Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Denne blog indeholder reklame fra Helly Hansen

Vild med ski

Tekst: Britta Lindstrøm Trabolt / Connect communication
Foto: Rasmus Lundby og Bent Hjarbo

Hvert år rejser ca. 500.000 danskere på skiferie, og ifølge Rasmus Lundby, formand for DDS (Den Danske Skiskole), gør det skisport til en af de største sportsgrene i Danmark. Sammen med Rasmus Lundby og Jakob Ghisler, to af Danmarks mest erfarne skiløbere, har vi taget et kig i krystalkuglen og set nærmere på trends og tendenser indenfor skisport.

Vinterferien er netop overstået, og for mange er det årets obligatorisk uge på ski. Turen går oftest til Østrig og Frankrig, og blandt vores nordiske naboer, er det Norge som topper listen over favoritdestinationer. Japan har i mange år været stedet for ski-feinschmeckere, men nu har et stigende antal danskere også fået øjnene op for perfekt puddersne, varme kurbade, sushi og super service. Flere og flere af os elsker desuden sne, kulde og ski så højt, at vi tager på en eller to ekstra skiture i løbet af sæsonen. En forlænget weekend, nogle dage i juleferien eller sæsonafslutning i påsken – tendensen peger på, at vi gerne bruger tid og penge på at få endnu flere dage på ski.

 

Helly Hansen jakke med en Life Pocket lomme, der beskytter mobilen mod kulde, og dermed ikke aflader batteriet. 

Sports-fashion

Copenhagen Fashion Week er Nordeuropas største, og måske smitter danskernes interesse for design, også af på pisterne.  Ifølge Rasmus Lundby er danske skiløbere nemlig lettere at kende end fx englændere og franskmænd. Det skyldes ikke uheldige styrt eller mangel på færdigheder, men god stil når det kommer til skitøj og udstyr. I Skandinavien er vi vant til at tænke både form og funktion, og derfor bruger vi flere penge på smart og lækkert ski tøj, særligt når teknologi og innovation bidrager til optimale løsninger. Et eksempel på det, er Helly Hansens LifePocket,der beskytter mobiltelefonen mod kulde, og dermed ikke aflader batteriet.

”Det er en banebrydende og enormt smart løsning. Helly Hansen har integreret LifePocket i de fleste af deres skijakker, og når man står på toppen af en piste og lige skal have styr på, hvor børnene er blevet af, eller koordinere afterski, så værdsætter man virkelig, at telefonen virker”, siger Rasmus Lundby.

 

Med flere mennesker, både på pisterne og off-piste, er sikkerhed endnu et område med øget fokus. Efterhånden kører langt de fleste skiløbere med hjelm og samtidig er rygskjold også blevet mere almindeligt. Batteridrevet såler som sikrer varme i støvlerne, dun og uldbaselayer bidrager desuden til, at skiløbere kan nyde lange dage uden at fryse, og samtidig minimere varme muskler, risikoen for skader.

Rasmus Lundby er formand for DDS og en af Danmarks mest erfarne skiløbere

Batteridrevne såler giver varme skistøvler og det kan nærmest redde skiferien hvis man let fryse på tæerne

Varme er alfa omega på skiferien, og en tynd dunbuks er Rasmus Lundbys personlige favorit til at holde lårmusklerne varme.

Randonee/skitouring

Det er hårdt, tidskrævende og kan være farligt. Ikke desto mindre er randonee i hastig fremgang mange steder i verden, også blandt danske skiløbere. Står du på ski ved du allerede, at resort-skiing kan være ret hektisk og larmende. Men når du bevæger dig væk fra lifterne og de præparerede pister, og i stedet bruger timer på at gå op af bjerget for at finde uberørt pulversne, sænker roen og stilheden sig på en helt ny måde. Det kræver ekstrem god fysik og kondition, men belønnes med unikke oplevelser i majestætiske omgivelser.

Backcountry/off-piste

Ny præparerede pister er for mange skiløbere det ultimative. For andre er det uberørte bjergsider langt væk fra pisterne, som giver forventningsfulde kuldegysninger. I takt med, at vi er blevet mere erfarne skiløbere, er antallet af danskere som kører off-piste øget. Det hænger sandsynligvis også sammen med, at udstyr og især ski til off-piste er blevet lettere og nemmere at svinge med. Til forskel fra randonee, er det mere almindeligt, at off-piste skiløbere benytter liftsystemet til at komme op i terrænet, og derfra finder off-piste ruter.

Skiskydning og langrend

Ved OL i Beijing ramte den grønlandske skiskytte Ukaleg Slettermark plet på samtlige skydninger. Skiskydning har stor seerinteresse, og fascinationen skyldes atleternes evne til at styre det voldsomme skift mellem anstrengende skiløb og skydning, hvor pulsen skal i ro for at sikre præcise riffelskud. Derfor er skiskydning også en disciplin som er på fremgang i Danmark. I Ballerup findes pt. den eneste bane hvor man kan teste sine færdigheder med rulleski og riffel, men snart bliver det også muligt at prøve skiskydning ved den ny bane der opføres i tilknytning til Copenhill.

Skiskydning har længe haft stor seerinteresse på TV og nu vokser sporten i Danmark

Selvom der er langt mellem langrendsløberne, skal man ifølge Jakob Ghisler fra Københavns Skiklub, ikke undervurderer hvor mange danskere der faktisk spænder rulleski på fødderne og drøner afsted på asfalten.

”Vi har ikke sne og langrendsløjper, men til gengæld har vi nok verdens bedst terræn til rulleski, fordi vi har fine cykelstier over det meste af Danmark”, fortæller Jakob Ghisler. ”Det er en fantastisk effektiv træningsform, og mange som har prøvet maraton, ironman eller La Marmotte i Frankrig, er begyndt at blive interesseret i store langrendsløb som fx Birkebeiner (54 km) og Vasa-løbet i Sverige (90 km).

Flade strækning og masser af cykelstier gør Danmark til et at verdens bedste steder for rulleski.

En anden ny mulighed er de såkaldte cross-rulleski, hvor man ligesom fx trailrun og mountainbike, kan dyrke sporten i skoven. Er man til ægte langrend med sne under skiene, er skind-ski en brugervenlig nyhed. Skind erstatter det store udvalg af voks og smøring til langrendsski og dermed er det blevet meget nemmere, at komme afsted og nyde turen.

Mere inspiration

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Kom til Mini Outdoor Festival i Bilernes Hus

Der er masser foredrag og aktiviteter for hele familien, når Bilernes Hus i samarbejde med Outdoor 365 inviterer til Mini Outdoor Festival lørdag 25. maj kl. 11-17.

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL RUMMER FRIVILLIGHED FOR SÆRLIGT SÅRBARE

Siden Danmarks Outdoor Festivals allerførste spæde skridt blev taget, for ni år siden i et tomt butikslokale i Ry, har hjertet i festivalen været de frivillige, og særligt de særlige frivillige.

Eventyr med Autocamperen: To Uger på Farten

Eventyret begyndelse… To uger er fløjet afsted, siden vi begav os ud på vores nordiske eventyr. Det er svært at tro, at tiden er gået så hurtigt, når man er midt i en rejse fyldt med oplevelser. Vi startede vores eventyr med en smuk færgetur fra Helsingør til Helsinfors og stod pludselig på svensk grund.

Foråret er tid til vilde spiselige urter og planter

Carsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som han glæder sig til at dele med vores læsere. Lyt til Carstens stemme på Dansk Spirituspodcast og følg med på vores blog, hvor han vil dele sine eventyr, tips og tricks til urtesamling og meget mere!

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43 år lidt endnu. I 2019 tog jeg en stor beslutning om at ændre mit liv, jeg sagde farvel til mit hus, solgte mine ejendele og startede selvstændig som grafiker.

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere.

Anja Robanke – livet i en autocamper

Anja solgte alt og flyttede i autocamper: ”Aldrig har jeg været så glad som nu,” fortæller hun smilende, da vi møder hende til Autocampershowet i Fredericia.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!