Bliv inspireret til dit næste outdoor-eventyr
på Danmarks Outdoor Festival 2024

Denne blog indeholder reklame fra Helly Hansen

Vild med ski

Tekst: Britta Lindstrøm Trabolt / Connect communication
Foto: Rasmus Lundby og Bent Hjarbo

Hvert år rejser ca. 500.000 danskere på skiferie, og ifølge Rasmus Lundby, formand for DDS (Den Danske Skiskole), gør det skisport til en af de største sportsgrene i Danmark. Sammen med Rasmus Lundby og Jakob Ghisler, to af Danmarks mest erfarne skiløbere, har vi taget et kig i krystalkuglen og set nærmere på trends og tendenser indenfor skisport.

Vinterferien er netop overstået, og for mange er det årets obligatorisk uge på ski. Turen går oftest til Østrig og Frankrig, og blandt vores nordiske naboer, er det Norge som topper listen over favoritdestinationer. Japan har i mange år været stedet for ski-feinschmeckere, men nu har et stigende antal danskere også fået øjnene op for perfekt puddersne, varme kurbade, sushi og super service. Flere og flere af os elsker desuden sne, kulde og ski så højt, at vi tager på en eller to ekstra skiture i løbet af sæsonen. En forlænget weekend, nogle dage i juleferien eller sæsonafslutning i påsken – tendensen peger på, at vi gerne bruger tid og penge på at få endnu flere dage på ski.

 

Helly Hansen jakke med en Life Pocket lomme, der beskytter mobilen mod kulde, og dermed ikke aflader batteriet. 

Sports-fashion

Copenhagen Fashion Week er Nordeuropas største, og måske smitter danskernes interesse for design, også af på pisterne.  Ifølge Rasmus Lundby er danske skiløbere nemlig lettere at kende end fx englændere og franskmænd. Det skyldes ikke uheldige styrt eller mangel på færdigheder, men god stil når det kommer til skitøj og udstyr. I Skandinavien er vi vant til at tænke både form og funktion, og derfor bruger vi flere penge på smart og lækkert ski tøj, særligt når teknologi og innovation bidrager til optimale løsninger. Et eksempel på det, er Helly Hansens LifePocket,der beskytter mobiltelefonen mod kulde, og dermed ikke aflader batteriet.

”Det er en banebrydende og enormt smart løsning. Helly Hansen har integreret LifePocket i de fleste af deres skijakker, og når man står på toppen af en piste og lige skal have styr på, hvor børnene er blevet af, eller koordinere afterski, så værdsætter man virkelig, at telefonen virker”, siger Rasmus Lundby.

 

Med flere mennesker, både på pisterne og off-piste, er sikkerhed endnu et område med øget fokus. Efterhånden kører langt de fleste skiløbere med hjelm og samtidig er rygskjold også blevet mere almindeligt. Batteridrevet såler som sikrer varme i støvlerne, dun og uldbaselayer bidrager desuden til, at skiløbere kan nyde lange dage uden at fryse, og samtidig minimere varme muskler, risikoen for skader.

Rasmus Lundby er formand for DDS og en af Danmarks mest erfarne skiløbere

Batteridrevne såler giver varme skistøvler og det kan nærmest redde skiferien hvis man let fryse på tæerne

Varme er alfa omega på skiferien, og en tynd dunbuks er Rasmus Lundbys personlige favorit til at holde lårmusklerne varme.

Randonee/skitouring

Det er hårdt, tidskrævende og kan være farligt. Ikke desto mindre er randonee i hastig fremgang mange steder i verden, også blandt danske skiløbere. Står du på ski ved du allerede, at resort-skiing kan være ret hektisk og larmende. Men når du bevæger dig væk fra lifterne og de præparerede pister, og i stedet bruger timer på at gå op af bjerget for at finde uberørt pulversne, sænker roen og stilheden sig på en helt ny måde. Det kræver ekstrem god fysik og kondition, men belønnes med unikke oplevelser i majestætiske omgivelser.

Backcountry/off-piste

Ny præparerede pister er for mange skiløbere det ultimative. For andre er det uberørte bjergsider langt væk fra pisterne, som giver forventningsfulde kuldegysninger. I takt med, at vi er blevet mere erfarne skiløbere, er antallet af danskere som kører off-piste øget. Det hænger sandsynligvis også sammen med, at udstyr og især ski til off-piste er blevet lettere og nemmere at svinge med. Til forskel fra randonee, er det mere almindeligt, at off-piste skiløbere benytter liftsystemet til at komme op i terrænet, og derfra finder off-piste ruter.

Skiskydning og langrend

Ved OL i Beijing ramte den grønlandske skiskytte Ukaleg Slettermark plet på samtlige skydninger. Skiskydning har stor seerinteresse, og fascinationen skyldes atleternes evne til at styre det voldsomme skift mellem anstrengende skiløb og skydning, hvor pulsen skal i ro for at sikre præcise riffelskud. Derfor er skiskydning også en disciplin som er på fremgang i Danmark. I Ballerup findes pt. den eneste bane hvor man kan teste sine færdigheder med rulleski og riffel, men snart bliver det også muligt at prøve skiskydning ved den ny bane der opføres i tilknytning til Copenhill.

Skiskydning har længe haft stor seerinteresse på TV og nu vokser sporten i Danmark

Selvom der er langt mellem langrendsløberne, skal man ifølge Jakob Ghisler fra Københavns Skiklub, ikke undervurderer hvor mange danskere der faktisk spænder rulleski på fødderne og drøner afsted på asfalten.

”Vi har ikke sne og langrendsløjper, men til gengæld har vi nok verdens bedst terræn til rulleski, fordi vi har fine cykelstier over det meste af Danmark”, fortæller Jakob Ghisler. ”Det er en fantastisk effektiv træningsform, og mange som har prøvet maraton, ironman eller La Marmotte i Frankrig, er begyndt at blive interesseret i store langrendsløb som fx Birkebeiner (54 km) og Vasa-løbet i Sverige (90 km).

Flade strækning og masser af cykelstier gør Danmark til et at verdens bedste steder for rulleski.

En anden ny mulighed er de såkaldte cross-rulleski, hvor man ligesom fx trailrun og mountainbike, kan dyrke sporten i skoven. Er man til ægte langrend med sne under skiene, er skind-ski en brugervenlig nyhed. Skind erstatter det store udvalg af voks og smøring til langrendsski og dermed er det blevet meget nemmere, at komme afsted og nyde turen.

Mere inspiration

Kom ud i naturen – det er ren magi for både krop og sjæl

Vandreture om vinteren kan være en fortryllende oplevelse, hvor det sneklædte landskab og den friske luft skaber en unik atmosfære.

Fordele ved at sanke spiselige urter og planter

Fordele ved at sanke vilde spiselige urter og planter Tekst og foto: Carsten LambekCarsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som...

Skiferie og arbejdsrejse til Canazei

Skiferie og arbejdsrejse til Canazei

Bikepacking Stories – 8 gode råd til dit cykeleventyr

Bikepacking Stories, 8 gode råd til dit cykeleventyr, cykeltur, cykling, eventyr på cykel

Chok for kroppen giver ro i sindet

Chok for kroppen giver ro i sindet, Vinterbadning, det kolde gys, ny til vinterbadning, nybegynder, fordele ved vinterbadning

1o tips til en efterårsferie i naturen

Efterårsferien. Idéer til efterårsferie spændende idéer til gode naturoplevelser i Danmark. Sanketure.

Nyd naturen langsomt og genvind balancen

Nyd naturen langsomt og genvind balancen!
Langsomme, sanselige oplevelser i et naturligt miljø, giver din hjerne et velfortjent hvil

Pak bilen til dit næste udendørs eventyr

Bilernes Hus giver dig her gode råd til, hvordan du pakker bilen med det rette udstyr til dit næste udendørs eventyr.

Haglöfs – Fit for the Outside

Design, funktionalitet og holdbarhed er vigtigt når du skal vælge udstyr til dine outdoor-aktiviteter. Hos Haglöfs laver de udendørsbukser, der indfrier alt dette.

Cykelpigerne – Det sidste vers for denne omgang

Cykelpigerne kommer her med deres seneste, og i denne omgang, sidste indlæg fra deres cykeleventyr.

Læs om deres rejse i Thailand og turen hjem til Europa igen, hvor pigerne triller gennem Frankrig, Belgien, Holland, Tyskland og til sidst, Danmark.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!