Sidste weekend i august
Danmarks Outdoor Festival 2024

Yurtér og yoga i Vestjylland

Tekst: Henrik Kastenskov
Foto: Henrik Kastenskov

At tænke ukonventionelt er en del af DNA’et for Birkelund Camping & Outdoor i Tarm
Det lå ikke lige i kortene, at Birkelund Camping & Outdoor – det gamle Tarm Camping – skulle blive til en campingplads, der satsede på nye overnatningsformer. Men Henrik Sørensen, der overtog Tarm Camping tilbage i 2017, er heller ikke helt konventionel i sin tankegang. “Der skulle ske noget – noget andet – efter jeg overtog pladsen dengang. Vi blev nødt til at appellere bredere end til de traditionelle gæster og sædvanlige lystfiskere, der flokkes om Skjern Å”.

Det korte citat fra en længere samtale med Henrik og med-kumpan, natur-kok Michael Damgaard, viser egentlig meget godt Henrik’s tilgang til det at drive campingpladsen i det Vestjyske. Den er pragmatisk, men båret af en nysgerrig idealisme, der også inkluderer bæredygtighed, up-cycling, bålmad og genbrug. Og så en udpræget lyst til at træde andre andre stier end de gængse og skabe sit eget.

Nomadetelte og nye campister

Vi sidder på en af de mange regnvåde dage i maj inde i den ene af Birkelund Camping & Outdoor’s to originale, kirgisiske yurt’er. Det klassiske nomadetelt fra de Central Asiatiske sletter er varmt, hyggeligt og stemningen helt sin egen. En brændeovn buldrer stille i baggrunden, og har sendt temperaturerne et godt stykke over de efterårsagtige otte-ti grader, termometret viser udenfor.

Fire sovepladser med skind og et lille køkken står langs teltets runde væg, og i midten et bord til fire personer, hvor interviewet foregår. Michael hælder mere kaffe fra kanden på brændeovnenes kogeplade op i kopperne: “På rigtigt mange måder var det gamle Tarm Camping en helt almindelig campingplads, da jeg overtog den.

Så på den led var den et ideelt udgangspunkt for at gøre tingene på min måde”, funderer Henrik, og fortsætter: “Du skal være klar til at tænke lidt ud af boksen, hvis du vil tiltrække en ny type campist. Det, at kombinere en tur væk fra de vante rammer med en kulinarisk oplevelse har potentiale, så med Michael til at stå for den del, så har vi noget at byde på”.

Udover de konkrete fysiske rammer med yurt’erne, tilbyder Birkelund Camping og Outdoor et weekendophold med kombinationen af yoga, yurt og bålmad. Opholdet fandt sted i juni 2021. Der er ikke endnu en ny dato, men følg med i kalenderen her på hjemmesiden.

Flere initiativer på vej

Henrik Sørensen forsætter med at udvikle campingpladsen i Vestjylland i retning af alternative overnatningsformer. Udover de allerede eksisterende flyvende telte og upcyclingshytter, så afventer en 50 kvadratmeter off-grid halmhytte med lerklinede vægge, regnvandsopsamling og solcelleanlæg godkendelse, ligesom der ligger planer om snitte workshops og guidede fotosafarier i den smukke natur ved Skjern Å på tegnebrættet i den umiddelbare fremtid.

Faciliteter

På Birkelund Camping & Outdoor er det muligt at campere hele året. I hovedsæsonen er det ikke nødvendigt med forudreservering. Fra efterårsferien til 1. april skal man reservere i forvejen. Efterår og vinter finder du altid god læ på pladsen. Om sommeren giver de brede læhegn behagelig skygge. Vil du have meget sol, skal du vælge en af pladserne i den østlige ende af pladsen.

Skal du af sted på tur med ikke-campister, som vil leje en hytte, så er det muligt at reservere en plads ved hytterne. Der er også pladser ved siden af de populære yurter.Kunne du tænke dig at holde din fødselsdag eller anden mærkedag på Birkelund Camping & Outdoor, så er det også muligt.

Mere inspiration

Turen op ad i Norge med store kontraster

Efter at have bevæget os i den sydlige del af Norge har vi valgt at kører opad. Og her er vores sidste par ugers eventyr rundt i autocamperen. Foråret kommer og går afhængig af om vi kører op i fjeldene eller ved i varmen igen.

Kom til Mini Outdoor Festival i Bilernes Hus

Der er masser foredrag og aktiviteter for hele familien, når Bilernes Hus i samarbejde med Outdoor 365 inviterer til Mini Outdoor Festival lørdag 25. maj kl. 11-17.

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Det bugner lige nu på stranden med spiselige urter

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

Ski om vinteren, eventyr om sommeren – Østrigs alsidige natur

DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL RUMMER FRIVILLIGHED FOR SÆRLIGT SÅRBARE

Siden Danmarks Outdoor Festivals allerførste spæde skridt blev taget, for ni år siden i et tomt butikslokale i Ry, har hjertet i festivalen været de frivillige, og særligt de særlige frivillige.

Eventyr med Autocamperen: To Uger på Farten

Eventyret begyndelse… To uger er fløjet afsted, siden vi begav os ud på vores nordiske eventyr. Det er svært at tro, at tiden er gået så hurtigt, når man er midt i en rejse fyldt med oplevelser. Vi startede vores eventyr med en smuk færgetur fra Helsingør til Helsinfors og stod pludselig på svensk grund.

Foråret er tid til vilde spiselige urter og planter

Carsten Lambek er uddannet naturvejleder og vært hos Dansk Spirituspodcast. Med års erfaring i at udforske naturen og samle urter og planter har Carsten en unik viden og indsigt, som han glæder sig til at dele med vores læsere. Lyt til Carstens stemme på Dansk Spirituspodcast og følg med på vores blog, hvor han vil dele sine eventyr, tips og tricks til urtesamling og meget mere!

På eventyr med autocamperen i naturen inden længe

Jeg hedder Anja Robanke og jeg er 43 år lidt endnu. I 2019 tog jeg en stor beslutning om at ændre mit liv, jeg sagde farvel til mit hus, solgte mine ejendele og startede selvstændig som grafiker.

LOKALE PARTNERSKABER SKABER DANMARKS OUTDOOR FESTIVAL

Når festivalen åbner op til en verden af udeliv i Lunden i Silkeborg, den sidste weekend i august, er det med både nye og eksisterende, lokale partnere.

Anja Robanke – livet i en autocamper

Anja solgte alt og flyttede i autocamper: ”Aldrig har jeg været så glad som nu,” fortæller hun smilende, da vi møder hende til Autocampershowet i Fredericia.

Vil du også prøve det hele i 2024?

Med armbånd får du adgang til fede aktiviteter, spændende foredrag, kæmpe madmarked, grillout workshops, outdoorbar og bodgade med vilde tilbud på grej!