Denne blog indeholder reklame fra Helly Hansen

Vild med ski

Tekst: Britta Lindstrøm Trabolt / Connect communication
Foto: Rasmus Lundby og Bent Hjarbo

Hvert år rejser ca. 500.000 danskere på skiferie, og ifølge Rasmus Lundby, formand for DDS (Den Danske Skiskole), gør det skisport til en af de største sportsgrene i Danmark. Sammen med Rasmus Lundby og Jakob Ghisler, to af Danmarks mest erfarne skiløbere, har vi taget et kig i krystalkuglen og set nærmere på trends og tendenser indenfor skisport.

Vinterferien er netop overstået, og for mange er det årets obligatorisk uge på ski. Turen går oftest til Østrig og Frankrig, og blandt vores nordiske naboer, er det Norge som topper listen over favoritdestinationer. Japan har i mange år været stedet for ski-feinschmeckere, men nu har et stigende antal danskere også fået øjnene op for perfekt puddersne, varme kurbade, sushi og super service. Flere og flere af os elsker desuden sne, kulde og ski så højt, at vi tager på en eller to ekstra skiture i løbet af sæsonen. En forlænget weekend, nogle dage i juleferien eller sæsonafslutning i påsken – tendensen peger på, at vi gerne bruger tid og penge på at få endnu flere dage på ski.

 

Helly Hansen jakke med en Life Pocket lomme, der beskytter mobilen mod kulde, og dermed ikke aflader batteriet. 

Sports-fashion

Copenhagen Fashion Week er Nordeuropas største, og måske smitter danskernes interesse for design, også af på pisterne.  Ifølge Rasmus Lundby er danske skiløbere nemlig lettere at kende end fx englændere og franskmænd. Det skyldes ikke uheldige styrt eller mangel på færdigheder, men god stil når det kommer til skitøj og udstyr. I Skandinavien er vi vant til at tænke både form og funktion, og derfor bruger vi flere penge på smart og lækkert ski tøj, særligt når teknologi og innovation bidrager til optimale løsninger. Et eksempel på det, er Helly Hansens LifePocket,der beskytter mobiltelefonen mod kulde, og dermed ikke aflader batteriet.

”Det er en banebrydende og enormt smart løsning. Helly Hansen har integreret LifePocket i de fleste af deres skijakker, og når man står på toppen af en piste og lige skal have styr på, hvor børnene er blevet af, eller koordinere afterski, så værdsætter man virkelig, at telefonen virker”, siger Rasmus Lundby.

 

Med flere mennesker, både på pisterne og off-piste, er sikkerhed endnu et område med øget fokus. Efterhånden kører langt de fleste skiløbere med hjelm og samtidig er rygskjold også blevet mere almindeligt. Batteridrevet såler som sikrer varme i støvlerne, dun og uldbaselayer bidrager desuden til, at skiløbere kan nyde lange dage uden at fryse, og samtidig minimere varme muskler, risikoen for skader.

Rasmus Lundby er formand for DDS og en af Danmarks mest erfarne skiløbere

Batteridrevne såler giver varme skistøvler og det kan nærmest redde skiferien hvis man let fryse på tæerne

Varme er alfa omega på skiferien, og en tynd dunbuks er Rasmus Lundbys personlige favorit til at holde lårmusklerne varme.

Randonee/skitouring

Det er hårdt, tidskrævende og kan være farligt. Ikke desto mindre er randonee i hastig fremgang mange steder i verden, også blandt danske skiløbere. Står du på ski ved du allerede, at resort-skiing kan være ret hektisk og larmende. Men når du bevæger dig væk fra lifterne og de præparerede pister, og i stedet bruger timer på at gå op af bjerget for at finde uberørt pulversne, sænker roen og stilheden sig på en helt ny måde. Det kræver ekstrem god fysik og kondition, men belønnes med unikke oplevelser i majestætiske omgivelser.

Backcountry/off-piste

Ny præparerede pister er for mange skiløbere det ultimative. For andre er det uberørte bjergsider langt væk fra pisterne, som giver forventningsfulde kuldegysninger. I takt med, at vi er blevet mere erfarne skiløbere, er antallet af danskere som kører off-piste øget. Det hænger sandsynligvis også sammen med, at udstyr og især ski til off-piste er blevet lettere og nemmere at svinge med. Til forskel fra randonee, er det mere almindeligt, at off-piste skiløbere benytter liftsystemet til at komme op i terrænet, og derfra finder off-piste ruter.

Skiskydning og langrend

Ved OL i Beijing ramte den grønlandske skiskytte Ukaleg Slettermark plet på samtlige skydninger. Skiskydning har stor seerinteresse, og fascinationen skyldes atleternes evne til at styre det voldsomme skift mellem anstrengende skiløb og skydning, hvor pulsen skal i ro for at sikre præcise riffelskud. Derfor er skiskydning også en disciplin som er på fremgang i Danmark. I Ballerup findes pt. den eneste bane hvor man kan teste sine færdigheder med rulleski og riffel, men snart bliver det også muligt at prøve skiskydning ved den ny bane der opføres i tilknytning til Copenhill.

Skiskydning har længe haft stor seerinteresse på TV og nu vokser sporten i Danmark

Selvom der er langt mellem langrendsløberne, skal man ifølge Jakob Ghisler fra Københavns Skiklub, ikke undervurderer hvor mange danskere der faktisk spænder rulleski på fødderne og drøner afsted på asfalten.

”Vi har ikke sne og langrendsløjper, men til gengæld har vi nok verdens bedst terræn til rulleski, fordi vi har fine cykelstier over det meste af Danmark”, fortæller Jakob Ghisler. ”Det er en fantastisk effektiv træningsform, og mange som har prøvet maraton, ironman eller La Marmotte i Frankrig, er begyndt at blive interesseret i store langrendsløb som fx Birkebeiner (54 km) og Vasa-løbet i Sverige (90 km).

Flade strækning og masser af cykelstier gør Danmark til et at verdens bedste steder for rulleski.

En anden ny mulighed er de såkaldte cross-rulleski, hvor man ligesom fx trailrun og mountainbike, kan dyrke sporten i skoven. Er man til ægte langrend med sne under skiene, er skind-ski en brugervenlig nyhed. Skind erstatter det store udvalg af voks og smøring til langrendsski og dermed er det blevet meget nemmere, at komme afsted og nyde turen.

Mere inspiration

Let og åndbar isolering

Midlayeren eller mellemlaget, som vi også kalder det på dansk, er essentiel når man skal ud i naturen, men stadig ønsker at bevare varmen på de kolde dage og om aftenen. Mens inderlaget skal holde dig varm og transportere sved væk fra kroppen, og yderlaget er din beskyttelse mod elementerne, så er mellemlagets fornemmeste opgave nemlig, at holde på kropsvarmen.

Oplevelsesrige SUP eventyr rundt i Danmark

Sommeren og de lange, lyse nætter er over os, og hvad er mere optimalt end at tage på SUP-eventyr. Mulighederne er mange, for vand og smuk natur finder her heldigvis rigtig meget af.

Arctic Circle Trail….. på cykel!

Nicklas og Emil, alias Cykeldrengene, er netop vendt hjem fra Grønland, hvor de har cyklet Arctic Circle Trail som første forberedelse til deres store eventyr – 800 km på cykel over indlandsisen! Men hvordan kommer man overhovedet på den vanvittige ide at cykle over isen på Grønland? Vi har sat drengene stævne til en omgang kaffemik og snak om deres nye iskolde eventyr.

Danmarks Outdoor Festival sætter fokus på inklusion og tilgængelighed for personer med usynlige handicap

Personer med usynlige handicap, der tager på Danmarks Outdoor Festival, kan fra
den 2. – 4. september 2022 bære Solsikkesnoren, hvis de ønsker at signalere til medarbejdere og øvrige gæster, at de kan have behov for ekstra tid, tålmodighed eller hjælp.

Bjergtagende cykeltur i De Fynske Alper

I en blæst, der kunne slå de fleste omkuld og regn i urimelige mængder, tog vores redaktion på cykelrejse på smukke Fyn.

Styr på udstyr – 10 must-haves til skuldersæsonen

Står du også med dilemmaet vægt VS. valg af det rigtige udstyr. Her får du 10 bud som kan hjælpe med at få bedre oplevelser i skuldersæsonen.

Europas længste vandrerute er kommet på danske plader

Caminoen er kommet til Danmark. Der er syv forskellige godt fordelt rundt i Danmark, men hvordan opstod den første egentlig?

Naturen som terapi

Naturterapi er blevet voldsomt populært de seneste år, og Martin Høegmark er en af dem, der har succes med videregive dets glæder.

Interview: Anne og Anders

De har lavet TV sammen i 10 år, og kemien imellem dem kan mærkes helt hjem i stuerne. Kom ind under huden på TV-parret i vores interview med dem.

Nyt magasin ude – få et lille smugkig her!

Så er det her endelig. Vores magasin står nu klar til at inspirere og fortælle historier ude fra den smukke natur.