Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Verden på stor klinge – Fire drenge på cykeltur tværs gennem Asien

Tekst og foto: Erik, Esben, Casper & Mikkel

Cyklerne er pakket, ruten er lagt og verden venter. Den 7. august hopper vi på en flyver til Istanbul og cykler hele den lange vej til Singapore.

Vi er fire cykelglade og eventyrlystne drenge fra Vejle området: Erik, Esben, Casper og Mikkel. Og på det, der bliver en vild og hæsblæsende tur, vil vi cykle 20000 km gennem 18 lande på tværs af hele Asien. Vi pakker vores cykler med telt, sovepose og solcelle, og drøner ellers bare derudad i 8 måneder.

Erik og Casper har kendt hinanden siden de var helt små, men ellers har vi lært hinanden at kende i løbet af gymnasietiden. Vi er 20 og 21 år og tager alle sammen de obligatoriske sabbatår, inden vi skal videre i den store uddannelsesmaskine. Men i stedet for en behagelig badeferie på Bali byder vores sabbatår altså på et sindssyg skørt cykeleventyr gennem hele Asien. Og så kan man jo spørge sig selv, hvorfor dælen vi skulle have lyst til det?

Fra tankespind til cykelsind

Det er svært at sige lige præcis, hvad der fødte ideen, men den er nok blevet til, fordi den lige netop kombinerer en håndfuld vigtige fælles interesser:

1. De bedste dage er dem vi slutter med ømme lårbasser

Først og fremmest elsker vi alle sammen at være fysisk aktive. Og det er også en rimelig stor forudsætning for at tage på backpacking-tur, hvor det er ret vigtigt, at man synes om at sidde i sadlen hele dagen, dag efter dag. Vi har dyrket alt fra MTB og O-løb til lange vandreture, så tanken om at have gang i kroppen hele tiden er ikke uvant for os. Tværtimod synes vi, at der er noget fedt i at have det hårdt en gang imellem. Der er noget fedt i at udfordre os selv og sige: “Hvaa gutter, skal vi se om vi kan bestige det der bjerg?” eller “Er Singapore langt væk? Fedt, lad os cykle derhen!”

2. Det uforudsigelige eventyr

Nu er det dog ikke kun den fysiske udfordring, der tiltaler os ved denne rejseform. I løbet af vores tid sammen på gymnasiet har vi været på en del rejser sammen, og en ting har alle de rejser haft til fælles: De har aldrig været særlig nøje planlagt. Ifølge vores (begrænsede) erfaring, opstår de bedste øjeblikke, når vi bare tager afsted og ser hvad der sker.

Da vi bestilte en billig flybillet til Mallorca og lejede en skurvogn at bo i, havde vi aldrig forudset, at en af de sjoveste oplevelser ville være, at en hest stak af fra campingpladsen midt om natten efter en bytur. Beruset som vi var, tumlede vi ind til campingfatter og fortalte i panik, hvad der var sket. Han grinte bare, gav os en håndfuld godbidder i hånden og besked på at hente hesten tilbage. Det har vi grinet meget af siden.

3. Livet i det fri

Vi har heller ikke noget imod at leve lidt primitivt. Selvfølgelig synes vi, at det er lækkert at indlogere sig på et fint hotel, hvor man kan sove i en lækker seng og få stor morgenmad. Men selvom det kan være lækkert, så er det ikke sådanne steder, vi har haft de fedeste oplevelser.

Når valget derfor står mellem det fine hotel og at slå telt op ved den nærmeste sø, vil vi altså altid vælge det sidste. Især når det oven i købet betyder, at vores begrænsede rejsebudget rækker 8 måneder i stedet for blot 4. Man kan alligevel ikke betale sig til eventyret.

Erfaring med lange cykelture

Cykelturen fra Istanbul til Singapore er uden tvivl det største eventyr vi nogensinde har begivet os ud på. Men selve det at rejse på cykel er ikke helt nyt for os. I løbet af vores tid sammen på gymnasiet har vi udforsket næsten alle afkroge af Danmark på to hjul. Det er dog aldrig blevet til mere end en uge på cyklen af gangen: Det ændrede sig dog, da vi fik studenterhuen på og besluttede os for at cykle fra Vejle til Athen.

Idéen opstod egentlig et par år før, hvor vi, lidt i sjov, havde snakket om, at det kunne være fedt at cykle til Athen. Det forblev en joke et stykke tid, men jo mere vi snakkede om det, desto mere fik vi lyst til det. Og det endte altså også med, at da studentergilderne ebbede ud, hoppede vi på cyklerne og vendte snuden mod syd. Ølformen blev hurtigt skiftet ud med cykelformen, og det endte med at blive en fantastisk tur, hvor vi for alvor forelskede os i at udforske verden på cykel.

I løbet af de 2-3 måneder, vi brugte på at cykle til Athen, blev vi også en del klogere på, hvordan man gør det fedt at rejse på cykel. En af de vigtigste ting vi erfarede er, at det er 10 gange federe at suse afsted, når ens cykler ikke er tynget ned af store uldtrøjer og et halvt køkken. Sidst endte vi med at sende noget tøj hjem undervejs, da vi simpelthen havde pakket for meget. Nu ved vi lige præcis, hvad de mest nødvendige ting er, så vores setup både fylder og vejer meget mindre denne gang. Og det er noget man virkelig mærker, når man skal cykle 20000 km. Noget man også virkelig mærker er, at vi har investeret i nye gravelcykler og bikepacking tasker, som vil gøre det meget nemmere at håndtere cyklerne, især når terrænet er uvejsomt.

Vi har altså optimeret meget siden sidst, hvor Erik og Mikkel blot var afsted på de citybikes, som de plejede at køre i skole på.

Vores største udfordring

20.000 km… Det er jo i sig selv lidt af en udfordring. Det er dog ikke antallet af kilometer, som vi forventer kommer til at være vores største prøvelse. Vores største udfordring ser vi som de øde stræk, vi kommer til at cykle gennem Centralasien. Når man cykler rundt i Europa, er der sjældent mere end 20 km til nærmeste café eller dagligvarebutik. Det samme kan man vidst ikke sige om Kasakhstan. Her kan vi risikere at cykle flere hundrede kilometer uden at se andre mennesker end hinanden. Og selvom vi er lidt nervøse for den del af turen, er det også noget af det vi glæder os allermest til. Vi glæder os til at mærke hvordan det bare er os mod landevejen. Samtidig er vi lidt nervøse, fordi det ikke er super sjovt at få en defekt, vi ikke kan fikse, eller løbe tør for mad eller vand. Derfor kommer vi også til at forberede os rigtigt grundigt på de her stræk, så vi kommer godt ud på den anden side af ingenmandsland.

Hvorfor hedder vi “Verden på stor klinge”?

Det at cykle på den store klinge betyder helt konkret, at man cykler hurtigt og i et højt gear. For os handler det dog om meget mere end bare farten på cyklen.

Når man cykler på den store klinge, er man i højt humør og fuld af gåpåmod. Man sidder ikke bare og driver med, men tager derimod sagen i egen hånd og kører sin egen vej. Det er også sådan, vi griber vores cykeltur an.

Vi kaster os ud i det, uden for meget planlægning. Vi ser, hvad verden har at byde på, selvom det godt kan virke lidt skræmmende. Vi kommer gennem lande vi aldrig har hørt om, vi kommer til at klatre op af høje bjerge og cykle gennem øde ørkener. Det kommer helt sikkert til at blive udfordrende, og der kommer helt sikkert til at ske mange uforudsigelige ting på vejen. Men så længe vi bare tager det på den store klinge og med et smil på læben, skal det nok blive det vildeste eventyr!

Vi tror på, at de bedste øjeblikke opstår, når vi drager ud i verden med mod og initiativ, med et åbent sind og med kæden siddende stramt på den store klinge. Vi glæder os til at dele vores oplevelser med jer!

Blogs og Instagram

Apropos det at dele vores oplevelser med jer, så kommer vi til at skrive en blog her et par gange om måneden. Vi kommer også regelmæssigt til at poste billeder og fede videoer på Instagram og Facebook. @verdenpaastorklinge hedder vi, så er det bare med at hoppe ind og følge os!

Mere inspiration

DANMARKS STØRSTE OUTDOOR FESTIVAL ER KLAR TIL UDELIV FOR ALLE

16. juli, 2024 | PressemeddelelseKontakt direktør, Isabel Benn Morgenstern, 21 28 77 54Danmarks Største Outdoor Festival er klar til udeliv for alle Foto: PRDET ER INSPIRATIONEN TIL AT KOMME MERE UD, DER OVER TRE DAGE TRÆKKER 40.000 GENNEM DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL I...

Følelsen af frihed

En søndag uden plan drog jeg på tur på Djursland i en Nissan Qashqai med Groenberg-tagtelt. Jeg nød morgenmad ved Kalø Slotsruin, fandt ro i naturen ved Aarhusbugten og spiste aftensmad med udsigt til Ebeltoft. Turen sluttede med overnatning ved Naturhotellet, hvor solnedgangen fra tagteltet var en perfekt afslutning. Outdoorbilen gav frihed til at udforske Djurslands smukke landskaber og finde ro i naturen.

Abisko vandretur og Icehotel – God start i Sverige

Abisko vandretur og Icehotel – God start i SverigeEfter en smuk køretur over bjørnefjellet og ind i Sverige, tilbragte Núna og jeg en nat lige over grænsen, kort før Abisko. Vi stod tidligt op næste dag for at få mest muligt ud af dagen.Hej, jeg er Anja Robanke og jeg...

Cykelpigerne indtager Afrika 

Vi er to 22-årige veninder fra Give ved navn Julie Hölck og Ida Engstad, der efter at have afsluttet gymnasiet var fyldt med den vildeste eventyrlyst.

Magiske Runde og livet på vejen mod Narvik

Oplev magien på den charmerende ø Runde, Norges fugleparadis, og følg med på vores rejse op ad E6 med alle dens små eventyr, vejafgifter og vejrmæssige udfordringer

Tag grillen med på farten

Tag grillen med på farten

Rejsedagbog fra en teamtur til østrig

Rejsedagbog fra en teamtur til østrig

Ferien var fantastisk og derefter den våde tid

Jeg tror temaet for denne blog må være regn. Det har regnet ufattelig meget, og når det ikke regner meget, så drypper det konstant.

Sommeren kom bragende her i Norge

Sikke en ændring i vejret! Varmen kom pludselig og slog både mig og Núna ud af kurs.

Gitte holtze – vandring er en gave

Gitte holtze – vandring er en gave

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!

KØB BILLET

Kom til adrenaline rush på Fort Østerlund!

Fort Østerlund tilbyder i år et hav af oplevelser som ekstern arrangør. Køb en billet og kom ud til Fort Ø for at få opfyldt dit adrenalinbehov! Der vil være kæmpegynge, totorvsbro og vippe.
Så du er garanteret et smil på læben og en masse gode oplevelser - ved Fort Østerlund.

OBS. Gælder kun ved gyldigt festivalarmbånd.

Sikkerhed

Alle aktiviteter med højde eller risiko er sikkerhedsgodkendte af Force og Politiet. ​ Ved alle vores aktiviteter skal man have lukkede sko på. Fx kondisko. Det er ikke tilladt at deltage med sandaler, træsko og klipklappere. Denne regel gælder også ved de udfordringer, hvor man kan falde i vandet. ​ Husk at det altid er muligt at få et bad, når I har været ude og prøve kræfter med vores aktiviteter. Medbring selv håndklæde, sæbe og evt. poser til våde sko og vådt tøj. Der følger en af vores instruktører med jeres gruppe rundt til de forskellige øvelser og udfordringer. Instruktøren vejleder, holder styr på sikkerheden og noterer i pointscorelisten. ​ Det er ikke tilladt for berusede personer at benytte aktiviteterne. Narkotika af en hver form er forbudt. ​ Du deltager på eget ansvar og bør tjekke dine personlige forsikringer.

Minimumsalder

Vi har en generel minimumsalder på vores aktiviteter på 18 år. Dog kan 14-årige også prøve, hvis man er sammen med værge og der underskrives en ansvarserklæring.
KØB

Ly campingvogn 1050 kr

Kom og stil din campingvogn hos Ly Outdoor Camp.
Fælles for alle pladser er følelsen af at ligge i ly af skoven. Campen er omkranset af træer og ligger desuden kun en spytklat – nærmere bestemt et par hundrede meter – fra Remstrup Å, som er en del af Gudenåen.

Info:

  • Der kan parkeres én bil på hver plads.
  • Pladsen er din fra torsdag d. 29. august kl. 10 til søndag d. 1. september kl. 16
  • Prisen er inklusiv strøm
KØB

Ly X Nordisk Glamping 4 personer 3600 kr

Til naturelskere, der sætter pris på en glamourøs indpakning, tilbyder vi overnatning i “Ly x Nordisk Glamp Camp”. De flotte bomuldstelte fra Nordisk er forsynet med fast bund, privat terrasse med udendørs møblement, bålfad, køleskab, elkedel, service, senge, lyskæder, diverse møbler med mere. Glamping-området er placeret i campens sydøstlige hjørne med skoven som bagtæppe.

Info:

  • Glamping for 2 personer - indrettet med en dobbeltseng
  • For den luksuriøse campingoplevelse
  • Inklusive indretning med møbler etc.
  • Mulighed for opladning af mobiltelefoner
  • Glampingteltet er dit fra torsdag d. 29 kl. 10 til søndag d. 1. september kl. 16