Verden på stor klinge – Fire drenge på cykeltur tværs gennem Asien

Tekst og foto: Erik, Esben, Casper & Mikkel

Cyklerne er pakket, ruten er lagt og verden venter. Den 7. august hopper vi på en flyver til Istanbul og cykler hele den lange vej til Singapore.

Vi er fire cykelglade og eventyrlystne drenge fra Vejle området: Erik, Esben, Casper og Mikkel. Og på det, der bliver en vild og hæsblæsende tur, vil vi cykle 20000 km gennem 18 lande på tværs af hele Asien. Vi pakker vores cykler med telt, sovepose og solcelle, og drøner ellers bare derudad i 8 måneder.

Erik og Casper har kendt hinanden siden de var helt små, men ellers har vi lært hinanden at kende i løbet af gymnasietiden. Vi er 20 og 21 år og tager alle sammen de obligatoriske sabbatår, inden vi skal videre i den store uddannelsesmaskine. Men i stedet for en behagelig badeferie på Bali byder vores sabbatår altså på et sindssyg skørt cykeleventyr gennem hele Asien. Og så kan man jo spørge sig selv, hvorfor dælen vi skulle have lyst til det?

Fra tankespind til cykelsind

Det er svært at sige lige præcis, hvad der fødte ideen, men den er nok blevet til, fordi den lige netop kombinerer en håndfuld vigtige fælles interesser:

1. De bedste dage er dem vi slutter med ømme lårbasser

Først og fremmest elsker vi alle sammen at være fysisk aktive. Og det er også en rimelig stor forudsætning for at tage på backpacking-tur, hvor det er ret vigtigt, at man synes om at sidde i sadlen hele dagen, dag efter dag. Vi har dyrket alt fra MTB og O-løb til lange vandreture, så tanken om at have gang i kroppen hele tiden er ikke uvant for os. Tværtimod synes vi, at der er noget fedt i at have det hårdt en gang imellem. Der er noget fedt i at udfordre os selv og sige: “Hvaa gutter, skal vi se om vi kan bestige det der bjerg?” eller “Er Singapore langt væk? Fedt, lad os cykle derhen!”

2. Det uforudsigelige eventyr

Nu er det dog ikke kun den fysiske udfordring, der tiltaler os ved denne rejseform. I løbet af vores tid sammen på gymnasiet har vi været på en del rejser sammen, og en ting har alle de rejser haft til fælles: De har aldrig været særlig nøje planlagt. Ifølge vores (begrænsede) erfaring, opstår de bedste øjeblikke, når vi bare tager afsted og ser hvad der sker.

Da vi bestilte en billig flybillet til Mallorca og lejede en skurvogn at bo i, havde vi aldrig forudset, at en af de sjoveste oplevelser ville være, at en hest stak af fra campingpladsen midt om natten efter en bytur. Beruset som vi var, tumlede vi ind til campingfatter og fortalte i panik, hvad der var sket. Han grinte bare, gav os en håndfuld godbidder i hånden og besked på at hente hesten tilbage. Det har vi grinet meget af siden.

3. Livet i det fri

Vi har heller ikke noget imod at leve lidt primitivt. Selvfølgelig synes vi, at det er lækkert at indlogere sig på et fint hotel, hvor man kan sove i en lækker seng og få stor morgenmad. Men selvom det kan være lækkert, så er det ikke sådanne steder, vi har haft de fedeste oplevelser.

Når valget derfor står mellem det fine hotel og at slå telt op ved den nærmeste sø, vil vi altså altid vælge det sidste. Især når det oven i købet betyder, at vores begrænsede rejsebudget rækker 8 måneder i stedet for blot 4. Man kan alligevel ikke betale sig til eventyret.

Erfaring med lange cykelture

Cykelturen fra Istanbul til Singapore er uden tvivl det største eventyr vi nogensinde har begivet os ud på. Men selve det at rejse på cykel er ikke helt nyt for os. I løbet af vores tid sammen på gymnasiet har vi udforsket næsten alle afkroge af Danmark på to hjul. Det er dog aldrig blevet til mere end en uge på cyklen af gangen: Det ændrede sig dog, da vi fik studenterhuen på og besluttede os for at cykle fra Vejle til Athen.

Idéen opstod egentlig et par år før, hvor vi, lidt i sjov, havde snakket om, at det kunne være fedt at cykle til Athen. Det forblev en joke et stykke tid, men jo mere vi snakkede om det, desto mere fik vi lyst til det. Og det endte altså også med, at da studentergilderne ebbede ud, hoppede vi på cyklerne og vendte snuden mod syd. Ølformen blev hurtigt skiftet ud med cykelformen, og det endte med at blive en fantastisk tur, hvor vi for alvor forelskede os i at udforske verden på cykel.

I løbet af de 2-3 måneder, vi brugte på at cykle til Athen, blev vi også en del klogere på, hvordan man gør det fedt at rejse på cykel. En af de vigtigste ting vi erfarede er, at det er 10 gange federe at suse afsted, når ens cykler ikke er tynget ned af store uldtrøjer og et halvt køkken. Sidst endte vi med at sende noget tøj hjem undervejs, da vi simpelthen havde pakket for meget. Nu ved vi lige præcis, hvad de mest nødvendige ting er, så vores setup både fylder og vejer meget mindre denne gang. Og det er noget man virkelig mærker, når man skal cykle 20000 km. Noget man også virkelig mærker er, at vi har investeret i nye gravelcykler og bikepacking tasker, som vil gøre det meget nemmere at håndtere cyklerne, især når terrænet er uvejsomt.

Vi har altså optimeret meget siden sidst, hvor Erik og Mikkel blot var afsted på de citybikes, som de plejede at køre i skole på.

Vores største udfordring

20.000 km… Det er jo i sig selv lidt af en udfordring. Det er dog ikke antallet af kilometer, som vi forventer kommer til at være vores største prøvelse. Vores største udfordring ser vi som de øde stræk, vi kommer til at cykle gennem Centralasien. Når man cykler rundt i Europa, er der sjældent mere end 20 km til nærmeste café eller dagligvarebutik. Det samme kan man vidst ikke sige om Kasakhstan. Her kan vi risikere at cykle flere hundrede kilometer uden at se andre mennesker end hinanden. Og selvom vi er lidt nervøse for den del af turen, er det også noget af det vi glæder os allermest til. Vi glæder os til at mærke hvordan det bare er os mod landevejen. Samtidig er vi lidt nervøse, fordi det ikke er super sjovt at få en defekt, vi ikke kan fikse, eller løbe tør for mad eller vand. Derfor kommer vi også til at forberede os rigtigt grundigt på de her stræk, så vi kommer godt ud på den anden side af ingenmandsland.

Hvorfor hedder vi “Verden på stor klinge”?

Det at cykle på den store klinge betyder helt konkret, at man cykler hurtigt og i et højt gear. For os handler det dog om meget mere end bare farten på cyklen.

Når man cykler på den store klinge, er man i højt humør og fuld af gåpåmod. Man sidder ikke bare og driver med, men tager derimod sagen i egen hånd og kører sin egen vej. Det er også sådan, vi griber vores cykeltur an.

Vi kaster os ud i det, uden for meget planlægning. Vi ser, hvad verden har at byde på, selvom det godt kan virke lidt skræmmende. Vi kommer gennem lande vi aldrig har hørt om, vi kommer til at klatre op af høje bjerge og cykle gennem øde ørkener. Det kommer helt sikkert til at blive udfordrende, og der kommer helt sikkert til at ske mange uforudsigelige ting på vejen. Men så længe vi bare tager det på den store klinge og med et smil på læben, skal det nok blive det vildeste eventyr!

Vi tror på, at de bedste øjeblikke opstår, når vi drager ud i verden med mod og initiativ, med et åbent sind og med kæden siddende stramt på den store klinge. Vi glæder os til at dele vores oplevelser med jer!

Blogs og Instagram

Apropos det at dele vores oplevelser med jer, så kommer vi til at skrive en blog her et par gange om måneden. Vi kommer også regelmæssigt til at poste billeder og fede videoer på Instagram og Facebook. @verdenpaastorklinge hedder vi, så er det bare med at hoppe ind og følge os!

Mere inspiration

Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

Chok for kroppen giver ro i sindet

Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

1o tips til en efterårsferie i naturen

Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

Nyd naturen langsomt og genvind balancen

Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

Pak bilen til dit næste udendørs eventyr

Bilernes Hus giver dig her gode råd til, hvordan du pakker bilen med det rette udstyr til dit næste udendørs eventyr.

Haglöfs – Fit for the Outside

Design, funktionalitet og holdbarhed er vigtigt når du skal vælge udstyr til dine outdoor-aktiviteter. Hos Haglöfs laver de udendørsbukser, der indfrier alt dette.

Cykelpigerne – Det sidste vers for denne omgang

Cykelpigerne kommer her med deres seneste, og i denne omgang, sidste indlæg fra deres cykeleventyr.

Læs om deres rejse i Thailand og turen hjem til Europa igen, hvor pigerne triller gennem Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland og til sidst, Danmark.

Naturen kommunikerer både i og omkring dig

Birgitte Pliniussen fra Navigazion.dk fortæller i dette skriv om, hvordan mennesket er en kilde til energi og hvordan vi efterlader aftryk med denne, hvor end vi går.

Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle

16. august, 2023 | PressemeddelelseKontakt direktør, Isabel Benn Morgenstern, 21 28 77 54Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle Foto: PRMens Smukfest og Roskilde trækker gæster til musikscenerne, så er det inspirationen til at komme mere ud, der...

Sådan pakker du til dit eventyr

Nordisk giver her tips og forslag til, hvordan du pakker til dit næste udendørs eventyr.