendørsbukser, der indfrier alt dette.

Cykelpigerne – Det sidste vers for denne omgang

Cykelpigerne kommer her med deres seneste, og i denne omgang, sidste indlæg fra deres cykeleventyr.

Læs om deres rejse i Thailand og turen hjem til Europa igen, hvor pigerne triller gennem Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland og til sidst, Danmark.

Naturen kommunikerer både i og omkring dig

Birgitte Pliniussen fra Navigazion.dk fortæller i dette skriv om, hvordan mennesket er en kilde til energi og hvordan vi efterlader aftryk med denne, hvor end vi går.

Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle

16. august, 2023 | PressemeddelelseKontakt direktør, Isabel Benn Morgenstern, 21 28 77 54Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle Foto: PRMens Smukfest og Roskilde trækker gæster til musikscenerne, så er det inspirationen til at komme mere ud, der...

Sådan pakker du til dit eventyr

Nordisk giver her tips og forslag til, hvordan du pakker til dit næste udendørs eventyr.